AAP og jobb

Ekstrajobb ga tilbakebetalingskrav på 175 000

Timene som støttekontakt ble ikke ført på meldekortet. Dermed må kvinnen betale arbeidsavklaringspenger for litt over ett år tilbake til Nav.

AAP FRA NAV: Kvinnen jobbet mer enn grensa ved mottak av arbeidsavklaringspenger (AAP). Dermed må hun betale tilbake nærmere 200 000 kroner til Nav, slår Trygderetten fast. Foto: NTB
AAP FRA NAV: Kvinnen jobbet mer enn grensa ved mottak av arbeidsavklaringspenger (AAP). Dermed må hun betale tilbake nærmere 200 000 kroner til Nav, slår Trygderetten fast. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved sykdom eller skade kan du motta arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav samtidig som du avklarer mulighetene dine for å beholde eller komme i arbeid.

Mottakere av AAP kan jobbe noe samtidig med at de får AAP - men da skal utbetalingene fra Nav reduseres deretter. Hovedregelen er at man ikke får utbetalt AAP hvis man jobber mer enn 60 prosent.

Timene man jobber skal føres opp på meldekortet som sendes Nav annenhver uke. Jobber man utover 60 prosent og unnlater å føre det opp på meldekortet, risikerer man å måtte betale tilbake det man har fått utbetalt i AAP - slik tilfellet er med kvinnen i dette eksempelet fra Trygderetten, der tilbakebetalingskravet kom på 175 548 kroner.

Støttekontakt-jobb ble ikke meldt inn til Nav

Som nevnt kan man kombinere utbetaling av AAP fra Nav med jobb. Men timene man jobber skal føres på meldekortet, og jobber man mer enn 60 prosent i uka mister man i utgangspunktet retten på AAP.

I dette eksempelet har kvinnen det gjelder hatt en fast, 50 prosent jobb, samtidig som hun har vært støttekontakt for bestemora si seks timer i uka.

Hun mener selv at det å være støttekontakt ikke teller som jobb fordi hun fikk beskjed av kommunen hun jobbet som støttekontakt for, at godtgjørelsen ikke ga grunnlag for pensjon. Hun la dermed til grunn at dette ikke var arbeid som hun skulle føre på meldekortet.

Trygderetten er ikke enig i denne vurderingen, og påpeker at kvinnen har fått informasjon om at mer enn 60 prosent arbeid fører til at arbeidsavklaringspengene faller bort, og hva slags type arbeid som teller med i vurderingen.

De påpeker at selv om kommunen har oppgitt at godtgjørelsen for støttekontakt-arbeidet ikke gir grunnlag for pensjon, er inntekten innberettet som lønn i A-inntekt, som regnes med som pensjonsgivende inntekt i forhold til framtidig pensjon fra folketrygden.

Har handlet grovt uaktsomt

Etter at kvinnen klagde på vedtaket om tilbakebetaling, er saken behandlet i Trygderetten. Der slås det fast at kvinnen har jobbet totalt 66 prosent i uka - som er mer enn de 60 prosentene som er maksgrensa for å få utbetalt AAP.

De viser til folketrygdlovens paragraf 22-15 første ledd, som sier at en utbetaling fra Nav foretatt til noen som ikke hadde krav på den, kreves tilbake dersom mottakeren burde ha forstått at utbetalingen skyldtes en feil. Det samme gjelder dersom vedkommende har forårsaket utbetalingen ved forsettlig eller uaktsomt å gi feilaktige eller mangelfulle opplysninger.

De skriver videre at det å unnlate å gi nødvendig melding om alt arbeid ansees å være omfattet av begrepet «mangelfulle opplysninger» - som unnlatelse av å føre opp alle timer man får lønn for på meldekortene, regnes som.

Trygderetten påpeker at kvinnen har handlet grovt uaktsomt når hun ikke har ført timene hun arbeidet som støttekontakt, på meldekortet.

Dermed kan Nav kreve tilbake beløpet på 175 548 kroner fra kvinnen, utbetalt i perioden 1. desember 2017 til 31. desember 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.