Nav

Enda flere på AAP: Disse øker mest

Økningen i antall på arbeidsavklaringspenger fortsetter på tross av en forventet nedgang.

AAP FRA NAV: Ordningen med forlenget AAP var over 31. oktober - og Nav forventer at antallet på AAP vil reduseres mot slutten av året. Men effekten har ennå ikke slått inn - og nivået nå er høyere enn på mange år. Foto: Morten Holm / NTB
AAP FRA NAV: Ordningen med forlenget AAP var over 31. oktober - og Nav forventer at antallet på AAP vil reduseres mot slutten av året. Men effekten har ennå ikke slått inn - og nivået nå er høyere enn på mange år. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I kvartalsrapporten fra utgangen av september meldte Nav at det var 137 400 personer som mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) – som var det høyeste antallet på veldig mange år. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte uttalte at vi må tilbake til starten av 2018 for å finne et like høyt nivå.

Samtidig sa han at de ventet en nedgang:

– Vi forventer at antallet kan reduseres mot slutten av året i tråd med at forlengelsene fra koronapandemien løper ut 31. oktober og folk blir avklart til arbeid eller uføretrygd. Økningen skyldes at det fortsatt er relativt få som slutter på ytelsen samtidig som vi ser at antall som starter på AAP har økt den siste tiden, sa Holte i en pressemelding i september.

Men nå viser de ferske Nav-tallene for oktober at antallet AAP-mottakere ikke har gått ned ennå. I stedet har det økt:

  • Per oktober 2022 er det 138 373 mottakere av AAP – som er en økning på 950 personer sammenliknet med september.
  • Til sammenlikning økte antallet med 1500 personer i løpet av 3. kvartal.

Ulf Andersen, statistikksjef i Nav, sier til Vi.no at det kan drøye til desember før den forventede reduksjonen i AAP-mottakere vises:

- Dersom NAV-kontorene har avklart personer i september vil mange av disse fortsatt motta AAP i oktober. Det er lite sannsynlig at denne gruppen får siste vedtaksperiode satt før 31. oktober, og de fleste vil da få utbetaling også i november. Det kan medføre at reduksjonen ikke vises før i desember, forklarer Andersen.

Han påpeker at AAP utbetales etterskuddsvis - og gjerne opp mot en uke etter siste meldeperiode - og dermed vil en person som ikke lenger er registrert med et gyldig vedtak i en måned fortsatt kunne ha utbetaling og dermed stå som mottaker i statistikken.

Forlengelsen utløp 31. oktober

Ordningen med forlengelse av AAP utløp 31. oktober og mange, blant annet AAP-aksjonen, var redde for at Nav ikke ville greie å komme i mål med avklaring av alle det gjaldt innen fristen.

Noen dager før månedsskifte uttalte Nav til Vi.no at de var på god vei til å avklare alle det gjaldt – men at det da fremdeles var noen de ikke hadde fått tak i. De oppfordret til å søke innen fristen for å unngå opphold i ytelsene.

– Det er også mulig å søke om AAP etter 31. oktober, men da får man tidligst AAP fra den dagen man søker, uttalte seksjonssjef i Nav, Bente Thori-Aamot, til Vi.no.

– Ingen av de som har søkt eller søker før 31. oktober vil tape penger eller miste rettigheter om de har rett på AAP. De som søker tett opptil fristen kan få en forsinkelse i utbetalingen. Det er også mulig å søke om AAP etter 31. oktober, men da får man tidligst AAP fra den dagen man søker, skriver Nav.

AAP-diagnosene som øker

Andelen kvinner og menn på AAP er fremdeles likt med september: I prosent av befolkningen er 4,8 prosent av kvinner og 3,2 prosent av menn nå mottakere av AAP. Det er totalt 4 prosent av befolkningen som mottar AAP (altså per oktober).

Aldersgruppene 40–49 år og 50–59 år er de med størst andel AAP-mottakere; begge på 4,5 prosent.

Vi.no skrev i september om de vanligste diagnosene for mottakere av AAP, i artikkelen «Dette er AAP-diagnosene nå».

Og ja, det er fremdeles psykiske lidelser som utgjør den største gruppen diagnoser, fulgt av muskel- og skjelettlidelser – hvor det faktisk er en ørliten nedgang på 0,1 prosent fra september.

Det er også en liten nedgang i diagnosegruppen hjerte- og karsykdommer (ned med 0,1 prosent til 2,8 prosent).

Om vi ser på hovedgrupper av diagnoser, som altså er den groveste inndelingen, er det gruppen «allment og uspesifisert» som har økt, fra 6,6 til 6,7 prosent.

Og de mer detaljerte tallene viser at det har vært en endring innenfor gruppen med psykiske lidelser:

Fra september har det blitt noe færre med angst og depressive lidelser (fra 18,9 til 18,6 prosent) – mens det er noe større andel med andre psykiske lidelser (fra 10,8 til 10,9 prosent) og lettere psykiske lidelser (fra 12,8 til 13 prosent).

Fylkene som øker

Det er ett fylke som utpeker seg med desidert høyest andel AAP-mottakere av innbyggerne, og det er Agder:

Der er 5,1 prosent mottakere av AAP – som er en økning fra forrige måned da andelen var på 5 prosent. Agder er dermed ett av flere fylker som har en økning i andelen innbyggere på arbeidsavklaringspenger.

De andre fylkene som har en økning siden september er Nordland (opp fra 4,1 til 4,2 prosent) og Vestland (opp fra 3,8 til 3,9 prosent).

Nest etter Agder er det fremdeles Møre og Romsdal som har flest på AAP (4,4 prosent).

Oslo er fylket med lavest andel innbyggere på arbeidsavklaringspenger, med 3,3 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.