Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Pensjonsrettigheter, forsikringer, dødsbo og arv. Det er mye som kan komme i spill når noen dør. Hvem har rettigheter til hva?
For verdier i dødsbo er det klare regler i arveloven. I tillegg kan det være spesielle disponeringer nedtegnet i et testamente. Men så har du rettigheter til eventuelle pensjoner og livsforsikringer – som kan tilfalle personer som kanskje ikke lenger anses som en del av familien eller arverekka.
Tidligere ektefelle kan for eksempel ha rettigheter til ektefellepensjon – selv om de ikke lenger var ektefeller da ektefellen døde.
Og faktisk kan personer som ikke lenger var en del av avdødes liv, ha rett på utbetaling fra livsforsikring – som i denne historien vi skal fortelle om her.

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi Pluss
«Begunstiget-fella»: Eksen kan arve alle pengene - og du får ingenting
Vi Pluss– Vi skiltes som venner
Saken vi her forteller om har vært oppe til behandling i Finansklagenemnda, som er klagenemnda for bank, forsikring, inkasso, verdipapirfond og inkasso. De behandler saker der privatpersoner ikke kommer til enighet med finansforetaket.
Paret hadde vært skilt i 12 år da eksmannen døde, som 66-åring. Mens de var gift, hadde de tegnet en tolivsforsikring, hvor avdøde og tidligere ektefelle hadde oppnevnt hverandre som begunstiget. En tolivsforsikring er en felles forsikring for eksempelvis ektefeller, hvor forsikringssummen utbetales når den første av de to forsikrede personene dør, eller seinest om et visst antall år.
Denne tolivsforsikringen ble seinere endret til to separate livsforsikringer – og begunstigelsen ble videreført. Dette skjedde mer enn ett år etter ektefellenes skilsmisse.
– Vi skiltes som venner, og har hatt kontakt med hverandre helt fram til (avdøde) døde, uttaler ekskona i forbindelse med klagesaken.
Hun forteller at de begge var enige om å begunstige hverandre når forsikringen ble endret.
– Dette var et bevisst valg fra begges side. Jeg kan ikke finne at det står i lovverket at man ikke har anledning til å begunstige fraskilt ektefelle ved inngåelse av en ny forsikringsavtale, legger hun til.

Bør du eie eller leie bolig når du blir eldre? Svaret kan overraske deg
Vi Pluss
Samboere eller gifte? De viktige pensjonsforskjellene
Vi PlussBegunstigelsen er avgjørende
Men ettersom også eksmannens livsarvinger, hans to barn, gjorde krav på livsforsikringen, endte forsikringsselskapet med å avvente utbetalingen i påvente av en vurdering i Finansklagenemnda. De satte også ekskona i kontakt med livsarvingenes advokat for å forsøke å komme til enighet.
Ekskona holder på sitt: Hun krever pengene utbetalt – fordi hun er begunstiget. Og hun mener at forsikringsselskapet dermed ikke har anledning til å holde tilbake pengene.
Og der får hun helt og klart medhold av Finansklagenemnda, som forklarer at det avgjørende er at hun er begunstiget:
Retten til utbetaling av forsikringssummen kan følge to spor i den aktuelle forsikringsavtalen:
1: Der det ikke er oppnevnt en begunstiget – og
2: der det er oppnevnt en begunstiget.
– I tilfeller hvor det er oppnevnt en begunstiget, skal forsikringssummen utbetales til vedkommende ved forsikredes død, skriver Finansklagenemnda i uttalelsen (som du kan lese i sin helhet her).

Nær døden-opplevelser: - Det føltes som å komme hjem
Vi PlussDersom det ikke hadde vært oppgitt en begunstiget, ville forsikringssummen etter disse forsikringsvilkårene, tilfalt ektefellen. Og dersom forsikrede ikke etterlater seg ektefelle, utbetales forsikringssummen til avdødes arvinger etter lov eller testament. Og er forsikringstaker en annen enn forsikrede, vil forsikringssummen ved forsikredes død utbetales til forsikringstaker.
Dermed har Finansklagenemnda vurdert at ekskona får medhold – og skal ha utbetalingen på 500 000 kroner.
Vi.no har tidligere skrevet om hvilke uheldige virkninger begunstigelser i livsforsikring kan ha – dersom du ikke følger med på egne forsikringer og eventuelt endrer begunstigelser dersom du opplever brudd eller endringer i forhold.

Pensjonsfellene som kan koste kvinner mye penger
Vi Pluss
Trenger du både testament og fremtidsfullmakt?
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.