Framtidsfullmakt ved demens

En fullmakt trygger framtiden din

Stadig flere oppretter en framtidsfullmakt, slik at andre kan ivareta dine økonomiske interesser om du skulle bli dement.

FRAMTIDSFULLMAKT: Det vanligste er å gi et av barna sine fullmakt til å ordne med økonomiske anliggender. Foto: NTB Scanpix
FRAMTIDSFULLMAKT: Det vanligste er å gi et av barna sine fullmakt til å ordne med økonomiske anliggender. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: En framtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere fullmektiger om å representere fullmaktsgiveren etter at hun eller han ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser, typisk som følge av demens. Mange oppnevner et av barna sine som fullmektig.

Dersom du er redd at dette kan skape konflikt mellom barna, bør du vurdere å velge en utenforstående.

En framtidsfullmakt kan regulere både økonomiske og personlige forhold. Men det vanligste er at fullmakten blir brukt til å styre økonomien, til å selge hus eller hytte, fordele midler til barn og barnebarn osv.

Det er fullmaktsgiverens interesser og rettigheter som fullmektigen skal fremme, ikke sine egne. Fullmaktsgiveren skal derfor høres før avgjørelser treffes dersom det kan skje uten betydelige vanskeligheter.

Dette faller imidlertid i praksis bort fordi den mentale helsen ofte er så redusert at han eller hun ikke kan forstå avgjørelsens betydning.

Les også: Du kan halvere risikoen for å få demens

Minimerer risikoen for misbruk

Siden fullmaktsgiverens evne til å føre kontroll med fullmektigen er redusert, åpner det for misbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.