Trygdeoppgjøret

- Et pensjonsran

Pensjonene øker mindre enn lønningene og pensjonistene er tilbudt en økning på 4,12 prosent i årets trygdeoppgjør.

REGULERING AV PENSJONER: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) presenterte årets trygdeoppgjør 18. mai. Hun sier at oppgjøret er i tråd med Stortingets vedtak om at pensjonen skal reguleres som et gjennomsnitt av lønnsvekst og prisvekst og understreker at pensjonssystemet må være bærekraftig over tid og kaller det et spleiselag mellom generasjonene. Foto: Annika Byrde / NTB
REGULERING AV PENSJONER: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) presenterte årets trygdeoppgjør 18. mai. Hun sier at oppgjøret er i tråd med Stortingets vedtak om at pensjonen skal reguleres som et gjennomsnitt av lønnsvekst og prisvekst og understreker at pensjonssystemet må være bærekraftig over tid og kaller det et spleiselag mellom generasjonene. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Onsdag 18. mai presenterte regjeringen ved arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen årets trygdeoppgjør.

Trygdeoppgjøret styrer hvordan grunnbeløpet i folketrygden (G) og en rekke pensjoner og Nav-ytelser blir regulert.

Med virkning fra 1. mai 2022, er dette de nye satsene som er fastsatt i årets trygdeoppgjør:

  • Grunnbeløpet i folketrygden øker fra 106.399 kroner til 111.477 kroner, noe som tilsvarer 4,77 prosent.
  • Alderspensjon under utbetaling får en årlig økning på 4,12 prosent

Det er mange reaksjoner på resultatet av trygdeoppgjøret. Både Pensjonistforbundet, arbeidstakerorganisasjonen Unio og Rødt reagerer på pensjonistenes vegne.

Stortingsrepresentant i Rødt, Emma Watne, uttaler til Vi.no at pensjonsreformen er et pensjonsran og forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet sier det ikke er noen grunn til å juble over årets trygdeoppgjør.

De forklarer misnøyen med at pensjonene øker mindre enn lønningene og at spesielt minstepensjonistene får enda mindre.

Nytt grunnbeløp og reguleringssatser blir formelt fastsatt ved kongelig resolusjon 20. mai 2022.

- Både pensjonistene og dagens unge må bidra

- Det er fastsatt i lov og forskrift hvordan grunnbeløpet og pensjoner skal reguleres. Stortinget har vedtatt nye regler for regulering av alderspensjon under utbetaling. De nye reglene sikrer økt forutsigbarhet for hva pensjonistene får utbetalt, og at pensjonister ikke går i minus når lønnsmottakere går i pluss, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding hvor arbeids- og inkluderingsdepartementet forteller at regjeringen vil regulere grunnbeløpet, uføretrygd og alderspensjon under opptjening i samsvar med samlet lønnsvekst.

Alderspensjon under utbetaling, samt satsene for minste pensjonsnivå og garantipensjon reguleres med et gjennomsnitt av lønns- og prisveksten.

– Det er viktig med et bærekraftig pensjonssystem, og både pensjonistene og dagens unge må bidra. Jeg er glad for at vi i år får vekst i grunnbeløpet og pensjonene, uttaler Mjøs Persen.

Depertementet skriver at tallgrunnlaget har vært drøftet med Pensjonistforbundet, Senior Norge, Forsvarets seniorforbund, Landsforbundet for offentlige pensjonister, Funksjonshemmedes felles­organisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, LO, YS, Unio og Akademikerne.

Men selv om tallgrunnlaget har vært drøftet, er dette ikke det samme som at det har vært enighet om det.

Både Unio og Pensjonistforbundet uttaler misnøye med resultatet.

- Pensjonistene sakker akterut

Pensjonistforbundet sier at det ikke er noen grunn til å juble over årets trygdeoppgjør og peker på at pensjonene fortsatt blir underregulert i forhold til lønningene og hevder at pensjonistene i tillegg blir snytt for to milliarder de skulle hatt i fjorårets oppgjør.

- Når vi i tillegg ser at regjeringen ikke har noen vilje til å gi litt ekstra til de som har de laveste pensjonene, vekkes kampviljen, sier han. En enslig minstepensjonist vil kun få 670 kroner mer i måneden hvis dette blir resultatet. Gifte og samboere med minstepensjon vil få enda mindre, 490 kroner pr. måned, sier forbundsleder Jan Davidsen.

Pensjonistforbundets krav i trygdeoppgjøret er at reguleringen av løpende pensjoner minst skal følge lønnsveksten i 2022 og at alderspensjonistene må få kompensert for hele avviket på 1,1 pst fra 2021. Det vil si en vekst på til sammen 4,8 prosent.

De har også krevd at satsene for minste pensjonsnivå må økes gjennom en opptrappingsplan, hvor målet er å overstige fattigdomsgrensen etter EU-definisjonen.

- Når regjeringen i dag legger frem et tilbud der alderspensjonistene kun får halve avviket fra 2021 kompensert, mener vi dette undergraver troverdigheten i systemet. Konsekvensen blir at pensjonistene taper to milliarder kroner, fordi regjeringen i 2021 bommet kraftig på sine anslag. Vi er også svært skuffet over at regjeringen velger å overse vårt krav om å gi noe ekstra til de laveste pensjonene. Den sterke kostnadsveksten rammer de som har minst hardest og det usosiale tilbudet fra staten i årets trygdeoppgjør bidrar i feil retning, sier Davidsen.

Uenige om etterreguleringen

Unio påpeker at samtlige organisasjoner var uenige i det regjeringen har bestemt om at etterreguleringen fra 2021 bare skal gjennomføres med halvparten av avviket på lønnsveksten i fjor.

De argumenter for at det også skulle vært etterregulert for avviket på prisveksten i fjor. De viser til at regjeringen sier at de «har ingen prinsipielle motforestillinger mot at avvik i prisveksten for 2021 hensyntas i 2022, men mener fortsatt at forenklingshensyn klart taler for å se bort fra dette i 2022» (Prop. 41 L (2021-2022)).

– Denne argumentasjonen er for tynn. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at stortingsflertallet ikke vil etterregulere for prisveksten når Stortinget i fjor la om reguleringen av løpende pensjoner til et gjennomsnitt av lønns- og prisvekst, sier sjeføkonom Erik Orskaug i Unio i en pressemelding.

De påpeker at man bommet stort på fjorårets trygdeoppgjør, både når det gjaldt lønnsvekstanslaget og prisvekstanslaget: Lønnsveksten ble 1,1 prosentpoeng høyere enn anslått og prisveksten ble 0,7 pst. høyere.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

- Pensjonsreformen er et pensjonsran

Pensjonistforbundet påpeker at trygdeoppgjøret skal sluttbehandles av Stortinget før sommeren - og de håper opposisjonen kjenner sin besøkelsestid og tar pensjonistenes situasjon på alvor.

Rødt er et av partiene som har uttrykt stor uenighet om den nye reguleringen av pensjoner og spesielt hvordan dette slår ut for minstepensjonistene. De har pekt på hvordan den nye loven om regulering av pensjoner vil gi mange pensjonister mindre - og at det vil ramme de som allerede får minst, hardest.

I spørretimen på Stortinget 18. mai stilte Rødts Emma Watne arbeidsminister Marte Mjøs Persen flere spørsmål om pensjon - og sier at ministeren ikke ville love at pensjonistene får økt kjøpekraft i 2022 når trygdeoppgjøret kommer. Hun ville heller ikke love å gjøre noe med levealdersjustering eller love å redusere de økonomiske forskjellene for pensjonistene, men viser kun til pensjonsutvalget som hun «håper» kommer med forslag som gjøre pensjonssystemet «sosialt bærekraftig» og som de «forhåpentlig» kan følge opp.

- Minstepensjonene må økes, men med dette trygdeoppgjøret faller i stedet pensjonistene ytterligere fra. En enslig minstepensjonist må klare seg på ca. 233 000 kroner i året etter regulering, og det er langt unna EUs fattigdomsgrense på 260 000 kroner, sier stortingsrepresentant i Rødt, Emma Watne.

Hun sier at som følge av pensjonsreformen øker pensjonene mindre enn lønningene. Dette gjelder også minstepensjonsnivåene.

- Utvalget som skal evaluere pensjonsreformen kommer snart med sin rapport, og Rødt mener at Stortingets behandling bør føre til at minstepensjonene økes.

- Vi kan ikke fortsette på denne måten. Minstepensjonen er allerede knapt til å leve av i dag, og likevel reduseres den år for år sammenlignet med lønnsnivået, sier Watne.

Til nå har underreguleringen av pensjoner gjort at pensjonistene har tapt 61 milliarder kroner, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet, skriver VG.

- Pensjonsreformen er et pensjonsran, sier Watne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.