Skattelister

Er én statlig leder verdt 25 minstepensjonister?

KOMMENTAR: Lønnsnivået hos statlige ledere ligger skyhøyt. Samtidig skal mange av landets minstepensjonister klare seg på en pensjon som ligger under fattigdomsgrensa.

STATLIGE LEDERLØNNINGER: Flere av lederne i statlige selskaper har lønninger i mangemillioners-klassen, deriblant konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen. Foto: NTB
STATLIGE LEDERLØNNINGER: Flere av lederne i statlige selskaper har lønninger i mangemillioners-klassen, deriblant konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Se nærmere på dette beløpet:

167 125 kroner.

Ta så en kikk på lista under, der vi har samlet skattetall for 12 av Norges statlige ledere.

Forskjellen er svimlende stor.

Har du minstepensjon skal du klare deg på mellom 167 125 og 316 825 kroner i året, før skatt: Snittet på de forskjellige satsene for minste pensjonsnivå er på 221 160 kroner i året.

Kan man leve av 200 000 kroner i 2021? Når man ser på beløpene som gjenspeiler lønnsnivået til statlige ledere i 2020 i lista over, er det verdt å stille seg spørsmålet:

Hvor mange minstepensjonister er verdt like mye som én statlig leder?

I september 2021 hadde 14,6 prosent av alle alderspensjonister minste pensjonsnivå, ifølge tall fra Nav. Og det er en stor overvekt av kvinner blant pensjonistene med de laveste pensjonene.

Kvinner som på grunn av valgene de tok på 60- og 70-tallet, i stor grad fordi det var slik samfunnet var lagt opp, blir «straffet» med en elendig pensjon:

Kvinner som hadde hovedansvar for barn og hjem, og hvor dette utgjorde hovedvekten av deres arbeidsliv. Kanskje strakk tida til for å jobbe noen år, eventuelt til en deltidsjobb etter at ungene var blitt store nok. Med et lite likestilt pensjonssystem monnet dette likevel ikke nok til en anstendig pensjon.

Den innsatsen som en hel generasjon kvinner står bak, blir betalt for med en pensjon som ligger farlig nært fattigdomsgrensa:

Eksempelvis er satsen for en enslig minstepensjonist 224 878 kroner i året. Dette er 27 000 kroner lavere enn EUs lavinntektsgrense for enslige, som er 252 070 kroner årlig, ifølge Kirkens bymisjon.

Pensjonistforbundet er blant forkjemperne for en gradvis økning i minste pensjonsnivå. De skriver på sine nettsider at det er uverdig at minstepensjonister – som ikke har noen muligheter til å påvirke egen inntekt – har en inntekt langt under fattigdomsgrensen.

Så skal det nevnes at det ble gjort en liten økning i år, i form av en etterbetaling fra Nav til minstepensjonistene i desember: Den utgjorde 73 kroner per måned fra mai til november ...

Å leve på rundt 200 000 kroner året skal godt gjøres. Sleng på vinterens strømregninger, og du er garantert å gå i minus.

Samtidig får enkelte statlige ledere en bonus på sin millionlønning som utgjør alt fra én til fem minstepensjoner. Børsen skrev tidligere i høst om blant annet Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft, som har en bonus på drøye 1,1 millioner - i tillegg til 5,6 millioner i lønn.

Skal virkelig én statlig ansatt leder, få mer i bonus enn det fem minstepensjonister får utbetalt på et helt år?

Jeg mener ikke at man ikke skal få betalt for å ha en jobb med stort ansvar og høy arbeidsmengde. Men - og det er ett stort men her:

Døgnet har bare 24 timer, også om du er sjef i Statkraft eller Posten. Uansett hvor viktig jobben din er, får du jobbet maksimalt et gitt antall timer i døgnet. Selv ikke statsministeren tjener så mye i det som kan regnes for å være Norges viktigste jobb. At arbeidstimene til disse lederne skal være mer verdt enn arbeidstida til Gahr Støre, er vanskelig å forstå.

Tilbake til minstepensjonistene - som faktisk har vært med på å bygge landet - når skal den viktige jobben de gjorde, bli satt pris på - i form av kroner og øre? Dessverre er det altfor ofte slik at de som holder hjulene i gang, gjerne i bakgrunnen og uten å «stå på krava» - og som har en vel så viktig funksjon som den som tropper opp med stresskoffert på kontoret, blir straffet for dette med manglende anerkjennelse, også økonomisk.

La oss ikke gni det ytterligere inn ved å lønne statlige ledere med en høyere inntekt enn de trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.