- Eldre bør bli flinkere til å føre budsjett

Aldersgruppa 60 år pluss er de som er dårligst til å føre budsjett. Nå oppfordrer Forbrukerrådet flere eldre til å få bedre oversikt over egen økonomi.

BRUK BUDSJETT: Forbrukerrådet anbefaler flere eldre til få bedre oversikt over sin egen økonomi. Aldersgruppa 60 pluss er de som er dårligst til å føre budsjett. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BRUK BUDSJETT: Forbrukerrådet anbefaler flere eldre til få bedre oversikt over sin egen økonomi. Aldersgruppa 60 pluss er de som er dårligst til å føre budsjett. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det aller meste har blitt vesentlig dyrere i løpet av det siste halvannet åra - og undersøkelser viser at mange sliter med å få endene til å møtes. Køene for å få mat fra frivillige organisasjoner øker. Samtidig roper inkassoselskaper varsko om at inkassogjeld er et økende problem for pensjonister.

Nå avslører en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet at de færreste av oss fører budsjett - og at det nettopp er de eldre, 60 år pluss, som er dårligst til det.

Eksperter fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO er blant dem som oppfordrer befolkningen til å sette opp et budsjett - som de mener er spesielt viktig i en tid med økonomisk usikkerhet. Dette fordi et budsjett vil hjelpe med å få kontroll på pengebruken og å vite hvor du eventuelt kan knipe inn.

Ifølge undersøkelsen fra Forbrukerrådet er det etablererne i aldersgruppa 30-50 år som er best til å føre budsjett: Der et det fire av ti som gjør som ekspertene råder.

- Dette er et høyt tall og det tyder på at mange tar grep om egen økonomi. Samtidig er det flere godt voksne som vi tror ville hatt nytte av bedre oversikt over privatøkonomien sin, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Eldre bør bli flinkere til å føre budsjett

Forbrukerrådets undersøkelse avslører at tendensen til å ikke føre budsjett øker kraftig med alder:

Blant forbrukere som er over 60 år er andelen vesentlig lavere, og halvparten av de godt voksne mener de ikke behøver det:

For aldersgruppa 60 pluss svarer kun 23 prosent at de fører husholdningsbudsjett; 13 prosent sier at de «fører budsjett i hodet»; 47 prosent sier de ikke fører budsjett - fordi de ikke trenger det; 6 prosent sier de planlegger å begynne med det; 2 prosent sier at andre i husstanden gjør det - og 8 prosent sier at de rett og slett ikke har tenkt på det.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Forbrukerrådet påpeker at flere inkassobyrå har meldt om økning i inkasso i denne aldersgruppen - og på bakgrunn av dette oppfordrer de flere eldre til få bedre oversikt over sin egen økonomi.

- Det eksisterer mange skjulte pengetyver i hverdagen. Et budsjett vil ikke bare avdekke de små bandittene på kontoutskriften, det vil også i mange tilfeller gi motivasjon til å avstå fra de små fristelsene, som ved månedsslutt kan ende opp i store summer, sier Jensen.

Han anbefaler også å se nærmere på lånebetingelsene for eventuelle lån, for å se om det er mulig å forhandle seg til bedre renter. På Finansportalen.no kan du sammenlikne lånene dine med andre tilbud i markedet. Som Vi.no tidligere har skrevet om, er det nemlig den voksne aldersgruppa 50 pluss som typisk har de dårligste betingelsene i banken.

Slik får du oversikt

Både Forbrukerrådet og SIFO har gode råd om hvordan du kan sette opp og føre et budsjett. Du kan også bruke SIFOS Referansebudsjett som en mal (klikk her for å gå til SIFOS Referansebudsjett).

Vi.no brukte referansebudsjettet til å beregne hvor mye utgiftene for en vanlig pensjonist hadde økt fra februar 2022 til høsten samme år - og da fant vi dette:

Her er noen av rådene for å sette opp budsjett og ta kontroll på økonomien:

  • Bruk SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter: Ved hjelp av det digitale verktøyet som hører til referansebudsjettet, kan du planlegge og regne ut hva det koster deg å leve på det SIFO anser som et akseptabelt forbruksnivå. Det gir deg oversikt over kostnader til vanlige, løpende utgifter som mat, klær, hygieneartikler og liknende, samt utgifter til sjeldnere innkjøp som møbler og elektronisk utstyr.
  • Du kan også få kalkulatoren til å vise deg kostnaden for ulike typer husholdninger – både når det gjelder i størrelse og kjønns- og alderssammensetning.
  • Du kan legge til andre faste utgiftsposter du har, samt etterkontrollere de foreslåtte beløpene med egne tall og verdier fra bankutskrifter og liknende.
  • Husk at kredittkortgjeld er den dyreste gjelda som finnes. Forhør deg med banken om det er mulig å samle og reforhandle lån og dermed få lavere renteutgifter.
  • Sjekk forsikringene dine: Kanskje er det mulig å få billigere avtale hos et annet selskap? Eller kanskje har du et medlemskap som gjør at du kan få rabatter?
  • Gå gjennom abonnementene dine: Kanskje er det noen du strengt tatt ikke trenger eller bruker - som du kan si opp?
  • Kanskje har du ting liggende som du ikke bruker? Gjør som Lise og selg unna: Hun tjente 40 000 kroner på å rydde i boden. Kanskje sitter du også på uante formuer i gamle skatter på loft eller i kjeller?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.