Arv

- En skatt på arv er det mest rettferdige

Både fagforeningene og SV ønsker å få tilbake en avgift på arv. - En skatt på arv er en av de mest rettferdige og effektive skattene vi kan ha, sier fungerende finanspolitisk talsperson i SV, Cato Brunvand Ellingsen.

ARVEAVGIFT: Fagforeningene og SV vil ha tilbake arveavgiften - men SV foreslår at den innføres i ny versjon. Foto: NTB
ARVEAVGIFT: Fagforeningene og SV vil ha tilbake arveavgiften - men SV foreslår at den innføres i ny versjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter at statsbudsjettet ble lagt fram i oktober, etterfulgt av budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene i slutten av november, er det foreløpig ingen arveavgift i sikte. Det til tross for at SV har vært forkjempere for dette lenge.

SVs fungerende finanspolitiske talsperson, Cato Brunvand Ellingsen, sier til Vi.no at en skatt på arv vil være ett av de viktigste grepene som kan tas for å forhindre at samfunnets rikdom og makt samles i noen få familier.

- En skatt på arv er en av de mest rettferdige og effektive skattene vi kan ha, siden den målrettet motvirker ulikhet og samtidig har lite vridende effekt for arbeid og investering, sier han.

Fagforeningene ønsker arveavgift

Både LO og Fagforbundet har tatt til orde for å gjeninnføre arveavgiften. I midten av oktober skrev frifagbevegelse.no at det er flertall i LO for å gjeninnføre arveavgiften.

Det samme gjelder Fagforbundet. Leder Mette Nord forklarer overfor Vi.no hvorfor de ønsker arveavgiften tilbake.

- Forskjeller i samfunnet handler om helsa vår, om mulighetene vi gir barna våre og om tilliten vi har til hverandre. Både inntekts- og formuesulikheten i Norge har økt de siste 35 åra, det har aldri før vært flere milliardærer i landet. Arveavgiften bør derfor gjeninnføres og bedres slik at også de som arver store formuer bidrar til fellesskapet, sier Nord til Vi.no.

ARV PÅ 15 MILLIONER: Da Styrk Lirhus døde etterlot han seg 15 millioner kroner. I NRK-programmet Ukjent arving blir alle steiner snudd for å finne ut om han hadde ukjente arvinger. Klipp: NRK, Foto: Paul Hofseth Vis mer

Bidrag til velferdsstaten

- Velferden og de offentlige tjenestene reduserer ulikhet, og vi må styrke de i kampen mot forskjellene. Arveavgiften vil, i tillegg til å fordele rikdom bedre, også være et viktig bidrag til vårt felles helsevesen, skole og velferd, mener Nord.

Også Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har uttalt at arveavgiften må gjeninnføres.

Ifølge SV vil de ikke ha tilbake arveavgiften slik den var før den ble fjernet i 2013, men innføre en ny skatt på arv.

- SV vil innføre en ny skatt på arv, som er mer rettferdig enn den gamle arveavgiften. Vi mener at man skal skatte 30 prosent på arv over 5 millioner kroner og 70 prosent på arv over 100 millioner kroner.

Fikk ikke gjennomslag i budsjettforliket

- Hva er årsaken til at SV ikke har fått gjennomslag for innføring av ny skatt på arv i budsjettforliket for 2023 med AP og SP?

- Vi jobber for å få denne saken tilbake, men i spørsmål om økonomisk rettferdighet og fordeling er vi uenige med Ap og Sp om en del tiltak, blant annet dette. Da må man balansere forskjellige vedtak mot hverandre. Denne gangen var det viktig for oss å få for eksempel hevet en rekke ytelser som vil hjelpe familier som sliter i dyrtiden, sier Brunvand Ellingsen.

- Vi er nå spente på å se om det kommer noe om arveskatt i skatteutvalgets utredning, og vil følge opp saken videre etter det.

Skatteutvalget legger fram sin utredning for finansministeren mandag 19. desember. Utvalg om perspektiver for framtidas skatte- og avgiftssystem (Skatteutvalget) ble nedsatt av Solberg-regjeringen 18. juni 2021. Utvalgets mandat var å gjøre en helhetlig gjennomgang av skattesystemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.