Alderspensjon

- Er du usikker på om det du får i pensjon er korrekt, ta kontakt!

Pensjonsselskapet hadde betalt Lillian (80) for lite pensjon i årevis. Hvordan er det mulig? Og hvordan kan du være sikker på at det du får utbetalt, er riktig?

PENSJON: Kan du være trygg på at du får den pensjonen du er berettiget til? Pensjonsselskapene sier at de har gode kontrollsystemer - men at feil selvsagt kan forekomme, som historien om Lillian på 80 som hadde fått for lite pensjon i 13 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENSJON: Kan du være trygg på at du får den pensjonen du er berettiget til? Pensjonsselskapene sier at de har gode kontrollsystemer - men at feil selvsagt kan forekomme, som historien om Lillian på 80 som hadde fått for lite pensjon i 13 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lillian Christensen (80) oppdaget plutselig at hun hadde 225.000 kroner på konto. Det viste seg at hun er blant 100 personer som får etterbetalt pensjon etter at pensjonsselskapet KLP har beregnet feil for disse - og utbetalt for lite pensjon. Det var NRK som først omtalte saken. Lillian hadde fått for lite i pensjon i 13 år.

Hvordan kan dette skje?

– Gjennom en av våre jevnlige kvalitetskontroller ble det oppdaget en menneskelig feil. Den beklager vi at skjedde og retter nå opp i. Det dreier seg om rundt 100 personer som nå får penger tilbake med forsinkelsesrenter. Dette har de fått, eller vil få brev om, sier Tore Skeide, direktør for pensjonsoppgjør i KLP.

Noen kan kanskje bli usikker på egen pensjon etter å ha lest NRK-artikkelen?

Skeide forteller at de har fått under 100 henvendelser, etter at saken om Lillian ble omtalt i mediene.

- Det er ingen grunn til å tro at andre har pensjoner som er feil. Det er betryggende og bra at vi har kontrollsystemer som sjekker pensjonssaker jevnlig. Det var gjennom vår egen kontroll at denne spesielle feilen som knytter seg til rundt 100 personers opptjening av pensjon før 1967 ble oppdaget. Og de sakene blir nå rettet opp i, sier Skeide.

Tore Skeide, direktør for pensjonsoppgjør i KLP. Foto: KLP
Tore Skeide, direktør for pensjonsoppgjør i KLP. Foto: KLP Vis mer

Statens pensjonskasse (SPK) utbetaler også offentlig tjenestepensjon, i likhet med KLP. Hilde Wærnes Jensen, sjef for fagseksjonen i pensjoneringsområdet i SPK, sier til Vi.no at feil også kan skje hos dem.

- Men heldigvis skjer det sjeldent. Vi har ikke praktisert regelverket slik KLP tidligere har gjort i denne saken, sier hun, og legger til at de ikke har registrert økt antall henvendelser til kundesenteret vårt etter at denne saken ble omtalt i NRK.

Får du riktig pensjon?

Hvordan kan man være sikker på at man får den pensjonen man skal ha?

– Folk skal være trygge på at KLP tar godt vare på pensjonen, og at pensjonsutbetalingen er riktig, men feil kan skje. Vi har gode kvalitetssystemer som fanger opp dette. Når vi finner slike avvik, så rydder vi opp, sier Skeide.

Årsaken til feilen i saken om Lillian og de rundt 100 andre pensjonistene, er feil i beregningen - som følge av ulike regler for pensjonister av ulike fødselsår. Du kan lese mer om det nedenfor.

Hilde Wærnes Jensen, sjef for fagseksjonen i pensjoneringsområdet, SPK. Foto: SPK
Hilde Wærnes Jensen, sjef for fagseksjonen i pensjoneringsområdet, SPK. Foto: SPK Vis mer

Wærnes Jensen forteller at de hver måned utbetaler pensjoner til rundt 315 000 personer - og at 99 prosent av disse er korrekte, ifølge SPKs egne undersøkelser.

- Vi har gode rutiner for å kontrollere at pensjonene vi utbetaler hver måned, er riktige. Vi gjennomfører månedlige stikkprøvekontroller, både av nye og endrede pensjoner. Vi bruker også kunstig intelligens på de mest kompliserte pensjonsberegningene – noen ganger bruker vi også to saksbehandlere på én sak. Hvis det skjer en endring i regelverket, har vi forsterkende kontroller i perioden etter innføringen, forteller Wærnes Jensen, og legger til:

- Der vi oppdager feil, retter vi selvsagt disse.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Feil i pensjonsberegningen

Grunnen for at Lillian Christensen har fått for lite pensjon over 13 år, er som nevnt en feil i beregningen. Det handler om ulike beregningsmodeller for ulike årskull. Men hva har egentlig skjedd, og hva er det med beregningsmodellene som gjør at det blir feil?

– Det som har skjedd i denne saken er at det er ulikt regelverk på hvordan man skal behandle opptjent pensjonsrettighet før og etter 1967. Det som har skjedd i disse tilfellene er at vi har behandlet pensjonene før og etter 1967 på lik måte, og da har pensjonen blitt for lav. Det er fordi pensjon opptjent før 1967 i noen tilfeller ikke skal samordnes med folketrygden slik pensjon opptjent etter 1967 skal, forklarer Skeide.

Wærnes Jensen forteller at de aller fleste sakene som SPK behandler, skjer med en maskinell beregning.

- Det minsker risikoen for at vi gjør menneskelig feil, og vi jobber kontinuerlig med å øke automatiseringen av saksbehandlingen vår. Men fortsatt er det flere saker som blir behandlet manuelt, sier hun, og legger til:

- Vi skjønner at mange synes pensjon er komplisert, og det regelverket vi administrerer er også det.

- Er du usikker, ta kontakt!

Som mottaker av endel ytelser fra pensjonsselskap eller Nav, plikter man å melde ifra om endringer i inntekt og livssituasjon, fordi dette kan påvirke utbetalingen. Du plikter også å melde ifra ved feil, for eksempel om du får for mye i pensjon - og du burde skjønt at det var for mye. Og i slike saker kan du få krav om tilbakebetaling, som i denne saken der pensjonisten ikke hadde lest vedtaket godt nok - og måtte betale tilbake 300 000 kroner: Mannen fikk utbetalt for mye i pensjon på grunn av en feiloppføring i papirene hans.

Men er det rimelig at en lekmann uten særskilte kunnskaper om pensjon skal skjønne at beregninger er feil, når pensjonsselskapet - som er eksperter på området - ikke fanger opp feil som i denne saken?

- Folk kan stole på at KLP tar godt vare på pensjonen og at pensjonsutbetalingene er riktig. I saksbehandlingen kan det dessverre skje feil. Derfor har vi gode kvalitetssystemer som avdekker om det skjer. Hvis vi finner avvik, retter vi dem, svarer Skeide.

Wærnes Jensen sier at når noen søker pensjon fra dem, får de et brev som viser hvilke opplysninger de legger til grunn for beregningen.

- Regelverket for pensjon er komplisert. Det viktigste den enkelte kan gjøre er å sjekke at opplysningene er riktige, og sette seg inn rettigheter og plikter, sier Wærnes Jensen, og legger til:

- Vårt råd er: Er du usikker på om det du får fra oss er korrekt, ta kontakt!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.