Enorme prisforskjeller på apotekvarer

Prisforskjellen på en eske Paracet er på sjokkerende 369 prosent - og den selges for 10 kroner hos billigste nettapotek.

NETTHANDLE PÅ APOTEKET? Da bør du sjekke prisene før du bestiller. En fersk pristest hos Vi.no avslører enorme prisforskjeller mellom mer og mindre kjente nettapotek som Boots, Vitus, Apotek1, Farmasiet og ApotekHjem. Foto: Kristin Sørdal
NETTHANDLE PÅ APOTEKET? Da bør du sjekke prisene før du bestiller. En fersk pristest hos Vi.no avslører enorme prisforskjeller mellom mer og mindre kjente nettapotek som Boots, Vitus, Apotek1, Farmasiet og ApotekHjem. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har sjekket prisene på de mest solgte reseptfrie legemidlene i Norge - og kan avsløre enorme prisforskjeller i landets nettapotek.

Blant annet kan du få en eske Paracet til 10 kroner.

Samme eske koster 47 kroner hos dyreste nettapotek.

Det er en prisforskjell på 369 prosent!

Det er også mye å spare på medisiner som brukes i overgangsalderen, mot allergier og fordøyelsesbesvær og som hjelp ved røykeslutt - som alle er blant de mest solgte reseptfrie legemidlene i Norge.

Prisforskjellene på et av de mest solgte legemidlene for hjelp i overgangsalderen, er på 103 prosent. Og på ibuprofen-tabletter skiller det hele 270 prosent.

Les hele pristesten, få alle prisene - og se hvilket nettapotek som gir deg de aller beste prisene her.

Det er prisforskjeller på fra 51 til 369 prosent på enkeltproduktene - og når vi summerer prisene hos apotekene, kan vi få handlekurven til halve prisen ved å velge riktig apotek!

Det er flere måter du kan spare inn penger når du skal handle apotekvarene på nett. En ting er å handle på rett sted - men det er også flere triks - som farmasøyten deler med oss her.

Paracet til 10 kroner? - Det er fri prissetting

Paracet til 10 kroner er veldig billig - og det er flere av apotekene som har priset merkevaren til under 20 kroner.

I motsetning til reseptbelagte medisiner, er det ikke prisregulering på reseptfrie legemidler.

Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, sier at apotekene konkurrerer seg imellom og med andre salgskanaler som matbutikker - og at det slik er markedet som bestemmer prisen.

- Tenker dere at det er uproblematisk at smertestillende selges så billig som 10 kroner pakken?

- Prisen på reseptfrie legemidler er ikke regulert, og dermed blir det priskonkurranse. Det er noe myndighetene ønsker på slike legemidler. Prisen bør ikke være så lav at det medfører unødvendig og potensielt helseskadelig bruk. Hvor den grensen går er det imidlertid ikke opp til oss å vurdere. Her må hver aktør gjøre sine egne faglige vurderinger, sier Soldal.

Helga Festøy, enhetsleder for avdeling for legemiddelbruk i Statens legemiddeltilsyn, sier til Vi.no at de ikke har noen meninger om prisen, ettersom det er fri pris på dette.

- Men man må uansett følge retningslinjene for markedsføring og reklame for legemidler. Men det å gjøre oppmerksom på hvilke priser det er for varene, er greit, sier Festøy.

- Det finnes bestemmelser om reklame for legemidler, og man kan ikke ha reklame som fører til økt bruk. Kampanjer som «ta tre betal for to», er for eksempel ikke i orden, da det stimulerer til å kjøpe mer, sier hun.

Lav pris = lett å bruke mer

Siv Skarstein, førsteamanuensis ved fakultet for helsevitenskap på OsloMet, har smertestillende medikamenter og smertemestring som et av sine fagområder.

Hun sier til Vi.no at man så en økning i salget av Ibux på 2 prosent da denne ble priset ned til 10 kroner, fra 2019 til 2020. Hun understreker at dette var en liten økning - og at bekymringen derfor ikke er veldig stor for at en tilsvarende lav pris på Paracet vil føre til at salget øker veldig.

Men når det gjelder billige smertestillende, handler bekymringen mest om de unge.

- Vi er mest bekymret for ungdom som har et høyt forbruk fra før, for for den gruppen kan prisen gjøre at det er lett å kjøpe og bruke mer, sier Skarstein.

Bekymringen for de eldre

Når det gjelder eldre og bruk av smertestillende medisiner som ibuprofen og paracetamol, er det andre ting som er bekymringen:

- Når det gjelder de voksne, har de ofte tatt til seg info om forbruk av smertestillende - og den uheldige kombinasjonen av eksempelvis blodfortynnende medisiner og ibuprofen, sier Skarstein.

Bruk av ibuprofen i kombinasjon med blodfortynnende eller blodtrykkssenkende medisiner kan få alvorlige konsekvenser dersom du for eksempel blir utsatt for en ulykke og må opereres - eller du får slag eller blodpropp. Da er det viktig at legene på sykehuset vet hvilke medikamenter du har tatt.

Hun forteller at eldre ofte bruker smertestillende for lindring av plager som typisk kommer med alderen, som artrose og smerter i muskler og skjelett. Og påpeker at også reseptfrie smertestillende er medisiner som har bivirkninger - særlig om man bruker dem i kombinasjon med andre medisiner.

- Om man har disse smertestillende medisinene foreskrevet av lege, skal man være veldig varsom med å ta reseptfritt i tillegg, for det forstyrrer balansen og den trygge bruken som er foreskrevet av legen. Og det er det fort gjort at man ikke tenker på, sier Skarstein.

Hun anbefaler at eldre får lagt opp de daglige medisinene sine i en dosett, slik at de har oversikt over hva de har tatt i løpet av dagen. For det er fort gjort å glemme.

- Og bevegelse er ofte en langt bedre medisin enn smertestillende tabletter, så lenge en kan greie det, påpeker hun.

- Legger bare et «glava-lag» over problemet

Skarstein forteller at overdreven bruk av smertestillende også kan føre til andre plager, som medikamentutløst hodepine.

Og hun sier at selv om salget av de reseptfrie variantene av smertestillende ikke har økt nevneverdig under pandemien, så øker forbruket av smertestillende på resept - som altså er de samme medisinene, men i større pakker.

- Den store økningen er på det med foreskrevne medikamenter, og det er en trend vi har sett gjennom flere år, sier Skarstein.

Hun beskriver bruk av smertestillende som å legge et «glava-lag» over problemet - og at det ikke fjerner det egentlige problemet.

- Problemet blir ikke borte med smertestillende. Jeg tror det er et poeng at folk tenker over at det ligger noe under plagen - og jobber med det, sier Skarstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.