Tidlig pensjon og lønnsomhet

Du tjener tusenvis på å vente fem år med uttaket

- Det er veldig mye penger, mer enn mange tror, sier pensjonsrådgiver.

LYKKELIG ALDERDOM: Tidspunktet du velger å ta ut pensjonen din, har stor betydning for pensjonstilværelsen. Foto: Scanpix.
LYKKELIG ALDERDOM: Tidspunktet du velger å ta ut pensjonen din, har stor betydning for pensjonstilværelsen. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har fått med seg at de fleste kan ta ut pensjon, helt eller delvis, fra 62 år.

Men i hvilke tilfeller er dette egentlig lurt å gjøre?

- Tidlig pensjon lønner seg ikke

- Denne ordningen er jo ment som en mulighet til å trappe ned arbeid og trappe opp pensjon, for å få folk til å jobbe lenger. Dette en rettighet som vi "viktigperer" ikke skal blande oss for mye borti. Mange synes det er bedre med en krone i lommeboka enn ti i vente, sier Knut Dyre Haug, pensjonsrådgiver hos Storebrand.

Derimot lønner ikke dette seg, mener pensjonsrådgiveren.

Pensjonen blir nemlig vesentlig lavere for deg som går av ved 62-års alder. Og den lavere pensjonen drar du med deg gjennom hele pensjonstilværelsen, også etter ordinær pensjonsalder, ifølge Dyre Haug

- Ved å vente så lenge som mulig med uttaket av pensjon, vil pensjonen øke. Hvor mye er avhengig av hvilken pensjonsordning i snakker om, men den som er viktigst for oss alle er Folketrygden, sier han.

Som en tommelfingerregel kan man si at den vokser med fem-seks prosent hvert år du venter med å ta pensjonen ut, ifølge pensjonsrådgiveren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.