Statsbudsjettet 2022

- En skuffelse for eldreomsorgen

Helseorganisasjoner gir statsbudsjettet stryk på mange punkter - både når det gjelder folkehelse, demens, eldre, fastleger og generell helseomsorg.

STATSBUDSJETTET 2022: Det er snart 1 million eldre i Norge - og andelen eldre med demens er økende. Både Nasjonalforeningen for folkehelsen og organisasjonen Livsglede for eldre, kritiserer det manglende fokuset på eldre og demensomsorg. - Dessverre var bevilgningen til eldreomsorgen en skuffelse, uttaler generalsekretær i Livsglede for Eldre, Tone Bye. Foto: Stian Depui-Bakke

STATSBUDSJETTET 2022: Det er snart 1 million eldre i Norge - og andelen eldre med demens er økende. Både Nasjonalforeningen for folkehelsen og organisasjonen Livsglede for eldre, kritiserer det manglende fokuset på eldre og demensomsorg. - Dessverre var bevilgningen til eldreomsorgen en skuffelse, uttaler generalsekretær i Livsglede for Eldre, Tone Bye. Foto: Stian Depui-Bakke

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forslaget til statsbudsjett for 2022 som ble lagt fram onsdag inneholdt flere punkter med endringer innenfor bevilgninger både til Nav, eldre og helseorganisasjoner - og selv om økonomene hevder budsjettet ikke vil gi de helst store endringene for befolkningen økonomisk sett, er de også klare på at noen av endringene vil kunne få konsekvenser for blant annet pensjonister.

Når det kommer til nordmenns helseomsorg i statsbudsjettet 2022, er det mange som er kritiske.

Både Nasjonalforeningen for folkehelsen og organisasjonen Livsglede for eldre, kommenterer det manglende fokuset på eldre og demensomsorg.

- Dessverre var bevilgningen til eldreomsorgen en skuffelse, uttaler generalsekretær i Livsglede for Eldre, Tone Bye, og poengterer at vi snart er 1 million eldre i Norge - og at andelen eldre med demens er økende.

Demens i statsbudsjettet 2022

- Med tanke på den økte andelen eldre med demens framover, er det en skuffelse at det ikke er tatt hensyn til at kommunen trenger flere midler til å drifte sykehjemmene, opprette nye dagplasser eller til å satse på forebyggende tiltak rettet mot eldre. Vi trenger et løft på hjelpemiddel- og velferdsteknologifeltet. Her er heller ikke de eldre prioritert, uttaler Bye videre.

Livsglede for Eldre er en ideell stiftelse som bidrar til å skape meningsfulle hverdager for eldre.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, gir en kort forklaring på hvordan statsbudsjettet vil påvirke deg. Video: Dagbladet TV Foto: NTB Vis mer

Bye etterlyser en omsorgsrevolusjon og mer tilskudd til kommunene slik at de kan drifte sykehjemmene og ivareta de eldre.

Hun får støtte av Nasjonalforeningen for folkehelsen ved generalsekretær Mina Gerhardsen:

- Vi savner en satsing på å få nok folk på jobb for en bedre demensomsorg. Her mangler tiltak for å sikre rekruttering av sykepleiere og helsefagarbeidere, men regjeringen byr verken på nye utdanningsstillinger eller rekrutteringstiltak. Kommunene får heller ikke mer penger til å styrke tilbudet som gis. For mange opplever et mangelfullt tilbud og budsjettforslaget vil ikke løse dette, sier Gerhardsen til Vi.no

Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon som har som mål å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. De har helselag og demensforeninger over hele landet og har fokus på forskning, informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid.

- Over 100 000 mennesker er rammet av demens og dette tallet vil doble seg på noen tiår, fordi vi lever stadig lenger. Det koster 100 milliarder kroner i året nå, poengterer Gerhardsen.

Hun sier videre at det eneste som kan stoppe demens er forskning som kan gi en kur - noe det ikke er satt av penger til i det foreløpige statsbudsjettet.

- Men her setter vi vår lit til de som skal overta. Arbeiderpartiet har lovt at Norge skal ta en lederrolle internasjonalt for mer demensforskning. Da må vi også investere mer selv, uttaler Gerhardsen.

Ensomhet et økende folkehelseproblem

Bye i Livsglede for eldre etterlyser også satsinger for å forebygge et økende folkehelseproblem som også i stor grad rammer eldre:

- Vi kan ikke se at statsbudsjettet inneholder nødvendige satsinger for å forebygge ensomhet og isolasjon blant eldre, som også er et økende folkehelseproblem, uttaler Bye, og legger til:

- Under koronaen var det de hjemmeboende eldre med en demenslidelse som slet mest.

Statsstøtten på 9,5 millioner til Livsglede for Eldre ble imidlertid videreført, og inngår i prosjektet «Leve hele livet» og «Kompetanseløft 2025.»

- Vi vil fortsette vårt viktige arbeid med å endre eldreomsorgen i Norge, sier Bye, men kommenterer også:

- Regjeringen kunne ha gjort et lite løft i budsjettet - som hadde vært et stort løft for landets eldre, ved å øke budsjettrammen til Livsglede for Eldre, som jobber sammen med kommunene for å rigge eldreomsorgen for framtida.

Fastlegeordning i krise

Legeforeningen kritiserer også statsbudsjettet for 2022 og mangelen på tilskudd til å bedre fastlegeordningen. De viser til at det er store rekrutteringsutfordringer i fastlegeordningen – og hevder det er en arbeidsbelastning som for mange leger er ulevelig.

Ifølge Legeforeningen er det også over 120 000 nordmenn som er uten fastlege - og det er kun 16 prosent av landets kommuner som sier de ikke har problemer med å rekruttere fastleger.

En handlingsplan for allmennlegetjenester som ble lansert i 2020, inneholdt tiltak som skulle stabilisere fastlegeordningen - men ifølge Legeforeningen har situasjonen bare blitt verre.

- Handlingsplanen inneholder gode tiltak, men er ikke fulgt opp med tilstrekkelige midler. Ett år etter lansering av handlingsplanen er krisen ytterligere forverret. Rekrutteringssvikten har bredt seg til hele landet, uttaler Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.

- 300 millioner til fastlegeordningen, som regjeringen foreslår i statsbudsjettet, er altfor lite i den situasjonen vi står i nå, hevder Rime.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.