Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Med mine, dine og våre barn kommer det flere utfordringer når det gjelder fordeling av arv og flere spørsmål om særkullsbarns rettigheter, pliktdelsarv og uskiftet bo.
Vi.no har blant annet tidligere skrevet om uskiftet bo og at særkullsbarna må godkjenne at den gjenlevende ektefellen skal kunne sittet i uskiftet bo. Men hva når en av ektefellene eier en hytte og har særkullsbarn fra tidligere forhold?

Enkemann (77) frykter sønnen kan kaste ham ut av hjemmet

Arv mellom søsken må ikke fordeles likt
Vi PlussDette lurer en leser av Vi over 60 på:
«Både min mann og jeg har vært gift tidligere, og vi har begge barn fra første ekteskap. Men vi har vært gift med hverandre i snart 30 år. Da vi traff hverandre, hadde mannen min en hytte. Den hadde han arvet fra sine foreldre. De hadde skrevet i sitt testament at arven etter dem var særeie. Verken min mann eller jeg har opprettet noe nytt testament, men vi er enige om at hytta til slutt skal ende opp hos hans barn. Opprinnelig er det jo hans familieeiendom. Mine barn liker seg også godt på hytta, men vi har alltid sett for oss at dette er hans eiendom. Min mann og jeg har brukt masse tid, krefter og penger på hytta opp gjennom årene. Den er pusset opp og bygget ut – for våre penger. Har jeg ingen rettigheter til hytta hvis min mann dør før meg?»

Punktet i testamentet som glemmes og skaper konflikt
Vi Pluss
Kan man gjøre eget barn arveløs?
Vi PlussIfølge Vi over 60s ekspert, advokat Kjell Morten Méd, bør hele familien finne en løsning sammen. På spørsmålet om hun har rettigheter til hytta svarer han:
- Jo, det har du. Men dere bør antakelig opprette et testament hvor dere regulerer dette litt mer detaljert og kanskje noe mer i din favør enn det som følger av arvelovens standardløsninger. For å ta de lovfestede rettighetene dine først:
Det følger direkte av arveloven at du, som ektefelle, har rett til å arve ¼ av alle de verdiene din mann etterlater seg når han dør, også hans særeie. Antakelig har du også krav på et vederlag for de verdiene dere har skapt i hytta etter at dere giftet dere. Uskifte med denne eiendommen kan være litt vanskelig. I utgangspunktet har du ikke rett til å sitte i uskiftet bo med en eiendom hvor særeie er pålagt av din manns foreldre. Din ektefelles særkullsbarn må også samtykke hvis det skal bli uskiftet bo. I denne saken peker alt i retning av at dere setter dere ned, som en familie, og finner en løsning som er fornuftig for alle, råder Méd, og forklarer videre:
- Løsningen kan for eksempel være at du arver noe mer av egenkapitalen i boligen, eventuelt at du får sitte i uskiftet bo med boligen, men at hytta går direkte til hans barn. Dere kan også legge inn at du får bruke hytta noen uker i året etter at din mann faller fra. Da blir hytta i familien hvor den egentlig kom fra. Din manns særkullsbarn blir eiere av hytta og kan stelle og ordne slik de ønsker. Du får tilgang til hytta noen uker i året uten ansvar for verken utgifter eller vedlikehold.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.