Arv

Ett særkullsbarn, to felles barn: Hvordan blir arven fordelt?

Særkullsbarn har rett på samme arv fra sin forelder, som de andre barna. Men hvordan fordeles arven når man er gift på nytt og har felles økonomi med den nye ektefellen?

SÆRKULLSBARN: Hvordan blir fordelingen av arven mellom særkullsbarn og felles barn, spør kvinnen som har felles økonomi med ny ektemann. Foto: NTB
SÆRKULLSBARN: Hvordan blir fordelingen av arven mellom særkullsbarn og felles barn, spør kvinnen som har felles økonomi med ny ektemann. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Særkullsbarn skal på lik linje med felles barn, arve en pliktig del av sin forelder.

Men hvordan blir arvefordelingen egentlig - når man har både særkullsbarn og felles barn, spør kvinnen Vi over 60-ekspert og advokat Kjell Morten Méd.

- Hvordan blir arvefordelingen mellom barna våre?

«Jeg har en datter fra et tidligere ekteskap. Jeg er gift på nytt, og har to barn sammen med min nåværende mann. Han har ingen særkullsbarn. Vi har felleseie. Ingen av oss har arvet noe særlig, og de verdiene vi har i dag (alt i alt verdier for cirka fire millioner kroner), har vi skapt sammen i de årene vi har vært gift. Hvordan blir arvefordelingen mellom barna våre?» spør kvinnen.

Hun lurer i tillegg på reglene rundt uskiftet bo, og om hun kan sitte i uskiftet bo hvis han dør først, eller om han kan sitte i uskiftet bo hvis kvinnen dør først.

Dette sier reglene om arv til særkullsbarn og felles barn

- Hvis mannen din dør først, er din alderdom sikret gjennom uskifteordningen. Han har ingen særkullsbarn, dere har felleseie. Du kan fritt velge uskiftet bo, forklarer Méd.

Dør kvinnen først, er det ikke fullt så enkelt.

- Din mann må ha samtykke fra din særkullsdatter for å få sitte i uskiftet bo med henne. Dette spørsmålet bør dere ta opp med henne nå. Hvis hun vil aksepterer uskifte er det en fordel for din mann at hun nå bekrefter det med en skriftlig erklæring om ugjenkallelig forhåndssamtykke til uskifte. Hvis hun – verken nå eller når du dør – samtykker til uskiftet bo må din mann utbetale henne morsarven når du dør, sier Méd.

- Hvis du dør først, blir hennes morsarv beregnet som følger: Først deles de samlede felleseieverdiene likt mellom ditt dødsbo og din gjenlevende ektefelle. Da går det to millioner kroner inn i ditt dødsbo. Av disse to millionene har din ektefelle (hvis det ikke foreligger testament som sier noe annet) krav på ¼ i arv etter deg, altså 500.000 kroner. Han har krav på en minstearv på 4 x grunnbeløpet i folketrygden (cirka 450.000 kroner), men i deres tilfelle er tallene så store at han med ¼ får mer enn minstearven. Da er det er igjen 1,5 millioner kroner i ditt dødsbo. Du har tre barn, og din datter arver 500.000 kroner. Disse pengene må din mann skaffe. Når han har utbetalt henne, har hun fått det hun skal. Han kan velge å sitte i uskiftet bo med de to felles barna, forklarer advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.