Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
1. juli hvert år kommer det nye takstplakater hos legen, fysioterapeuten og andre behandlergrupper som har avtale med den offentlige helsetjenesten og som faller inn under frikortordningen.
Dette skjer i forbindelse med forhandlinger mellom yrkesforeningene, Helse- og omsorgsdepartementet, de regionale helseforetakene og Kommunesektorens organisasjon (KS).
For de ulike yrkesgruppene handler det om refusjoner, takster og regler for hva de skal ha betalt for tjenestene de leverer på vegne av det offentlige helsevesenet. For dem kan forhandlingene opp mot 1. juli ha vel så mye med hva de får betalt fra det offentlige for tjenestene de leverer til innbyggerne.
For deg og meg som pasienter handler det i bunn og grunn om hva vi må betale i egenandeler hos eksempelvis legen.

Snur om ny dose-anbefaling

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi PlussNå er årets oppgjør for alle behandlergruppene klare - og du kan finne alle endringene på denne siden hos Helfo.
Vi gir deg kortversjonen her.
Egenandelene hos fastlegen
Det er mye du kan måtte betale for, hos fastlegen. En ting er egenandelen for selve konsultasjonen, som vil variere med legens utdanning. Andre ting du må betale for er for eksempel prøvetaking, utstyr som må brukes ved prøvetaking, henvisning til spesialister etc.
- Det er ikke gjort endringer i egenandeler på enkelttakster i år da Stortinget i stedet vedtok økt egenandelstak for 2022, men noen takster er slått sammen slik at det kan bli mindre endringer for enkle kontakter. I tillegg er satsene for forbruksmateriell økt, forteller Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, til Vi.no.
Han sier videre at dette betyr at det blir noen kroner ekstra for eksempelvis sårskift, operasjon, gynekologisk undersøkelse og liknende.

Uføre med spesialfordeler: Slipper egenandeler helt
Vi Pluss
Alle vaksinene voksne bør ta - men som mange ikke vet om
De «enkle kontaktene» som Klev refererer til, vil du ikke i prinsippet merke så mye til. Dette er det mest legene som har måttet forholde seg til, og det handler om antall takster som de har måttet bruke for å prissette en tjeneste. For deg vil det kunne bety at det kan bli noen kroner billigere.
- Før var det litt ulike takster uavhengig av type forespørsel ved enkel kontakt, men dette er nå redusert til færre takster. I praksis betyr det at det før kostet fra 57-69 kroner for enkle kontakter, mens nå vil det koste mellom kr 57-59 kroner, forklarer Klev.
Han understreker at konsultasjoner ikke har endret pris i årets tariffoppgjør.
Egenandelene som gjelder hos legen fra 1. juli 2022:
Inngår i frikortgrunnlaget:
- Konsultasjon hos legen dag/kveld, legevakt: 160 kr/ 280 kr
- Tillegg hos spesialist i allmenmedisin: 52 kr
- Tillegg for taking av blodprøver og andre prøver: 59 kr
Dette er alle ting som inngår i frikortgrunnlaget - og der er det altså ingen endringer.
Inngår ikke i frikortgrunnlaget:
Endringene fra 1. juli der du må betale mer, gjelder for forbruksmateriell som sårskift, gynekologisk undersøkelse etc. Dette er ting som ikke inngår i frikortgrunnlaget. Der er satsene økt med fra 3 til 9 kroner.
- For eksempel er det fra 1. juli 2022 tillegg på 67 kroner for forbruksmateriell/utstyr til gynekologisk undersøkelse, herunder tupfere eller engangsspekulum (tidligere 64 kroner).
- For materiell ved større kirurgiske inngrep, som eksempelvis bedøvelsesmidler, bandasjemateriell og øvrig forbruksmateriell - og ved behandling/skifting av større sår og skader, er det et tillegg på 198 kroner (tidligere189 kroner).

Dyrt å glemme sykehustimen - og gebyret går ikke på frikortet

Nå heves frikortgrensa: - De kronisk syke rammes hardest
Dette er med i frikortet
Behandlergruppene som faller inn under Helfo/frikortordningen og hvor det nå kan være endringer i regelverk eller takster er:
Fysioterapeuter, leger, kiropraktor, psykolog, jordmødre, logopeder og audiopedagoger, ortoptister, kommunehelsetjenesten, sykehus og poliklinikk.
1. januar 2021 ble egenandelstakene 1 og 2 slått sammen til én frikortordning. De tjenestene som før utløste godkjente egenandeler, vil fortsatt utløse egenandeler som gir opptjening til frikort for helsetjenester.
1. januar 2022 ble egenandelsgrensa for helsetjenester økt fra 2460 kroner til 2921 kroner. Det betyr at du i 2022 må betale 461 kroner mer i egenandeler før du får frikort.

Økt frikortgrense: Dette får du egentlig dekket
Forslaget ble opprinnelig fremmet av Solberg-regjeringen og fikk stå urørt gjennom Støre-regjeringens endringer til statsbudsjett. Dermed er den nye frikortgrensa i 2022 på 2921 kroner.

Grå stæroperasjon: Kan redusere brillebehovet
Vi PlussFysioterapi
Dette er egenandelene fra 1. juli 2022:
- Fysioterapi/egenandel undersøkelse: 185 kroner
- Behandling hos fysioterapeut: 135 kr
- Tillegg for diagnostisk ultralyd ved muskel- og skjelettplager (fysioterapi): 100 kr
- Behandling hos manuellterapeut: 177 kr
Det er samme egenandeler som tidligere, altså ingen endringer.
Det er faste takster for fysioterapibehandling i den offentlige, kommunale helsetjenesten. Du betaler bare det som er oppgitt som pasientens egenandel for behandlingen. Fysioterapeuten kan i tillegg kreve betaling for visse typer tilleggstjenester og forbruksmateriell.
Velger du å behandles av en selvstendig næringsdrivende fysioterapeut som ikke har driftsavtale med kommunen, gjelder ikke takstene og annen informasjon under "Relaterte lenker" i denne artikkelen. Disse behandlerne bestemmer sine honorarer selv, og de vil derfor variere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.