Framtidsfullmakt ved demens

En fullmakt trygger framtiden din

Stadig flere oppretter en framtidsfullmakt, slik at andre kan ivareta dine økonomiske interesser om du skulle bli dement.

FRAMTIDSFULLMAKT: Det vanligste er å gi et av barna sine fullmakt til å ordne med økonomiske anliggender. Foto: NTB Scanpix
FRAMTIDSFULLMAKT: Det vanligste er å gi et av barna sine fullmakt til å ordne med økonomiske anliggender. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: En framtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere fullmektiger om å representere fullmaktsgiveren etter at hun eller han ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser, typisk som følge av demens. Mange oppnevner et av barna sine som fullmektig.

Dersom du er redd at dette kan skape konflikt mellom barna, bør du vurdere å velge en utenforstående.

En framtidsfullmakt kan regulere både økonomiske og personlige forhold. Men det vanligste er at fullmakten blir brukt til å styre økonomien, til å selge hus eller hytte, fordele midler til barn og barnebarn osv.

Det er fullmaktsgiverens interesser og rettigheter som fullmektigen skal fremme, ikke sine egne. Fullmaktsgiveren skal derfor høres før avgjørelser treffes dersom det kan skje uten betydelige vanskeligheter.

Dette faller imidlertid i praksis bort fordi den mentale helsen ofte er så redusert at han eller hun ikke kan forstå avgjørelsens betydning.

Les også: Du kan halvere risikoen for å få demens

Minimerer risikoen for misbruk

Siden fullmaktsgiverens evne til å føre kontroll med fullmektigen er redusert, åpner det for misbruk.

Det stilles derfor krav til at fullmektigen holder sine midler atskilt fra fullmaktsgiverens.

Fullmektigen må oppbevare tilstrekkelig dokumentasjon om avgjørelsene som blir tatt på vegne av fullmaktsgiveren.

For å minimere risikoen for misbruk kan det fastsettes at fullmektigen skal ha opplysnings- eller regnskapsplikt overfor en tredjeperson. Det kan også være lurt å innta instrukser om beslutningene som fullmektigen kan foreta, og hvordan oppgavene skal utføres.

Framtidsfullmakten kan begrenses til å gjelde bestemte områder. Fullmektigen kan i så fall bare representere innenfor disse områdene. Du bør også vurdere å regulere fullmektigens vederlag for arbeidet.

Skal være skriftlig

Det må være to myndige vitner som er godtatt av fullmaktsgiveren.

Fullmaktsgiveren skal enten underskrive eller vedkjenne seg sin underskrift mens vitnene er til stede. Vitnene skal underskrive dokumentet mens fullmaktsgiveren er til stede. Vitnene må være til stede sammen, vite at dokumentet skal være en framtidsfullmakt og forstå betydningen av underskriften.

Den nære personkretsen til fullmektigen, i tillegg til fullmektigen selv, kan ikke være vitne.

Det skal framgå klart av fullmakten at den gjelder etter at fullmaktsgiveren er kommet i en mental helsetilstand der vedkommende ikke kan ta vare på egne interesser.

Av praktiske hensyn bør fullmektigen få en kopi av framtidsfullmakten.

Dersom fullmektigen ikke er ektefelle, samboer, barn, barnebarn eller oldebarn, bør disse informeres om at det er opprettet en framtidsfullmakt.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.