Skilsmisse

Eksen skal selge boligen dere eide sammen. Kan du kreve noe av overskuddet?

Med sterk vekst i boligprisene kan boligen dere en gang eide sammen, og som du ble kjøpt ut av tidligere, nå ha en helt annen markedsverdi. Men skal du sikre deg en del av overskuddet må du ha gjort dette da bruddet fant sted.

OVERSKUDD FRA BOLIGSALG: Du er kjøpt ut av boligen dere eide sammen, men noen år senere selger eksen din boligen med overskudd. Når kan du ha krav på en del av overskuddet? Illustrasjonsfoto: NTB
OVERSKUDD FRA BOLIGSALG: Du er kjøpt ut av boligen dere eide sammen, men noen år senere selger eksen din boligen med overskudd. Når kan du ha krav på en del av overskuddet? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Jeg gikk fra min eks for 4 år siden og han overtok huset med å kjøpe meg ut. Nå har han solgt huset, så det jeg lurer på. Har jeg rett på noe penger av eksen etter salget av huset?»

Slik lyder spørsmålet til Advokatenhjelperdeg.no, og det er et spørsmål flere stiller seg.

For hva sier egentlig reglene - når du har blitt kjøpt ut av boligen til en pris, og boligen deretter selges til en langt høyere pris og gir eksen din et overskudd som du føler du også burde ha en del av?

Ingen avtale - ingen krav på overskudd

I sitt svar skriver advokat Gro Arnesen Fremstad at hun antar at da eksen for fire år siden overtok huset ved å kjøpe vedkommende ut, ble det gjort en verdivurdering og at hen fikk sin rettmessige andel i henhold til dette.

- Dersom dere ikke har laget en avtale om at du skal ha en del av overskuddet ved et eventuelt senere salg av eiendommen har du ikke krav på noe, påpeker hun.

Skal man sikre seg en del av et fremtidig overskudd av salg av tidligere felles bolig, kreves det nemlig en avtale som spesifiserer hvor lenge etter bruddet du som kjøpes ut skal ha en del av kjøpesummen som overstiger verdien som ble lagt til grunn da du ble kjøpt ut, og hvor stor del dette skal være.

Dette må med i avtalen

Advokat Nina Oskarsson svarer om samme tema på Advokatenhjelperdeg.no, og forklarer hva man bør passe på ved en slik avtale:

- Det er viktig at avtalen tydelig regulerer hvordan dette skal foregå. I forbindelse med samlivsbruddet må det da inngås en avtale hvor det fremgår hva dere har blitt enige om er aktuell markedspris for boligen, og hvilket beløp du skal kjøpes ut for (50 % av avtalt markedspris). I forbindelse med samlivsbruddet mottar du oppgjør i henhold til denne avtalen. Deretter må det fremgå av den samme avtalen hvor lang tid etter inngåelsen av avtalen en slik klausul om deling av ytterligere overskudd ved senere salg vil kunne benyttes, forklarer Oskarsson.

Hun påpeker at dersom dere for eksempel avtaler at et krav om deling av overskudd/gevinst gjelder innen ett år etter inngåelsen av avtalen, vil din ekssamboer være fri til selv å beholde hele overskuddet dersom han selger etter for eksempel 1,5 år.

- Det bør også fremgå av avtalen om overskuddet skal deles i henhold til opprinnelig eierbrøk, eller med en annen fordelingsnøkkel. Videre bør avtalen være tydelig på om deling kun skal gjelde for det tilfelle at boligen senere selges med overskudd/gevinst, eller om det også skal være slik at du må dekke din del av et eventuelt underskudd/tap ved et senere salg innenfor samme tidsperiode, sier advokaten.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

- Dersom boligen selges med overskudd innenfor den avtalte tidsperioden, vil ekssamboer være forpliktet til å utbetale den brøkdelen av overskuddet som dere har fastsatt i avtalen at skal utbetales. Fastsett gjerne også en tidsfrist for utbetalingen, og sørg for at avtalen signeres av begge parter, sier Oskarsson

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.