Nav

Enorme pensjonsforskjeller: Noen har kun halvparten ved pensjonsalder

«Sliterne» er de som står i jobb lengst - og er også de som har minst opptjent pensjon.

TIDLIG-PENSJONIST? Det er store forskjeller i hva mennesker av en og samme generasjon sitter med i pensjonsopptjening ved 62 år. Dette kan ha innvirkning på om de velger å ta ut tidlig-pensjon, går for en kombinasjon - eller fortsetter å jobbe. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav
TIDLIG-PENSJONIST? Det er store forskjeller i hva mennesker av en og samme generasjon sitter med i pensjonsopptjening ved 62 år. Dette kan ha innvirkning på om de velger å ta ut tidlig-pensjon, går for en kombinasjon - eller fortsetter å jobbe. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle har en «sekk» med penger som er opptjent gjennom et arbeidsliv - og det er denne pengesekken som brukes når du tar ut alderspensjon fra Nav og tjenestepensjon.

Pengesekkens størrelse, altså hvor mye penger som er i sekken når du starter å ta ut pensjon, påvirkes i stor grad av din inntekts- og yrkeshistorie.

Men hvordan påvirker størrelsen på denne pengesekken valget om å starte tidlig uttak av pensjon? Og hvor mye er det egentlig i pengesekken i ulike yrkesgrupper?

Sammenhengen varierer med yrkesgrupper og pensjonsbeholdning, ifølge en studie fra Statistisk sentralbyrå (SSB) - som du kan lese mer om lenger ned i artikkelen.

Men først: Se forskjellene i pensjonsbeholdningen for ulike yrkesgrupper - som er enorme!

Dobbelt så mye - eller halvparten

Pensjonsbeholdningen du har til rådighet når du kommer til uttak av pensjon, avhenger i stor grad av hva du har tjent i løpet av de åra du har vært yrkesaktiv. Jo mer du har tjent og flere år du har jobbet - jo større vil pensjonsbeholdningen din være. Nedenfor kan du lese mer om uttak av pensjon fra 62 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.