Boforhold for eldre

Eldres boforhold går på helsa løs

Frelsesarmeen mener vanskeligstilte eldre i stor grad har for dårlige boforhold, som påvirker både livskvaliteten og helsa deres.

BEDRE BOLIGER TIL ELDRE: Frelsesarmeen mener vanskeligstilte eldre sliter på dagens boligmarked, og i stor grad har for dårlige boforhold. Iluustrasjonsfoto: NTB
BEDRE BOLIGER TIL ELDRE: Frelsesarmeen mener vanskeligstilte eldre sliter på dagens boligmarked, og i stor grad har for dårlige boforhold. Iluustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Denne uka kom Frelsesarmeen med sin rapport «Å bo verdig», der de kommer med innspill til det boligsosiale arbeidet.

Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, mener dårlig boligpolitikk kan føre til langvarig fattigdom.

- Dårlig boligpolitikk er grunnen til at veldig mange låses inne i en spiral av fattigdom som de aldri kommer seg ut av, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, i en pressemelding.

Blant gruppene de trekker frem i sin boligrapport, er vanskeligstilte eldre.

Bor i boliger med dårlig standard

«Vi er 79 og 83 år, og bor i en kommunal bolig. Vi har flere ganger meldt fra om mugg i leiligheten. Vi har begge allergi og astma. De som har ansvar for boligen har ikke tid til å komme. De har gitt beskjed om at vi kan vaske det av med klorin.»

Dette eksempelet på problematiske boforhold kommer fra en eldre person Frelsesarmeen har vært i kontakt med gjennom seniorveiledertjenesten og Telefontjenesten i Frelsesarmeens eldreomsorg.

I rapporten peker Frelsesarmeen på flere utfordringer ved boforholdene til eldre. Blant annet mener de boligmarkedet er et hinder for en trygg og god aldring i egen bolig fordi det mangler egnede boliger og bomiljø.

Også den politiske retningen med at eldre skal bo lengst mulig hjemme i egen bolig, i takt med at tilbudet om sykehjemsplasser bygges kraftig ned, gjør ifølge Frelsesarmeen at mange eldre bor i boliger med dårlig standard og/eller bor i riktig tilrettelagte boliger.

Det igjen fører til ensomhet og isolasjon i kombinasjon med mangel på tilstrekkelig hjelp.

Samtidig avdekket Husbanken tidligere i år at 2 av 3 bor i boliger som er dårlig egnet for eldre.

Vil ha flere dynamiske boløsninger for eldre

I rapporten peker Frelsesarmeen på flere punkter som de mener kan sikre bedre boforhold for de eldre - og gi dem bedre livskvalitet.

Blant annet etterspør Frelsesarmeen økt samarbeid mellom det offentlige og ideelle organisasjoner for utbygging av mer dynamiske boløsninger for eldre. De vil også ha mer fokus på ernæring hos hjemmeboende eldre, en økning i antall sykehjemsplasser og et tettere samarbeid mellom det offentlige og ideelle aktører om å ivareta eldre som ikke har pårørende.

Vi.no har flere ganger omtalt hvordan pårørende opplever at veldig mye ansvar legges på dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.