Ny karriere i voksen alder:

- Eldre gründere lykkes best

Det grå gullet, kaller Innovasjon Norge generasjonen med eldre gründere.

TEKNOLOGI FOR BÅT. Paal Kaperdal har grunnlagt bedriften med utgangspunkt i sin egen båtinteresse. Foto: Silje Katrine Robinson
TEKNOLOGI FOR BÅT. Paal Kaperdal har grunnlagt bedriften med utgangspunkt i sin egen båtinteresse. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en myte at det kun er unge, sultne menn som lykkes som gründere. Ifølge Business Insider er det større sjanser for at eldre gründere vil lykkes. Forskere ved anerkjente Massachusets Institute of Technology MIT har gått gjennom alle oppstartsfirma i USA mellom 2007 og 2014, totalt 2,7 millioner, og sett grunnleggers alder opp mot vekstresultat og såkalt vellykket exit. Konklusjonen deres er at en 50 år gammel grunnlegger har 1,8 ganger større sjanse for å etablere et selskap med stor vekst, som en 30-åring. Gründere tidlig i 20-årene har minst sannsynlighet for å bygge opp firma med toppresultat.

- Det er flere undersøkelser som viser at eldre gründere lykkes best. Men det er en vesentlig nyanse i det vi har funnet om norske senior-gründere, og det er at de ikke tar samme risiko som vi ser i de utenlandske undersøkelsene, sier Bård Stranheim, spesialrådgiver i gründeravdelingen i Innovasjon Norge, til Vi.no.

- Derfor finner vi ikke de store vekstselskapene blant gründere over 50 som i for eksempel USA. Men fra internasjonal forskning, vet vi at de unge gründerne har et handikap i forhold til eldre.

Den eneste undersøkelsen som er gjort på seniorgründere i Norge, utført av Ny Analyse på oppdrag fra Senter for Seniorpolitikk og Innovasjon Norge, viser at mer enn hver fjerde gründer er i dag over 50 år, og 13 prosent er over 55 år.

Fra én til tolv ansatte

Paal Kaperdal (56) er administrerende direktør og grunnlegger av oppstartsbedriften Sensar Marine. Da han kom tilbake til Norge etter mange år i utlandet, ønsket han å prøve ut en ny mulighet.

– Jeg har jobbet med teknologi siden internett kom, og har fått med meg hele digitaliseringsreisen innenfor finans og forsikring. Mye handlet om å drive fram nye ideer og å kunne finansiere dem, og det er ikke ulikt det jeg gjør i dag, forteller han.

VEKST. Paal Kaperdal finansierte selv oppstarten av bedriften. Nå leder han et team på tolv personer. Foto: Silje Katrine Robinson
VEKST. Paal Kaperdal finansierte selv oppstarten av bedriften. Nå leder han et team på tolv personer. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer

I 2014 flyttet Paal hjem til Bergen hvor han er født og oppvokst. Han ønsket å forene interessene for digitalisering og båt, og rette seg mot et globalt marked. Resultatet ble Smart Boat One, et verktøy som overvåker båten din og varsler deg via en app om båten ligger godt fortøyd, om det kommer vann inn eller om lensepumpen går. Den gir oversikt over batteriet og temperaturen, og angir posisjon og varsler dersom båten forflyttes mer enn 150 meter.

Til å begynne med var det bare Paal i bedriften, men nå har han et team på tolv personer.

– Jeg har finansiert mye selv, det var først i fjor vi fikk inn investorer. Det er utrolig spennende og gøy, og jeg har selvsagt stor tro på produktet. Jeg har et ungt team og jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg kunne absolutt ha valgt noe tryggere, men det ville ikke gitt meg den samme energien.

Større nettverk

Bård Stranheim i Innovasjon Norge, forteller at godt voksne er aktive på gründerarenaen. Han mener at gründere over 50 har mange fordeler.

– De fleste seniorer har mer innsikt i problemet som skal løses, og her ligger den største utfordringen for alle gründere, uavhengig av alder. Videre har seniorer et større nettverk og livserfaring, sier han.

– Men vi tror også det er mange som ikke følger drømmen, og derfor jobber vi aktivt med å mobilisere mer av «silver economy». Interessen er stor.

Stranheim mener gründerskap aldri har hatt høyere status i befolkningen. Dessuten må flere skape sin egen arbeidsplass fordi de opplever at det ikke er like lett å søke jobb når man er eldre.

Tilpasset hjelp

Kristin Langnes (62), Business Coach og grunnlegger av SISU Business, hjelper godt voksne å starte egen bedrift. Hun forteller at da den daværende sjefen i Innovasjon Norge i 2016 ble utfordret på hva man egentlig visste om gründere over 50 år, var svaret: «Ingenting».

Etter dette utførte de undersøkelsen som viste at en godt voksen gründer har større sjanse for å lykkes enn en i trettiårene. Resultatet ble lagt fram på seminaret «Sølv i håret – gull for Norge».

– Jeg trodde at den suksessfulle gründeren var en ung mann som ble millionær over natten, innrømmer Langnes.

– Vi har ikke råd til å la en hel generasjon gå og gjøre ingenting. Særlig ikke når det er så mange som ikke føler seg klar for pensjonistlivet.

I samarbeid med Innovasjon Norge, Get Started og Lean Business drifter firmaet hennes et seniornettverk kalt «50 til 100 Nettverk», en koblingsarena mellom oppstartsbedrifter og seniorkompetanse.

Langnes mener at entreprenørskap kan læres. Ofte er alt som skal til at du møter den rette mentoren, finner de riktige styremedlemmene, eller bare knytter til deg erfarne rådgivere.

Paal Kaperdal har valgt å ha kontor i et fellesskap for nyskapning.

– Det finnes fantastiske gründermiljøer som trenger livs- og arbeidserfaring, og som alltid ønsker nykommere velkommen. Dersom du er interessert i å starte for deg selv, ville jeg begynt med å ta kontakt med et slikt miljø. Da trenger du ikke å hoppe i det, men kan bruke noe av tiden din på å lære, forklarer han.

- Det handler om et utbytte av kunnskap, og jeg vil si at du får mer igjen enn du legger inn. Ikke minst gir det masse positiv energi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.