Svindel mot eldre

Eldre utnyttes som pengemuldyr: - Et økende problem

Svindel mot eldre er et økende problem i Europa, ifølge Europol. Også Økokrim viser til at spesielt enkelte svindelformer rammer eldre spesielt - som i verste fall blir dømt for å ha bidratt til svindel.

SVINDEL MOT ELDRE: Nordmenn har blitt brukt som pengemuldyr for svindlere - og problemet er økende, sier Økokrim. Foto: NTB
SVINDEL MOT ELDRE: Nordmenn har blitt brukt som pengemuldyr for svindlere - og problemet er økende, sier Økokrim. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Kriminalitet rettet mot eldre er et økende problem, og det meldes om slik kriminalitet i mange europeiske land. Svindelen medfører et stort økonomisk tap og har dessuten en stor psykologisk invirkning på ofrene, forteller Ina Mihaylova, senior kommunikasjonsrådgiver i Europol til Vi.no.

Økokrim bekrefter at også i Norge er eldre svindelutsatt, der noen svindelmetoder hvor eldre blir utnyttet dominerer - og i verste fall fører til at ofrene blir dømt for sin medvirkning til svindelen.

Ringer fra «banken» eller «myndighetene»

Ifølge Europol har de satt opp et dedikert prosjekt for å jobbe direkte mot forbrytelser mot eldre, samtidig som Europol støtter etterforskning rettet mot kriminelle nettverk involvert i denne typen svindel.

Hun sier videre at det ofte er snakk om telefonsamtaler fra svindlerne til de eldre, der de kriminelle utgir seg for å være en pårørende eller tjenestemann som politimann, advokat, dommer, skatteetterforsker eller annen representant for myndighetene.

Vi.no har allerede omtalt at BankID-svindel er en svindelmetode hvor eldre er ekstra utsatt her hjemme. Anne Glede Allum, statsadvokat og fagansvarlig for bedrageri i Økokrim, sier at nettbankbedragerier foregår ved at man blir oppringt og det blir sagt at man er fra politiet eller banken og blir bedt om å oppgi personopplysninger og kode til nettbanken.

Her er det stort sett eldre som går fem på.

- Det kan se ut som at de unge ikke blir lurt så lett eller er flinkere til å navigere seg rundt på nettet og sjekke opplysninger, sier Glede Allum.

Lures med kjærlighet

Men det er en annen svindelmetode som er på topp i Norge, og det er kjærlighetsbedrageri, sier hun videre.

- Det er fremdeles kjærlighetsbedragerier som er på topp i Norge, etterfulgt av bedragerier med kryptovaluta. Flest eldre blir utsatt for kjærlighetsbedragerier og blir lurt til å investere i kryptovaluta, sier hun.

Dermed er det ofte vanskelig å spore hvor pengene blir sendt, men ofte blir de sendt ut av landet.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Det er også eldre nordmenn som har måttet sone for å ha blitt brukt som pengemuldyr.

- Mange eldre blir brukt som pengemuldyr av bedragere. Det vil si at de mottar penger på sin konto som de viderefører til bedragerne eller et annet pengemuldyr. Vi har flere dommer hvor de har fått cirka ett år i fengsel for å være pengemuldyr. Pengemuldyrvirksomheten er et økende problem i Norge, sier Glede Allum.

- Vær skeptisk

Økokrim påpeker at det er viktig å være skeptisk til personer man kommer i kontakt med på nett og som har et godt tilbud eller trenger pengehjelp.

- Still alltid kontrollspørsmål og sjekk opplysningene via andre kilder. Gi aldri fra deg personopplysninger eller BankID, råder Glede Allum.

Oppdager du at du er blitt svindlet, kontakt banken din så raskt som mulig, og anmeld til politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.