Ukjent arving på NRK:

Etterlot seg fem millioner. Hadde han ingen arvinger?

Arne Jensen døde alene. Hvorfor var det ingen som kom i begravelsen?

GLAD I DYR: Arne Otto Jensen kunne være omgjengelig og snill. Men han hadde også problemer som kunne gjøre livet vanskelig for ham og dem rundt ham. Foto: Privat /NRK
GLAD I DYR: Arne Otto Jensen kunne være omgjengelig og snill. Men han hadde også problemer som kunne gjøre livet vanskelig for ham og dem rundt ham. Foto: Privat /NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2014 døde Arne Otto Jensen 73 år gammel. I dødsannonsen stod det bare undertegnet «venner». I begravelsen var det ingen som kom. Han etterlot seg nesten fem millioner kroner. Skulle arven bare gå rett til staten? Hvem var egentlig Arne Otto? Og skulle han bare bli glemt?

I programmet «Ukjent arving» på NRK jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. Programmet tar utgangspunkt i at det hvert år dør mellom 10 og 20 nordmenn som ikke har oppgitt livsarvinger eller skrevet testament, og der myndighetene ikke klarer å finne den rettmessige arvingen. Pengene tilfaller da staten, som igjen fordeler arven til frivillige organisasjoner. NRK undersøker om det kan finnes rettmessige arvinger til disse personene likevel.

HVEM SKULLE FÅ MILLIONARVEN? Arne Jensen døde alene og ingen kom i begravelsen. Han etterlot seg nesten fem millioner kroner. Hadde han virkelig ingen arvinger? Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. Klipp: NRK Vis mer

Hva slags liv hadde Arne Otto egentlig levd? Hadde han ikke hatt noen nære relasjoner?

Som 15-åring dro Arne Otto til sjøs for første gang. Gjennom ungdomsårene opplevde han verdensbyer som New York, Hong Kong, New Orleans og Hamburg, men også det harde livet til sjøs som mange unggutter opplevde.

Senere ble han telegrafist og jobbet som det i mange år før han ble vaktmester ved Patentkontoret i Oslo.

Hadde han ukjente barn?

En tidligere kollega beskriver ham som en pertentlig mann. Han hadde en god tone med Arne Otto, men Arne Otto var ikke sosial og ville aldri være med på festligheter i regi av jobben. Og det kan virke som om han ikke hadde det godt de siste årene han levde. De siste årene kjente han ikke igjen kolleger på gata.

Betzy Dahl døde alene på et sykehjem da hun var 92 år. I hjembyen Harstad var den velkledde damen en kjent byoriginal, men ingen ante at Betzy hadde båret på en stor hemmelighet nesten hele livet. Klipp: NRK Vis mer

Var han ensom? Skulle han ønske at han hadde mennesker rundt seg? Kollegaen kan også fortelle at Arne Otto hadde vært gift en periode på 80-tallet, men at ekteskapet tok slutt. Hvem hadde han vært gift med? Og enda viktigere: Hadde han barn og dermed også livsarvinger?

Funnet av en gammel avisannonse skal også føre til enda et spørsmål: Hadde han vært gift en gang på 70-tallet også?

JAKTER ARVINGER: Tarjei Strøm er programleder for Ukjent arving. - Det er sterkt å forteller mennesker om slektninger de kanskje aldri har hørt om, sier han til Vi.no. Foto: NRK
JAKTER ARVINGER: Tarjei Strøm er programleder for Ukjent arving. - Det er sterkt å forteller mennesker om slektninger de kanskje aldri har hørt om, sier han til Vi.no. Foto: NRK Vis mer

Et vanskelig ekteskap

Det som er sikkert er at Arne Otto hadde vært gift på 80-tallet og at han hadde stebarn. Men ekteskapet skal ha vært vanskelig. Arne Otto slet med alkohol. Da han drakk opplevde stebarna ham som koselig, snill og glad i dyr. Som edru var han hissig, sint og ustabil.

Eksona, som i dag er død, haddet villet hjelpe ham, men ekteskapet kunne ikke holde.

Ekskonas barn kjenner ikke til om Arne hadde vært gift tidligere eller om han hadde barn fra tidligere, men kirkeboka gir endelig svar. Det var en navnebror som hadde giftet seg på 70-tallet. Det kan derfor slås fast at Arne Otto ikke hadde egne barn.

Det skal likevel vise seg at han har gjenlevende slektninger som kan arve ham. For han hadde eldre søsken. Søsken han aldri kjente.

Hadde flere søsken

Da Arne Otto ble født hadde faren flere barn fra et tidligere ekteskap. Arne Otto vokste opp uten å noen gang ha noen kontakt med søsknene sine. Og det bitre samlivsbruddet mellom faren og hans ekskone for 90 år siden kan ha vært en medvirkende årsak til at Arne Otto var helt alene uten familie de siste årene. Og i tillegg til søsken hadde han flere nieser og nevøer.

Det er de som i dag arver Arne Otto.

I Ukjent arving får de for aller første gang vite at de hadde en onkel de aldri fikk møte. Og de forteller at det er med blandede følelser at de tar i mot beskjeden om at de skal arve mye penger etter ham. De spør seg om han hadde vært ensom.

Flere ganger har de vært i nærheten av leiligheten der han bodde i Oslo. Helt uten å vite at han fantes.

Hadde han villet ha kontakt hvis de visste om ham?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.