Jobbsøker i godt voksen alder

- Er du redd for å lære noe nytt, blir du en bremse i arbeidslivet

Her er Elisabeth (63) og Tormods (62) tips for deg som vil bytte jobb etter fylte 50.

Christina Bu (39) ansatte både Tormod Bergheim (62) og Elisabeth Hermansen (63) da de var 59. Hun anbefaler flere ledere å se etter godt voksne jobbsøkere i ansettelssprosess. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
Christina Bu (39) ansatte både Tormod Bergheim (62) og Elisabeth Hermansen (63) da de var 59. Hun anbefaler flere ledere å se etter godt voksne jobbsøkere i ansettelssprosess. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Vi har alle hørt historier om hvordan godt voksne sliter på arbeidsmarkedet og til og med er uønsket på jobbintervju. Moden realkompetanse når ikke opp mot ungdommelig pågangsmot og universitetsgrader. For ikke å snakke om den digitale kompetansen; klarer i det hele tatt sekstiåringer å henge med?

Helt feil tankegang, mener generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen. Hun gikk bevisst inn for å ansette alle aldersgrupper da medlemsorganisasjonen skulle bygges opp, de har vokst fra seks til 35 medarbeidere de siste fem årene.

- Vi snakker mye om mangfold i arbeidslivet, og da tenker vi gjerne på kjønn, legning og kulturell bakgrunn. Aldersmangfold glemmes litt, mener hun.

Les også: Satser du på gullklokke? Her er gode grunner til å bytte jobb

Tro på egne muligheter

Bu har gått aktivt inn for å finne medarbeidere med så variert bakgrunn som mulig. Det har gitt henne noen ahaopplevelser, som at eldre ansatte ikke er vondest å be når man innfører «free seating» på jobb, en ordning der ingen har fast plass men må finne seg en ny pult fra dag til dag. Eller at lysten på å lære noe nytt slett ikke trenger å minke med alderen, men at det kan være tvert imot.

Elisabeth Hermansen (63) og Tormod Bergheim (62) var begge 59 da de ble ansatt. Elisabeths oppgave var å heldigitalisere alt av administrasjons- og økonomisystemer i foreningen. Tormod måtte lære seg et helt nytt fagfelt som ingen strengt tatt var ekspert på den gang, nemlig ladeteknologi for elbiler.

Tormod og Elisabeth tror de har flere gode år foran seg i arbeidslivet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
Tormod og Elisabeth tror de har flere gode år foran seg i arbeidslivet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Elisabeth medgir at hun var litt nervøs da hun bestemte seg for å bytte jobb som 59-åring.

- Tanken slo meg selvsagt: Får jeg noe annet? Jeg regnet med å bruke litt tid på å finne noe nytt, innrømmer hun.

- Mannen min var redd jeg ikke skulle få jobb igjen i det hele tatt. Men jeg bestemte meg for å tenke at det var noe for meg der ute. Jeg vet at jeg har mye kompetanse, og nå ønsket jeg en endring for min egen del. Det verste du kan gjøre, er å ikke tro på egne muligheter.

Les også: Skvises ut av arbeidslivet: - Jeg blir rasende forbanna

Ønsket om å lære

Elisabeth ønsket seg mindre ansvar og mer tid, men ville fortsatt jobbe fullt - hun var sulten på nye utfordringer. Og dette siste er helt vesentlig i en jobbsøkerprosess, mener hun:

- Du må ønske å lære noe nytt, og du må brenne for det du holder på med. Jeg har hørt folk på min alder si at «hvis jeg sitter helt stille nå, så slipper jeg kanskje å lære noe nytt før jeg går av med pensjon». Det nytter ikke, mener Elisabeth.

- Sånne folk blir bremser i arbeidslivet. Det samme gjelder eldre ansatte som er opptatt av hvordan ting har vært gjort før, og ikke hvordan vi kan gjøre det bedre.

Kollega Tormod nikker. Han hadde vært leder i stadig større organisasjoner siden han var 22 år da han søkte jobb som laderådgiver i Elbilforeningen med ansvar for å bygge opp et nytt forretningsområde; rådgivningstjeneste for installering av ladepunkt i fellesgarasjer. Christina Bu klødde seg i hodet. Hun lurte på om han var overkvalifisert. Tormod, som selv har jobbet som hodejeger, medgir da også at han ville ha regnet seg selv som uaktuell for jobben.

- De fleste oppdragsgivere er tydelig på at de ikke engang vil vurdere noen utenfor aldersgruppen 35-45 år. Det typiske er at de verken vil vurdere nyutdannede eller eldre søkere, sier han.

Tenk bredt når du søker

Tormod valgte bort høy lønn for et annet liv, et ønske han tror han deler med flere som har jobbet mye gjennom mange år men ikke er helt klare for å gi slipp på yrkeslivet ennå. Elisabeth tenker også at hun har flere gode år igjen som yrkesaktiv. Det var det vanskelig å få gehør for som arbeidssøker, i flere intervju følte hun at hun måtte ha en god forklaring på hvorfor hun søkte ny jobb i hennes alder.

- Hver gang var jeg redd for å bli lagt til side på grunn av alder. Jeg kjenner mange som er engstelig for å søke jobb fordi det er så lenge siden sist. I verste fall er jeg redd mange blir i jobber de ikke trives i og ikke tør å bytte beite.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.