Livsforsikring

En overivrig flyttemelding kostet ham livsforsikringen: Fikk ingenting da samboeren døde

Han var raskere ute med å sende flyttemelding til parets nye bolig, enn samboeren. Da hun døde, kostet dette ham retten til penger fra livsforsikringen. Det, og hensynet til hennes øvrige livsarvinger.

INGEN RETT PÅ LIVSFORSIKRING: Ettersom flyttemeldingen førte til at parets sammenhengende samboerforhold ble kortere enn kravet på to år, står han igjen uten rettigheter til utbetaling fra samboerens livsforsikring. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
INGEN RETT PÅ LIVSFORSIKRING: Ettersom flyttemeldingen førte til at parets sammenhengende samboerforhold ble kortere enn kravet på to år, står han igjen uten rettigheter til utbetaling fra samboerens livsforsikring. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Paret hadde offisielt bodd sammen siden høsten 2019, men uoffisielt siden 2017. Først i hennes bolig, så kjøpte de bolig sammen – og så skulle de igjen kjøpe en ny, felles leilighet:

– Vår neste plan var å finne en ny leilighet sammen og dette endte med kjøp av leilighet rett bort i veien her, forteller «Geir» i bisettelsen.

Men samboeren syntes flyttingen ble for drastisk. Hun likte ikke tanken på å leie ut parets felles bolig, som de da bodde i. Og det endte med at de aldri flyttet til den nyinnkjøpte leiligheten, forteller Geir videre. Han beholdt imidlertid den nye leiligheten som et utleieobjekt.

Våren 2022 dør samboeren og Geir fremmer krav om utbetaling fra samboerens livsforsikring på jobb.

Men der får han blankt nei. Begrunnelse: Samboerskapets sammenhengende varighet oppfyller ikke kravene.

I sin iver og glede over den nye leiligheten hadde Geir nemlig sendt flyttemelding til Folkeregisteret. Men når samboeren så ombestemmer seg, sender Geir deretter ny flyttemelding, da tilbake til gammel adresse.

Deres registrerte bopelsadresse er altså ulik i en kort periode. Og det koster altså Geir retten til utbetaling fra livsforsikringen.

Kravet om samboerforhold

Som samboere eller gifte er det mange regler å forholde seg til, både når det kommer til rettigheter til arv, til pensjon og til forsikringer.

Når en person dør, fordeles arven i dødsboet etter bestemmelsene i arveloven, som definerer hvor stor andel av arven som tilfaller ektefelle, samboer, barn eller andre arvinger.

Men dette gjelder kun verdier som er en del av dødsboet – altså eventuelle verdier i form av bolig, eiendeler eller penger i banken. Penger fra livsforsikringer, livrenter eller pensjoner faller utenfor denne «vanlige» arverekkefølgen:

Slike «spareforsikringsprodukter» faller inn under forsikringsavtaleloven – og der er det andre regler som gjelder. Passer du ikke på, kan du risikerer at eksen arver alle pengene – og at partneren ikke får noe.

Og tilbake til Geirs sak:

Finansklagenemnda, som har behandlet klagesaken fra Geir etter avslag hos forsikringsselskapet, viser til det som står i forsikringsbeviset om vilkår for begunstigelse ved dødsfall – som blant annet handler om toårskravet for samboerskap:

  • For forsikringsdekninger utover yrkesskadeforsikringen, får ektefelle/registrert partner eller samboer utbetalt forsikringssummen, hvis det ikke er oppnevnt spesiell begunstigelse.
  • Forsikringssummen utbetaltes ved din død til den som er begunstiget (ektefelle, samboer eller registrert partner). Begunstigelsen faller bort (…) dersom kriteriene for å regnes som samboer ikke lenger er til stede.
  • Som samboer regnes: person som den forsikrede lever sammen med i ekteskaps- eller partnerskapsliknende forhold, hvis det i Folkeregisteret framgår at de to har hatt samme bolig de siste to åra, …

– Varighet på forholdet handler ikke kun om bevis

Finansklagenemnda er enige med forsikringsselskapet – og Geir får dermed ingenting fra livsforsikringen.

– Vilkårenes krav om at samboere må ha vært registrert med samme bopel i folkeregisteret i to år, er ikke oppfylt i denne saken, skriver Finansklagenemnda i sin kjennelse – som du kan lese i sin helhet her.

De bemerker også at det ikke er noe som tilsier at dette er urimelig av forsikringsselskapet å fastholde på.

Selv om Geir påpeker at han aldri flyttet inn i den nye leiligheten, at den har vært utleid hele tiden, og at han og samboeren har bodd sammenhengende sammen så lenge vilkårene krever, er ikke dette nok til å snu kjennelsen.

Forsikringsselskapet påpeker at regel om varighet på forholdet ikke kun handler om bevis på oppfyllelse av krav – men også om materielle vilkår for rett til forsikringssummen. Og at formålet med livsforsikring er at partneren skal ha råd til å nedbetale lån og beholde felles bolig.

– Ville gå på bekostning av livsarvinger

I denne saken er det verdt å merke seg at det ikke kun er snakk om Geir: Hans avdøde samboer hadde i tillegg to livsarvinger. Og hensynet til disse er vektlagt både i forsikringsselskapets vurdering og Finansklagenemndas kjennelse:

– Avslutningsvis bemerkes det at det i aktuelle sak er livsarvinger etter forsikrede, og en eventuell konklusjon til fordel for samboer vil da måtte gå på bekostning av dem, som etter vilkårene har krav på utbetaling av forsikringssummen dersom avdøde ikke etterlater seg samboer som oppfyller kravet om to års registrert felles adresse, skriver nemnda.

– Dette er i henhold til praksis i seg selv et moment som gjør det vanskelig å gi samboer medhold i en klagesak mot selskapet, konkluderer de.

Forsikringsselskapet har også påpekt at avdøde ikke hadde utpekt noen som særskilt begunstiget i personalforsikringen – og at den heller ikke er heller disponert over i testamentet.

– Det må også tas hensyn til at dette vil ha betydning for andre personer som er omfattet i rekkefølgen for utbetaling etter avtalen, mener forsikringsselskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.