Pensjon fra Nav

Etterbetaling av pensjon: 546 kroner

En overgangsordning for pensjonister gir en ekstra etterbetaling i desember. Men ikke forvent de store ekstrabeløpene på desemberutbetalingen.

ETTERBETALING AV PENSJON FRA NAV: Det blir gjort en ekstrautbetaling til norske pensjonister i desember. Men ikke forvent de helt store beløpene. Foto: NTB
ETTERBETALING AV PENSJON FRA NAV: Det blir gjort en ekstrautbetaling til norske pensjonister i desember. Men ikke forvent de helt store beløpene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som en overgangsordning ble det nylig bestemt at alderspensjoner under utbetaling skulle få en årslønnsvekst i 2021 på 3,83 prosent.

Dermed må reguleringen av pensjonene gjennomføres på nytt, skriver regjeringen i en pressemelding. Også for minstepensjon og garantipensjon blir det gjort en oppjustering for inneværende år.

– Nær én million pensjonister får nå økt årlig pensjon og etterbetaling tilbake til mai, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i pressemeldingen.

De fleste kan forvente å få den ekstra utbetalingen i desember, sammen med sin vanlige pensjonsutbetaling. Men hvor mye utgjør etterbetalingen?

Får 546 kroner

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Navs fagavdeling skriver i en e-post til Vi.no at overgangspordningen gi en omregning av alderspensjonen med virkning fra 1. mai 2021.

Vi har spurt hvor mye etterbetalingen fra mai vil utgjøre for en pensjonist med en gjennomsnittlig alderspensjon.

- For en gjennomsnittlig alderspensjonist vil dette utgjøre 78 kroner i måneden før skatt. Etterbetalingen i desember vil gjelde for månedene mai–november og vil utgjøre 546 kroner, skriver fagavdelingen.

- Hvor mye får de som mottar minstepensjon etterbetalt ekstra i desember?

- Også justeringen av minste pensjonsnivå gjelder med virkning fra 1. mai 2021. For en enslig minstepensjonist utgjør dette 97 kroner i måneden før skatt. Etterbetalingen for mai–november vil utgjøre 679 kroner, skriver fagavdelingen.

De påpeker at det for gifte/samboende minstepensjonister vil oppjusteringen være noe mindre og vil variere noe avhengig av om ektefellen/samboeren også har pensjon og om ektefellen/samboeren også er minstepensjonist.

- For en minstepensjonist som er gift med en annen alderspensjonist som ikke selv har minstepensjon, vil økningen i pensjonen være 73 kroner i måneden (før skatt) og etterbetalingen for mai–november vil utgjøre 511 kroner, forklarer de.

Etterbetaling og skatt

Ifølge Nav vil de aller fleste få etterbetalingen i desember, men siden enkelte saker må behandles manuelt kan disse ta noe lenger tid.

Utbetaling av din vanlige pensjon er trekkfri i desember, men det vil bli gjort skattetrekk av etterbetalingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.