Mange av oss tror aksjefond er mer risikofylt enn eiendomsinvestering. Siviløkonom Agnes Bergo i Pengedoktoren vil få oss til å tenke annerledes. Foto: NTB Scanpix
Mange av oss tror aksjefond er mer risikofylt enn eiendomsinvestering. Siviløkonom Agnes Bergo i Pengedoktoren vil få oss til å tenke annerledes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik kommer du i gang med aksjefond:

En hundrelapp er nok til å bli hekta!

Aldri før har flere privatpersoner spart i aksjefond. Slik kommer du i gang.

Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Profesjonelt sett kunne jeg ingenting om økonomi og sparing da jeg begynte å blogge for fem år siden. Jeg kunne ikke terminologien engang, innrømmer Lise Vermelid Kristoffersen, bloggeren bak Pengesnakk. Det som startet som blogg og instagramkonto er siden blitt både podcast og bok under samme navn.

Målet med Pengesnakk er å ufarliggjøre økonomi for folk flest. Men det var ingen selvfølge at Kristoffersen skulle skrive om dette temaet, hun er nemlig slett ingen økonom. Hun er bare mer enn vanlig opptatt av sparing. Og det er hun ikke alene om.

SNAKKER PENGER: Lise Vermelid Kristoffersen. Foto: Agnete Brun
SNAKKER PENGER: Lise Vermelid Kristoffersen. Foto: Agnete Brun Vis mer

Aldri før har flere privatpersoner spart i aksjefond, ifølge Fondsfinans Kapitalforvaltning. Plutselig er privatøkonomi blitt tema for både blogg og podcast, gjerne drevet av andre enn økonomer. Privatpersoner arrangerer aksjekaffe, uformelle arrangement der kvinner i alle aldre møtes på kafe for å snakke om aksjesparing og fond.

Historisk sett har sparing i fond gitt betydelig bedre langsiktig avkastning enn banksparing, så Kristoffersen bestemte seg for å teste.

Slik kjøper du aksjefond:

Finn ut hvilket fond som har gitt best avkastning over tid. Det finner du ved hjelp av Finansportalen, som driftes av Forbrukerrådet.

Banken din selger også aksjefond, men de er ikke nøytrale. De vil først og fremst selge sine egne fond, og gir ingen informasjon om fond fra andre leverandører. Derfor skal du være forsiktig med å bruke banken din som rådgiver.

Daglig leder Agnes Bergo i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren.no anbefaler å heller søke en nøytral rådgiver.

(Se oversikt over ulike fondstyper og fremgangsmåte nederst i saken)

- Kjøp av enkeltaksjer krever tid og kunnskap. Med fondssparing kan jeg investere bredt, mer lønnsomt og mindre risikofylt enn jeg trodde, forteller hun.

- Jeg trodde det var som å spille på hest, og jeg driver ikke med gambling. Etter hvert forsto jeg at alle selskaper har som mål å tjene penger, og i brede fond har du råd til at noen av selskapene du har investert i går konkurs.

Hundrelapp i måneden

Hun startet i det små, med å sette hundre kroner i måneden i et norsk indeksfond, og 200 kroner måneden i et internasjonalt indeksfond. Siden hun syntes det var litt skummelt, føltes det helt fint å starte med små summer.

- Da kunne jeg kjenne på om jeg ble engstelig av børsnedgang, husker hun.

- Det første året sparte jeg litt og litt i fond, men jobbet mest med boliglånet. Da det var nedbetalt flyttet jeg all sparing over i fond.

Siviløkonom Agnes Bergo har drevet Pengedoktoren, en uavhengig rådgivningstjeneste, i 32 år. Hun mener Vermelids spede start er et eksempel til etterfølgelse.

- Du må begynne et sted! Det er mye bedre å begynne med hundre kroner enn å ikke begynne i det hele tatt, påpeker hun, og tilføyer:

ØKONOM: Agnes Bergo i Pengedoktoren.
ØKONOM: Agnes Bergo i Pengedoktoren. Vis mer

- Snart vil du oppdage noe spesielt: Den hundrelappen er nok til at du begynner å følge med på markedet. Den beste måten å lære aksjesparing er å begynne med aksjesparing.

- Som å lære et språk

Og interessen kan komme med, for ifølge den økonomiske rådgiveren tar det tid å lære seg å investere penger. Hun sammenligner det med å lære et nytt språk. Men før du går i gang, er det tre ting du må tenke på:

- Du må kjenne din egen evne og vilje til å ta risiko, du må vite hvilket tidsperspektiv du har på sparingen, og du må spre risikoen, forklarer hun.

- I all investering er det en ubrytelig sammenheng mellom risiko og forventet avkastning. Hvis du ikke vil ha risiko i det hele tatt, blir avkastningen lav. Hvis du vil ta høyere risiko, kan avkastningen bli høy. Risiko betyr at avkastningen er ukjent. Den kan bli høy, men den kan også bli lav. I verste fall kan blir den negativ, og da har du tapt deler av pengene hvis du selger. Til tross for at det alltid er høy risiko forbundet med aksjer og aksjefond, er det likevel min erfaring at folk overvurderer risikoen i aksjefond. Samtidig er det min erfaring at folk undervurderer risikoen i fast eiendom. En eiendom har stor kapitalbinding, og er gjerne finansiert 60–80 prosent med lån. Risikoen ligger da i at eiendomsprisene kan gå ned og renten kan gå opp. I tillegg kan inntekten din gå ned ved sykdom og arbeidsledighet, du kan få lekkasjer og dyre reparasjoner og de kan starte med anleggsarbeid på nabotomten. Eiendomsinvesteringer inneholder altså risiko, som alle andre investeringer. Når du investerer penger, må du lære deg å håndtere risiko.

Aktiv og passiv forvaltning

Når du har reflektert over din egen risikovilje og tidshorisont, altså hvor lenge du har tenkt å la pengene stå og jobbe for deg, er det på tide å tenke på diversifisering. Det er bare en finere måte å si at du ikke bør legge alle eggene dine i én kurv. Jo høyere formue du har, jo viktigere er det å spre dem på ulike investeringer.

Bergo vil berolige alle nybegynnere som er redd for å miste alt: Investerer du pengene dine i et globalt indeksfond, kan du ikke det. Du kan tape mye hvis du blir redd og selger på feil tidspunkt, men ikke alt. Og har du is i magen og kan la pengene stå i noen år, vil det som hovedregel være langt mer lønnsomt enn å sette samme sum i banken.

- Redd for å oppfattes som grisk

I løpet av 2019 har kampanjer og artikler fokusert på økonomi i et likestillingsperspektiv. For det er fortsatt sånn at menn eier mer og har større økonomisk kunnskap enn kvinner: I en undersøkelse gjort av forskningssenteret NORCE svarer 70 prosent av menn riktig på spørsmål om aksjer og fond, mens bare 44 prosent av kvinnene gjør det samme, ifølge NRK. Den nasjonale undersøkelsen viser at også unge kvinner scorer dårligere enn menn.

- Jeg mener det har skjedd noe med fokuset det siste året, det er blitt mye mer snakk om økonomi. Da jeg begynte å blogge om privatøkonomi for fem år siden var det et rart tema å snakke positivt om, jeg var redd for å oppfattes som grisk og grådig, innrømmer Kristoffersen.

På fem år har superspareren spart kr 493 558 i fond, til en avkastning på kr 173 438. Hun har dermed kr 666 996 stående i sine ulike fond.

Nå for tiden sparer hun ikke lenger like mye. Hun har sagt opp jobben for å jobbe fulltid med pengesnakk, og er mer opptatt av kortsiktig sparing på en bufferkonto. De pengene må være tilgjengelig i måneder der hun tjener mindre enn vanlig, og da setter hun dem ikke i fond.

- Jeg ville ikke spart i fond hvis jeg skulle pusse opp kjøkkenet om et år og visste at jeg trengte pengene da, sier hun.

Ulike fondstyper

Aktivt forvaltet fond:

Et fortvaltningsteam velger ut cirka tretti selskaper til fondet. Valget skjer etter inngående analyser og nøye vurderinger. Forvalternes lønn legges inn som et årlig gebyr på fondet. Aktivt forvaltede aksjefond kan altså være dyre.

Passivt forvaltet fond:

Også kalt indeksfond. Roboter kjøper aksjer i henhold til en indeks. Roboter er billige i drift, derfor er det årlige gebyret mye lavere i indeksfond.

Globalt indeksfond:

Pengene dine spres på cirka tretti selskaper fra hele verden.

Regionalt indeksfond:

Her velger du regionen du vil investere i, det kan være verdensdel eller enkeltland.

- Nybegynnere anbefales å begynne med et globalt indeksfond, og diversifisere etter hvert.

- De som har store formuer, skal selvsagt ikke sette alt i et globalt indeksfond. Et globalt indeksfond skal imidlertid ligge i bunn, og vil vanligvis utgjøre 50 – 60 prosent av en aksjeportefølje. Regionale aksjefond kan stå for 20 – 30 prosent av porteføljen. Oppå der kan du legge inn aktivt forvaltede fond etter egen interesse eller kunnskap, og selv velge å investere i for eksempel teknologi, helse eller miljø.

Kilde: Agnes Bergo, Pengedoktoren.no

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.