Nav

Etteroppgjøret for uføre på vei

- Årets etteroppgjør vil snart bli sendt ut, melder Nav. Mens enkelte vil få en ekstra utbetaling fra Nav, vil andre måtte betale tilbake deler av uføretrygda for 2021.

UFØRETRYGD ELLER UFØREPENSJON? Hvert år foretar Nav og pensjonsselskapene for offentlig tjenestepensjon et etteroppgjør for å kontrollere at mottakerne har fått riktig utbetaling. De som har fått for mye eller for lite, må betale tilbake eller får penger igjen. Foto: Kristin Sørdal
UFØRETRYGD ELLER UFØREPENSJON? Hvert år foretar Nav og pensjonsselskapene for offentlig tjenestepensjon et etteroppgjør for å kontrollere at mottakerne har fått riktig utbetaling. De som har fått for mye eller for lite, må betale tilbake eller får penger igjen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hver høst sjekker Nav inntektsopplysningene i skatteoppgjøret ditt for å se om du har fått utbetalt riktig beløp i uføretrygd året før.

Hvis du har fått for lite utbetalt, får du en etterbetaling. Har du fått for mye utbetalt, må du betale tilbake.

Nå melder Nav om at årets etteroppgjør snart vil bli sendt ut. Også de statlige og kommunale pensjonskassene foretar etteroppgjør - som også de er godt i gang med og til dels også snart ferdige.

Men for Navs etteroppgjørs del kan det drøye litt før alle er ferdige:

- Den automatiske behandlingen av etteroppgjøret vil bli gjort i inneværende uke, og de aller fleste uføretrygdede som har mottatt skatteoppgjøret for 2021 får nå behandlet sitt etteroppgjør. Neste automatiske behandling vil bli foretatt i januar. En del saker må behandles manuelt, det er derfor vanskelig å si helt konkret når alle saker kan være ferdigbehandlet. Det store flertallet av etteroppgjørssaker vil være ferdigbehandlet i løpet av året, men noen vil først være ferdige i januar eller februar, sier seksjonssjef Bente Thori-Aamot i Nav til Vi.no.

- Kontakter kun de som ikke har fått riktig utbetaling

Uføretrygd blir beregnet og utbetalt ut fra eventuell inntekt du har oppgitt å ha ved siden av. Det er du selv som er ansvarlig for å melde inn endringer i inntekter til Nav. Men hver høst gjennomfører Nav en automatisk kontroll ut fra inntektsopplysningene i skatteoppgjøret for å se om du har mottatt riktig beløp.

Viser skatteoppgjøret at du har hatt en annen inntekt enn den inntekten Nav brukte da de beregnet uføretrygden din, vil de gjøre en ny beregning - og du vil kunne få et krav om tilbakebetaling eller du kan få penger tilbake.

Nav jobber med etteroppgjøret over en lengre periode fra oktober - så selv om Nav sier at årets etteroppgjør snart sendes ut, vil ikke alle få det samtidig.

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer

Går du og venter på etteroppgjøret, så husk at du ikke får beskjed dersom inntektsopplysningene dine fra forrige beregning er uendret, og du fikk utbetalt riktig uføretrygd i fjor.

- Det er kun de som får etterbetaling eller krav om tilbakebetaling som blir kontaktet, poengterer Thori-Aamot i Nav.

Det er kun de som ikke har fått riktig utbetalt uføretrygd som blir kontaktet, per sms og/eller e-post. Du må selv logge på nav.no for å sjekke status.

Flere må betale enn de som får igjen

Vi vet fra tidligere år at det er en liten andel av de med uføretrygd som får et etteroppgjør: I fjor oppga Nav at det kun var rundt 5 prosent som var berørt av et etteroppgjør.

Det var imidlertid over dobbelt så mange som måtte betale tilbake penger, som de som fikk penger igjen - og i gjennomsnitt måtte de betale tilbake 23 000 kroner. Av de som fikk penger til etterbetaling, var gjennomsnittsbeløpet 12 000 kroner.

- Totalt foretas det etteroppgjør på ca. 380 000 uføresaker. Resultatet ser ut til å bli svært likt foregående år, sier Thori-Aamot, og viser til årets tall:

  • Ca. 90 % får ingen endring (hverken etterbetaling eller krav om tilbakebetaling)
  • Ca. 4 % får etterbetaling
  • Ca. 6 % får krav om tilbakebetaling

Når skal etteroppgjøret betales?

Viser beregningen at du har fått for lite utbetalt, får du et brev om etterbetaling. Da vil du få beløpet utbetalt som en engangssum - og de skal utbetales innen sju virkedager fra datoen i vedtaket. Det er ikke renter på etterbetalingen.

Viser beregningen at du har fått for mye utbetalt, får du et brev om tilbakebetaling.

Ifølge Nav har du da en frist på tre uker for å komme med innsigelser eller nye opplysninger. Sender du ikke inn ny dokumentasjon vil vedtaket bli automatisk iverksatt etter fire uker. Du har til sammen 10 uker klagefrist på vedtaket.

Du får brev fra Nav Innkreving med informasjon om hvordan du kan betale tilbake pengene: Tilbakebetalingen kan skje ved at du betaler tilbake beløpet med en gang, i avdrag - eller at Nav gjennomfører et trekk fra ytelsen din dersom du fortsatt mottar en fast utbetaling.

Etteroppgjør for uførepensjon

For deg med offentlig tjenestepensjon er uføreytelsene fra Nav og pensjonsselskapene tett forbundet. Du kan få uførepensjon fra pensjonsselskapet i tillegg til uføretrygd fra Nav.

Også pensjonsselskapene for offentlig tjenestepensjon foretar etteroppgjør av uførepensjon.

Hege Roald, leder for avdeling uførepensjon i Statens pensjonskasse (SPK) forteller at de startet arbeidet med etteroppgjørene straks etter at skatteoppgjørene ble klare:

- I år startet vi etteroppgjør for uførepensjon allerede 21. april, og det pågår gjennom hele året. Tidligere har vi behandlet hele etteroppgjøret i fjerde kvartal, men fordi skatteoppgjøret kommer tidligere på året enn før er det også mulig for oss å beregne løpende etteroppgjør.

Som for etteroppgjøret fra Nav, er det kun de som faktisk får et etteroppgjør, som får svar fra pensjonskassa.

- Når vi gjennomfører etteroppgjøret sammenlikner vi pensjonsgivende inntekt for året - oppgitt fra Skatteetaten - med inntekten vi har brukt for å beregne pensjonen. Det gjør vi for alle uførepensjonsmottakere. Hvis det ikke er differanse mellom inntektene får de heller ikke etteroppgjør, og hører ikke fra oss, forteller Roald.

Fordi etteroppgjøret fremdeles pågår kan ikke SPK si noe om antall berørte eller summer for årets oppgjør. Men Roald forteller at det har vært en stor nedgang både i antall pensjonister som må betale tilbake, og størrelsen på beløp de må betale tilbake, siden etteroppgjør for uførepensjon først ble innført i 2015.

- I 2020 var det 55 prosent færre krav enn i 2016. Og det totale kravbeløpet er redusert med 60 prosent i samme periode.

I fjorårets etteroppgjør fra SPK fikk 6600 av 37 000 uførepensjonister etteroppgjør - og i underkant av 2 800 måtte betale tilbake for mye utbetalt pensjon.

- Er straks i havn

Også KLP gjennomfører etteroppgjør av uførepensjon.

- Det er noe vi gjør for personer som mottar uførepensjon fra KLP, og noe som skjer uavhengig av Nav, sier Jan Tore Skjærvik, som er områdeleder for uføreområdet i KLP.

- Vi startet opp arbeid med etteroppgjør for våre uførepensjonister i starten av september og er straks i havn for inntektsåret 2021. Det gjenstår noen hundre saker som vi jobber med i disse dager.

Som også Nav og SPK praktiserer det, er det kun pensjonister som har fått for lite eller for mye pensjon som mottar brev KLP.

- De aller fleste av våre pensjonister mottar ikke brev, fordi de mottok korrekt pensjon i 2021, sier Skjærvik.

- Av drøyt 64 000 pensjonister har vi så langt sendt ut krav om tilbakebetaling til cirka 1 900 pensjonister og brev om etterbetaling til cirka 7300 pensjonister. For de som har fått etterbetaling er beløpet i gjennomsnitt på cirka 5800 kroner, og for de som har fått et krav fordi de har mottatt for mye i pensjon er beløpet på rundt 8500 kroner, forteller Skjærvik.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.