Nav og skatt

Ennå ikke fått skatteoppgjøret? Nav-betaling kan være årsaken

400 000 har ennå ikke fått skatteoppgjøret. For noen kan etterbetaling fra Nav være årsaken.

NAV OG SKATTEOPPGJØRET: Det er ulike grunner for at 400 000 ennå ikke har mottatt årets skatteoppgjør, for eksempel at du har levert på papir - eller at du har fått en etterbetaling fra Nav. Foto: Kristin Sørdal
NAV OG SKATTEOPPGJØRET: Det er ulike grunner for at 400 000 ennå ikke har mottatt årets skatteoppgjør, for eksempel at du har levert på papir - eller at du har fått en etterbetaling fra Nav. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er til nå sendt ut cirka 4,6 millioner skatteoppgjør og det gjenstår cirka 400.000, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, til Vi.no.

Hun forteller at mange er opptatt av skatten sin og at det alltid er noen som kontakter dem for å spørre om skatteoppgjøret.

4,3 millioner fikk skatteoppgjøret sitt før sommeren, og Gjengedal uttaler at det jobbes fortløpende med å ferdigstille resterende skatteoppgjør - som blir sendt ut fortløpende fra 19. august til 25. november.

- Vi forstår at mange ønsker å få skatteoppgjøret så raskt som mulig, men vi kan dessverre ikke gi en konkret dato for når den enkeltes skatteoppgjør er klart. Når det er klart, får du varsel av oss på e-post eller sms.

Derfor kan du få skatteoppgjøret seint

Gjengedal forteller at det kan være forskjellige forhold som gjør at skatteoppgjøret kommer seinere for noen.

- Vi kan ikke gå inn i enkelte saker for å si hvorfor de ikke er klar ennå, eller når det vil komme. Det kan være mange årsaker til det - eller bare det at du er tatt ut i tilfeldig kontroll. Med andre ord så kan du ha ukompliserte skatteforhold uten at det garanterer tidlig skatteoppgjør, sier divisjonsdirektøren, og legger til at de jobber for fullt med å bli ferdige med skatteoppgjørene.

Blant ulike årsaker til forsinket skatteoppgjør, er at du for eksempel har levert skattemeldingen på papir; du har søkt om utsettelse; du betaler kildeskatt på pensjon; du har krevd særfradrag for liten skatteevne eller at ektefellen din får skatteoppgjøret sitt seint.

Nav eller pensjonsutbetaling

En annen grunn kan også være at du har fått etterbetalt en ytelse fra Nav eller andre pensjonsutbetalere i 2020 som gjelder tidligere år.

- Dersom du har fått en etterbetaling fra Nav så kan det være en av flere mulige årsaker til at du ikke har fått skatteoppgjøret ennå. Dette er fordi vi beregner om samlet skatt ville blitt lavere dersom beløpene hadde blitt skattlagt i det året de tilhører, forklarer Gjengedal.

Hun understreker at det at du mottar pensjon eller ytelse fra Nav generelt sett ikke vil påvirke når du mottar skatteoppgjøret.

Ifølge Gjengedal kan de som mottar skattemeldingen på papir for eksempel være både de som har reservert seg fra å motta all digital kommunikasjon fra stat og kommune - og de som de mangler elektroniske kontaktopplysninger for.

Har du ikke fått utbetalt skattepenger du har til gode?

Det kan være tilfeller der du ifølge skatteoppgjøret skal få skattepenger tilbake - men hvor du ikke har fått pengene.

Dette kan det være flere grunner til:

  • Du skylder penger til stat eller kommune fra tidligere. Skattepenger du har til gode kan bli brukt til å betale ned på det du skylder - det kalles «motregning». Du blir motregnet hvis du skylder for eksempel skatt eller forsinkelsesrenter fra tidligere år, underholdsbidrag, merverdiavgift og særavgift eller parkeringsgebyr og eiendomsskatt.
  • Pengene er utbetalt til en annen konto enn du forventet, eller de er sendt på utbetalingskort. Du kan sjekke hvilken konto som er registrert i dine opplysninger på på Min side på Skatteetaten.no
  • Du hadde ikke skatt til gode i år. Foreløpig skatteoppgjør som vises i skattemeldingen, er ikke endelig og kan bli endret. Du får ikke utbetalt noe hvis du ikke har penger til gode. Skatteetaten anbefaler deg til å sjekke skatteoppgjøret ditt for å se om du har restskatt eller skatt til gode.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.