Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
«Jeg gikk fra min eks for 4 år siden og han overtok huset med å kjøpe meg ut. Nå har han solgt huset, så det jeg lurer på. Har jeg rett på noe penger av eksen etter salget av huset?»
Slik lyder spørsmålet til Advokatenhjelperdeg.no, og det er et spørsmål flere stiller seg.
For hva sier egentlig reglene - når du har blitt kjøpt ut av boligen til en pris, og boligen deretter selges til en langt høyere pris og gir eksen din et overskudd som du føler du også burde ha en del av?

Samlivsbrudd etter 35 år: Kan hun risikere at eksen arver henne?

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi PlussIngen avtale - ingen krav på overskudd
I sitt svar skriver advokat Gro Arnesen Fremstad at hun antar at da eksen for fire år siden overtok huset ved å kjøpe vedkommende ut, ble det gjort en verdivurdering og at hen fikk sin rettmessige andel i henhold til dette.
- Dersom dere ikke har laget en avtale om at du skal ha en del av overskuddet ved et eventuelt senere salg av eiendommen har du ikke krav på noe, påpeker hun.
Skal man sikre seg en del av et fremtidig overskudd av salg av tidligere felles bolig, kreves det nemlig en avtale som spesifiserer hvor lenge etter bruddet du som kjøpes ut skal ha en del av kjøpesummen som overstiger verdien som ble lagt til grunn da du ble kjøpt ut, og hvor stor del dette skal være.

Julie (54) ble skilt etter 20 år: - Savner hverdagssamtalene
Vi Pluss
Kan man gjøre eget barn arveløs?
Vi PlussDette må med i avtalen
Advokat Nina Oskarsson svarer om samme tema på Advokatenhjelperdeg.no, og forklarer hva man bør passe på ved en slik avtale:
- Det er viktig at avtalen tydelig regulerer hvordan dette skal foregå. I forbindelse med samlivsbruddet må det da inngås en avtale hvor det fremgår hva dere har blitt enige om er aktuell markedspris for boligen, og hvilket beløp du skal kjøpes ut for (50 % av avtalt markedspris). I forbindelse med samlivsbruddet mottar du oppgjør i henhold til denne avtalen. Deretter må det fremgå av den samme avtalen hvor lang tid etter inngåelsen av avtalen en slik klausul om deling av ytterligere overskudd ved senere salg vil kunne benyttes, forklarer Oskarsson.

Trine (51) har et annerledes ekteskap: - Ikke noe som kan anbefales sånn helt uten videre
Hun påpeker at dersom dere for eksempel avtaler at et krav om deling av overskudd/gevinst gjelder innen ett år etter inngåelsen av avtalen, vil din ekssamboer være fri til selv å beholde hele overskuddet dersom han selger etter for eksempel 1,5 år.
- Det bør også fremgå av avtalen om overskuddet skal deles i henhold til opprinnelig eierbrøk, eller med en annen fordelingsnøkkel. Videre bør avtalen være tydelig på om deling kun skal gjelde for det tilfelle at boligen senere selges med overskudd/gevinst, eller om det også skal være slik at du må dekke din del av et eventuelt underskudd/tap ved et senere salg innenfor samme tidsperiode, sier advokaten.
- Dersom boligen selges med overskudd innenfor den avtalte tidsperioden, vil ekssamboer være forpliktet til å utbetale den brøkdelen av overskuddet som dere har fastsatt i avtalen at skal utbetales. Fastsett gjerne også en tidsfrist for utbetalingen, og sørg for at avtalen signeres av begge parter, sier Oskarsson

- Ikke bli en del av foreldrenes samlivsbrudd
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.