Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Har du jobb og ser ikke helt poenget med å mase med etter- og videreutdanning? Da er du ikke alene.
Ifølge ferske tall fra YS Arbeidslivsbarometer for 2023, har arbeidstakernes interesse for å ta etter- og videreutdanning (EVU) sunket jevnt de siste femten åra. Selv om det gikk litt opp i 2023, så er den langsiktige trenden tydelig: Stadig færre vil ta etter- og videreutdanning.
- Arbeidslivet står ved inngangen til store omstillinger, knyttet til digitalisering og klimaendringer. At få ønsker etter- og videreutdanning kan gi problemer for både næringslivet og offentlig sektor, mener YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
- Utdanningstilbudene må tilpasses behovene i arbeidsmarkedet, mener han.

Uføre med aldersgrense kan tape tusener i inntekt
Vi Pluss
«For gammel» for jobben? Dette gjør du
Vi PlussEtterlyser tilrettelegging
YS Arbeidslivsbarometer for 2023 er utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI - OsloMet) - og du kan lese hele rapporten her.
I undersøkelsen har de kartlagt både motivasjonen for at arbeidstakere faktisk tar etter- og videreutdanning - og grunnene for at de ikke tar det. De har også sett på hvilke arbeidstakere som tar eller ikke tar mer utdanning.
62 prosent av de som har deltatt i årets undersøkelse svarer at de ikke tar etter- og videreutdanning fordi de ikke trenger det i jobben. 55 prosent oppgir at de ikke har personlig behov for mer kompetanse.
Samtidig frykter flere enn før at digitalisering og økt bruk av kunstig intelligens vil føre til at arbeidsoppgaver forsvinner. YS advarer også om det som mange kan synes å lukke øynene for:
Halvparten av arbeidstakerne tror ikke at det grønne skiftet vil få konsekvenser for egen jobb.
- Det er alarmerende at så få forstår hvilke konsekvenser det grønne skiftet har for egen jobb. Her har vi alle feilet, også fagbevegelsen, sier Skjæggerud, og legger til at det her må mobiliseres for informasjon om de kommende endringene.
I motsatt tilfelle tror han konsekvensene vil treffe unødvendig hardt og resultere i et mer utrygt arbeidsliv og lavere oppslutning om klimatiltakene.

Dette tjener andre som er like gamle som deg

- Ta vare på eldre arbeidstakere!
- Terskelen for utdanning og opplæring må senkes
Rapporten viser også at arbeidstakere er mer interessert i å ta kurs eller opplæring gjennom jobben, enn de er i å ta formell utdanning, som altså skjer i regi av utdanningsinstitusjoner.
YS etterlyser styrking av tilbudet om opplæring og videreutdanning og at det må tilrettelegges for fleksible muligheter for læring.
- Det handler om å senke terskelen for den enkelte til å ta og gjennomføre utdanning og opplæring. Universitets- og høgskolesektoren må forsterke samarbeidet med næringslivet, mener Skjæggerud.
Det er i liten grad institusjonelle barrierer, som mangel på studieplasser, kvalifikasjoner eller kostnader som holder ansatte borte fra kompetanseheving - og det er heller ikke er mange som oppgir manglende støtte fra arbeidsgiver som hovedårsak.
Men, som YS oppsummerer i rapporten:
- Samtidig henger sannsynligvis ansattes opplevde behov for, og mulighet til å delta i formell utdanning og annen jobbrelatert opplæring sammen med hvordan etter- og videreutdanning er lagt opp. Det at mye formell kompetanseheving foregår utenfor arbeidslivet og vil kreve et jobb-avbrekk eller i det minste redusert arbeidstid eller investering av mye fritid, kan påvirke ansattes opplevde behov for og mulighet til å delta.

«Presset» til pensjon: – Etter sykemeldingen spurte sjefen bare når jeg skulle slutte
Det er oftere de med høyere utdanning som tar mer utdanning
Ifølge rapporten er det store forskjeller på hvem som deltar og hvem som ønsker å delta både i formell utdanning og annen jobbrelatert opplæring.
De som er interessert er oftere ansatte som har fullført noe utdanning på høyere nivå fra før, mens både interessen og deltakelsen er lavere blant ansatte som har høyeste fullførte utdanning på grunnskole- eller videregåendenivå.
De viktigste årsakene til at ansatte deltar i etter- og videreutdanning er at de ønsker å øke egne kunnskaper innen et felt som interesserer dem, eller at de vil gjøre jobben bedre. Og for å ta formell utdanning er en viktig motivasjon å øke mulighetene for å få en annen jobb.
At ansatte ikke deltar, er ifølge rapporten at de ikke opplever at de trenger det for å gjøre jobben, eller at de ikke føler noe personlig behov for å delta. Når det gjelder formell utdanning, er også mange som sier at de ikke ønsker å gå på skole eller studere igjen.
–
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.