Enova-støtte til solceller på hytta

Få 28.750 kroner til solcelle-anlegg på hytta

«Nytt» støttetiltak og norske forhold med kulde og snø, kan gjøre solenergi til soleklart valg på hytta.

ENKELT: Oppskriften fra Enova er enkel, og fyller du kriteriene, får du støtte. Men det er viktig å sette seg inn i kriteriene før du kjøper anlegget. Foto: NTB Scanpix
ENKELT: Oppskriften fra Enova er enkel, og fyller du kriteriene, får du støtte. Men det er viktig å sette seg inn i kriteriene før du kjøper anlegget. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Tidligere i sommer ble det kjent at Enova gir støtte til kjøp og installering av solcelleanlegg, også på hytta (se kriterier og hvor mye du kan få lenger ned i saken).

Med lang levetid og lite vedlikehold på anlegget, kan valg av solenergi bli økonomisk gunstig.

I Norge har i tillegg lave temperaturer en positiv effekt. At du bor langt nord har heller ikke mye å si:

- De norske forholdene med lav temperatur gir en større virkning. I påsken kan man for eksempel forvente rekordproduksjon, med sterk sol kombinert med lav temperatur. Forskning viser at det også går bra å bruke solcellepanel i nord, sier Eivind Johannes Øvrelid, forskningsleder på solceller i Sintef, til Vi.no.

Her får du rådene på hva du bør tenke på og hvordan du sparer mest.

PERFEKT FOR SOLENERGI: Norske hytter drar nytte av lave temperaturer om vinteren. Foto: NTB Scanpix
PERFEKT FOR SOLENERGI: Norske hytter drar nytte av lave temperaturer om vinteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Velg riktig størrelse

Hvor stort anlegg trenger du? Det er spørsmål mange stiller seg.

For å ta det enkle først: Solcellepanel er et panel bestående av mange solceller, mens flere solcellepaneler koblet sammen er et solcelleanlegg.

IKKE STØRRELSEN DET KOMMER AN PÅ: Tenk batterikapasitet foran størrelse på anlegget, er rådet fra solcelle-eksperten. Foto: Colourbox
IKKE STØRRELSEN DET KOMMER AN PÅ: Tenk batterikapasitet foran størrelse på anlegget, er rådet fra solcelle-eksperten. Foto: Colourbox Vis mer

Valg av batteri og kapasitet kan bety mer enn selve størrelsen på anlegget.

- Som regel må solcellepanelet kombineres med et batteri fordi panelet i seg selv ikke gir nok strøm. Batterikapasitet er derfor viktigere enn selve størrelsen på anlegget. Er kapasiteten god, kan du produsere jevn strøm, også når du ikke er på hytta, sier Øvrelid.

Plassering er viktig

Plassering av solcelleanlegget er selvsagt viktig. Skygge fra terreng, trær, vegetasjon, bygninger eller piper, kan gjøre at anlegget produserer mindre.

Men snø trenger du ikke å frykte:

- Snø, eller refleksjon fra snø, vil faktisk ha en positiv effekt, sier Øvrelid.

Produsere strøm og finne ut av hvor du får mest ut av sola, kan bli et artig prosjekt.

- Å følge med på hvor mye strøm som er produsert og flytte på anlegget for å se hvor man produserer mest, kan være en fin ting å holde på med på hytta.

Selge strømmen?

For å få støtte fra Enova må du være såkalt plusskunde. Det betyr at du er koblet til strømnettet, og selger strøm du ikke klarer å bruke til kraftselskapene.

Noen tilbyr bare spotpris for overskuddsstrømmen, mens andre betaler opptil en krone per kilowattime.

Hvis man ikke er koblet på strømnettet kan det derimot bli lite å spare, selv om du får støtte til kjøp av anlegget, mener Øvrelid.

- I mange tilfeller vil det ikke lønne seg. Er man ikke koblet til strømnettet, får strøm fra solenergi og bruker vedfyring og gass til oppvarming, så slipper man å betale de faste utgiftene som nettleie, tilkoblingsgebyr og avgifter for kontroll av anlegget, forteller Sintef-forskeren.

Er man nevenyttig kan man også spare mye på å gjøre ting selv på et lavvoltsanlegg, i stedet for å bruke elektriker, legger han til.

- Mange spør om hytta

Norsk Solenergiforening er veldig positive til støtten, men de legger ikke skjul på at summen skulle vært høyere.

- I utgangspunktet skulle vi sett at støtten var enda høyere, og at andre støtteordninger, som momsfritak, var tilgjengelig, sier Ragnhild Bjelland-Hanley, daglig leder i Norsk solenergiforening, til Vi.no.

- Teknologien blir stadig mer tilgjengelig for oss nordmenn, og kostnadene har sunket, men vi er i en nybegynnerfase. En sterkere støtteordning kunne fått enda mer fart på markedet.

Hun tror tiltaket til Enova vil bli populært, og sier interessen for solcelleanlegg på hytta er stor.

- Et typisk spørsmål fra de som hører på oss når vi er ute og snakker er: «Hvordan får man støtte til solenergi på hytta», sier hun.

POSITIV: Leder i Norsk solenergiforening, Ragnhild Bjelland-Hanley, tror støttetiltaket for solcellepanel på hytter vil bli populært. Foto: Anne Tollerud, Norges Vel.
POSITIV: Leder i Norsk solenergiforening, Ragnhild Bjelland-Hanley, tror støttetiltaket for solcellepanel på hytter vil bli populært. Foto: Anne Tollerud, Norges Vel. Vis mer

For å finne ut hvor mye du sparer, bør du se langt fremover på regnestykket, råder Bjelland-Hanley.

- Kostnadene med solcelleanlegg er størst helt i begynnelsen, når man kjøper og installerer anlegget. Ellers er levetiden på anlegget lang, rundt 30 år, og det er veldig få vedlikeholdskostnader. Med støtteordningen blir det enklere å regne på det, spesielt når man vet at det blir lite kostnader fremover.

Sjekk om du kan få støtte til solcelleanlegg på hytta her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.