Nav

Enorme pensjonsforskjeller: Noen har kun halvparten ved pensjonsalder

«Sliterne» er de som står i jobb lengst - og er også de som har minst opptjent pensjon.

TIDLIG-PENSJONIST? Det er store forskjeller i hva mennesker av en og samme generasjon sitter med i pensjonsopptjening ved 62 år. Dette kan ha innvirkning på om de velger å ta ut tidlig-pensjon, går for en kombinasjon - eller fortsetter å jobbe. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav
TIDLIG-PENSJONIST? Det er store forskjeller i hva mennesker av en og samme generasjon sitter med i pensjonsopptjening ved 62 år. Dette kan ha innvirkning på om de velger å ta ut tidlig-pensjon, går for en kombinasjon - eller fortsetter å jobbe. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle har en «sekk» med penger som er opptjent gjennom et arbeidsliv - og det er denne pengesekken som brukes når du tar ut alderspensjon fra Nav og tjenestepensjon.

Pengesekkens størrelse, altså hvor mye penger som er i sekken når du starter å ta ut pensjon, påvirkes i stor grad av din inntekts- og yrkeshistorie.

Men hvordan påvirker størrelsen på denne pengesekken valget om å starte tidlig uttak av pensjon? Og hvor mye er det egentlig i pengesekken i ulike yrkesgrupper?

Sammenhengen varierer med yrkesgrupper og pensjonsbeholdning, ifølge en studie fra Statistisk sentralbyrå (SSB) - som du kan lese mer om lenger ned i artikkelen.

Men først: Se forskjellene i pensjonsbeholdningen for ulike yrkesgrupper - som er enorme!

Dobbelt så mye - eller halvparten

Pensjonsbeholdningen du har til rådighet når du kommer til uttak av pensjon, avhenger i stor grad av hva du har tjent i løpet av de åra du har vært yrkesaktiv. Jo mer du har tjent og flere år du har jobbet - jo større vil pensjonsbeholdningen din være. Nedenfor kan du lese mer om uttak av pensjon fra 62 år.

I den ferske SSB-studien avsløres forskjellene i pensjonsbeholdning, kalt «pensjonsformue», for en gruppe av 1956-generasjonen.

Studien har fokus på om størrelsen på pensjonsformuen da disse fylte 62 år, kunne ha en sammenheng med hvorvidt de gikk av med pensjon, fortsatte å jobbe - eller sa ja takk, begge deler.

Hva de fant, kan du lese om lenger nede i teksten.

Men for å ta det første først; pensjonsbeholdningen.

  • De største pensjonsformuene er i yrker med høy inntekt og høye utdanningskrav - som ledere og ansatte i akademiske yrker. Her er den gjennomsnittlige pensjonsformuen rundt 8,4 millioner kroner.
  • De minste pensjonsformuene er i yrker som renholdere, hjelpearbeidere og liknende, med om lag 4,5 millioner kroner i gjennomsnittlig pensjonsformue.

Slik var pensjonsformuen for 1956-generasjonen da de fylte 62, i 2018, fordelt på noen yrkesgrupper:

Tidlig uttak av alderspensjon

Pensjonsformue ved 62 år

Yrke Alderspensjon fra Nav Offentlige og private tjeneste-pensjoner inkl. AFP Gjennom-snittlig,pensjons-formue, kr
Ledere573702726335438365868
Akademiske yrker542698925901468039384
Høyskoleyrker524570217861187043174
Kontoryrker464218412607075909475
Salgs- og serviceyrker42459879873845217716
Håndverkere456965610949775666793
Prosess- og maskinoperatører, transportarbeidere mv.458212911463965725710
Renholdere, hjelpearbeidere mv.37020887921564452106

Kilde: SSB

Fra 2011 har pensjonssystemet vært slik at du kan velge å starte uttak av alderspensjon fra du er 62 år. Dette omtales ofte som «tidlig uttak av alderspensjon». Du trenger ikke å slutte å jobbe for å starte tidlig uttak av alderspensjon, man kan jobbe 100 prosent og samtidig ta ut pensjon fra Nav.

Eneste betingelse for tidlig uttak er at du har høy nok opptjening - som minst må tilsvare minste pensjonsnivå («minstepensjon»/garantipensjon).

Du kan selv velge utaksgrad: 20, 40, 50, 60, 80 eller 100 prosent.

Viktig å være oppmerksom på, er det faktum at du spiser av pengesekken straks du starter å ta ut pensjon.

Dersom du slutter å jobbe samtidig med at du starter uttak av pensjon, vil pengesekken du har spart opp, fordeles på det beregnede antallet leveår for din generasjon - og du får mindre utbetalt per måned og år enn du ville fått dersom du startet uttaket seinere.

Fortsetter du å jobbe samtidig med at du tar ut pensjon, vil du fortsette pensjonsopptjening i takt med inntekten din.

Pensjonsformuen påvirker valget om tidlig pensjon

Så tilbake til utgangspunktet:

Hvordan påvirker størrelsen på pengesekken valget om å starte tidlig uttak av pensjon for den enkelte?

Ifølge forskergruppen ved Statistisk sentralbyrå (SSB) er den korte konklusjonen:

  • Sammenhengen mellom størrelsen på den oppsparte pensjonsbeholdningen og valget om å starte tidlig uttak av pensjon varierer med yrkesgruppe
  • De som velger å fortsette å jobbe etter 62 år, uten å ta ut tidlig alderspensjon blant yrkesgruppene ledere og ansatte i akademiske- eller høyskoleyrker, har forholdsvis store opptjente pensjonsformuer
  • For de øvrige yrkesgruppene har de som fortsetter å jobbe uten å ta ut tidlig alderspensjon, en langt mindre opptjent pensjonsformue enn de som tar ut alderspensjon

- «Sliterne» velger å gå av tidlig

Er det sammenheng mellom størrelsen på den opptjente pensjonsbeholdningen ved 62 år og beslutningen om å fortsette i jobbe etter 62, å kombinere alderspensjon og jobb - eller å slutte å jobbe og ta ut full alderspensjon?

Ifølge SSB-rapporten er det absolutt en sammenheng - selv om det slår ut ulikt for forskjellige yrkesgrupper.

Personer som har valgt å gå av med full alderspensjon uten å jobbe samtidig, har i gjennomsnitt noe mindre pensjonsformue enn personer som fortsetter å jobbe sammen med tidlig uttak av pensjon.

- Dette samsvarer med tidligere analyser, skriver SSB-forskerne, og viser til en studie fra 2011 hvor de fant at personer i fysisk slitsomme yrker og personer med lav inntekt og et høyt antall opptjeningsår hadde høyere sannsynlighet for å ta ut tidlig alderspensjon. De poengterer:

- Dette tolkes som at det er «sliterne» som velger å gå av tidlig.

Den ferske SSB-studien viser samtidig at de som fortsetter å jobbe uten å ta ut alderspensjon etter 62, har mindre i pensjonsformue enn de som starter tidlig uttak samtidig med at de fortsetter å jobbe.

- Det er nærliggende å tenke seg at personer med små pensjonsformuer også kan ha insentiver for å fortsette i arbeid og utsette uttak av alderspensjon for å øke den årlige utbetalingen.

De kommenterer at dette også kan ha sammenheng med Nav-kravene om minste opptjening - som betyr at det heller ikke er alle som har mulighet til å ta ut tidlig pensjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.