Er du pensjonist og vil tjene penger? Dette kan du tjene skattefritt

Har du mer å gi og ønsker å tjene litt ekstra som pensjonist er det mulig å tjene penger skattefritt på visse vilkår.

ENERGI I PENSJONISTTILVÆRELSEN: Mange pensjonister føler de har mer å gi etter å ha gått av med pensjon. Foto: NTB Shutterstock
ENERGI I PENSJONISTTILVÆRELSEN: Mange pensjonister føler de har mer å gi etter å ha gått av med pensjon. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er, ifølge Smartepenger.no, forskjellige regler for hvor høy lønnsinntekt du kan ha når du har ulike pensjonsinntekter og trygdeytelser.

Pensjon fra Folketrygden vil ikke bli redusert hvis du jobber ved siden av.

Private pensjonsordning blir ikke redusert hvis du jobber ved siden av.

Pensjonen fra Statens Pensjonskasse blir ikke redusert hvis du jobber i privat sektor, men jobber du innen offentlig sektor blir pensjonen fra SPK redusert. Se for eksempel dette tilfellet, hvor mannen måtte betale tilbake deler av sin pensjon på grunn av en deltidsjobb som ga rett til medlemskap i KLP. Hvis du derimot jobber på Pensjonistlønn, vil ikke pensjonen bli redusert. Når pensjonen blir avkortet er det bare pensjonen fra Statens Pensjonskasse som blir redusert, ikke pensjonen fra folketrygden.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

«Jeg har nok av arbeidskraft»

Mange pensjonister føler de kan jobbe mer. Det er mulig å jobbe ved siden av pensjonisttilværelsen, men er det også mulig å jobbe skattefritt som pensjonist?

Det spør en leser i Vi over 60:

«Jeg er nylig blitt pensjonist. Men jeg har nok av arbeidskraft. Jeg vil gjerne bidra med positivt arbeid på ulike måter. Jeg har hørt at man kan arbeide skattefritt noen steder. Hvordan er reglene?»

Skattefrie inntekter på visse vilkår

Økonomiekspert Carsten O. Five svarer:

Ja, det er riktig at du kan ha skattefrie inntekter på visse vilkår. Dette er de viktigste inntektskildene. Beløpene gjelder per skatteår:

  • Lønn fra frivillig organisasjon: Inntil 10.000 kroner er skattefritt. Du kan få inntekt fra flere organisasjoner, hvis du har anledning til det.
  • Lønn fra bedrift: 1.000 kroner per år, per bedrift er skattefritt.
  • Småjobber i andres hjem eller fritidsbolig: Inntil 6.000 kroner er skattefritt. Du kan arbeide i flere hjem/fritidsboliger, hvis det er aktuelt. Men det er en grense oppad i antall oppdrag, før du blir sett på som næringsdrivende.
  • Utleie av bil – inntil 10.000 kroner er skattefritt.
  • Salg av hageprodukter der inntil 4.000 kroner er skattefritt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.