Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det aller meste har blitt vesentlig dyrere i løpet av det siste halvannet åra - og undersøkelser viser at mange sliter med å få endene til å møtes. Køene for å få mat fra frivillige organisasjoner øker. Samtidig roper inkassoselskaper varsko om at inkassogjeld er et økende problem for pensjonister.
Nå avslører en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet at de færreste av oss fører budsjett - og at det nettopp er de eldre, 60 år pluss, som er dårligst til det.
Eksperter fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO er blant dem som oppfordrer befolkningen til å sette opp et budsjett - som de mener er spesielt viktig i en tid med økonomisk usikkerhet. Dette fordi et budsjett vil hjelpe med å få kontroll på pengebruken og å vite hvor du eventuelt kan knipe inn.

Matbutikken med den beste rabatten
Vi Pluss
Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussIfølge undersøkelsen fra Forbrukerrådet er det etablererne i aldersgruppa 30-50 år som er best til å føre budsjett: Der et det fire av ti som gjør som ekspertene råder.
- Dette er et høyt tall og det tyder på at mange tar grep om egen økonomi. Samtidig er det flere godt voksne som vi tror ville hatt nytte av bedre oversikt over privatøkonomien sin, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.
Eldre bør bli flinkere til å føre budsjett
Forbrukerrådets undersøkelse avslører at tendensen til å ikke føre budsjett øker kraftig med alder:
Blant forbrukere som er over 60 år er andelen vesentlig lavere, og halvparten av de godt voksne mener de ikke behøver det:
For aldersgruppa 60 pluss svarer kun 23 prosent at de fører husholdningsbudsjett; 13 prosent sier at de «fører budsjett i hodet»; 47 prosent sier de ikke fører budsjett - fordi de ikke trenger det; 6 prosent sier de planlegger å begynne med det; 2 prosent sier at andre i husstanden gjør det - og 8 prosent sier at de rett og slett ikke har tenkt på det.


Bør du eie eller leie bolig når du blir eldre? Svaret kan overraske deg
Vi Pluss
Den enkleste måten å få bedre lånerente for deg over 50
Vi PlussForbrukerrådet påpeker at flere inkassobyrå har meldt om økning i inkasso i denne aldersgruppen - og på bakgrunn av dette oppfordrer de flere eldre til få bedre oversikt over sin egen økonomi.
- Det eksisterer mange skjulte pengetyver i hverdagen. Et budsjett vil ikke bare avdekke de små bandittene på kontoutskriften, det vil også i mange tilfeller gi motivasjon til å avstå fra de små fristelsene, som ved månedsslutt kan ende opp i store summer, sier Jensen.
Han anbefaler også å se nærmere på lånebetingelsene for eventuelle lån, for å se om det er mulig å forhandle seg til bedre renter. På Finansportalen.no kan du sammenlikne lånene dine med andre tilbud i markedet. Som Vi.no tidligere har skrevet om, er det nemlig den voksne aldersgruppa 50 pluss som typisk har de dårligste betingelsene i banken.
Slik får du oversikt
Både Forbrukerrådet og SIFO har gode råd om hvordan du kan sette opp og føre et budsjett. Du kan også bruke SIFOS Referansebudsjett som en mal (klikk her for å gå til SIFOS Referansebudsjett).
Vi.no brukte referansebudsjettet til å beregne hvor mye utgiftene for en vanlig pensjonist hadde økt fra februar 2022 til høsten samme år - og da fant vi dette:
- Et pensjonistpar har fått økte utgifter tilsvarende drøyt 16 600 kroner per år, siden 2021. I perioden februar-august 2022 var økningen på drøyt 11 000 kroner i året. Og dette var bare forbruksutgifter: I tillegg kommer utgifter til strøm og bolig.

Stor oversikt: Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi Pluss
Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi PlussHer er noen av rådene for å sette opp budsjett og ta kontroll på økonomien:
- Bruk SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter: Ved hjelp av det digitale verktøyet som hører til referansebudsjettet, kan du planlegge og regne ut hva det koster deg å leve på det SIFO anser som et akseptabelt forbruksnivå. Det gir deg oversikt over kostnader til vanlige, løpende utgifter som mat, klær, hygieneartikler og liknende, samt utgifter til sjeldnere innkjøp som møbler og elektronisk utstyr.
- Du kan også få kalkulatoren til å vise deg kostnaden for ulike typer husholdninger – både når det gjelder i størrelse og kjønns- og alderssammensetning.
- Du kan legge til andre faste utgiftsposter du har, samt etterkontrollere de foreslåtte beløpene med egne tall og verdier fra bankutskrifter og liknende.
- Husk at kredittkortgjeld er den dyreste gjelda som finnes. Forhør deg med banken om det er mulig å samle og reforhandle lån og dermed få lavere renteutgifter.
- Sjekk forsikringene dine: Kanskje er det mulig å få billigere avtale hos et annet selskap? Eller kanskje har du et medlemskap som gjør at du kan få rabatter?
- Gå gjennom abonnementene dine: Kanskje er det noen du strengt tatt ikke trenger eller bruker - som du kan si opp?
- Kanskje har du ting liggende som du ikke bruker? Gjør som Lise og selg unna: Hun tjente 40 000 kroner på å rydde i boden. Kanskje sitter du også på uante formuer i gamle skatter på loft eller i kjeller?

Samlivsbrudd i 60-70-årsalderen kan få store økonomiske konsekvenser
Vi Pluss
Millionsmell for uføre: 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.