Svindel

- Du risikerer å bli rundstjålet

Det nærmer seg høysesong for en bestemt type svindel. Politiet ber særlig eldre om å være på vakt.

VÆR VÅKEN: Gjerningspersonene er svært pågående og vil forsøke å komme seg inn i hjemmet ditt, opplyser politiet. Foto: NTB
VÆR VÅKEN: Gjerningspersonene er svært pågående og vil forsøke å komme seg inn i hjemmet ditt, opplyser politiet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Man skal ikke sette alle i bås, men det er lurt å være på vakt hvis noen ringer på hjemme hos deg og tilbyr deg å kjøpe persiske tepper. Dessverre er det ikke alle der ute som har gode hensikter, sier politioverbetjent og mangfoldskoordinator Vidar Aasvangen i Øst politidistrikt.

Svindelen går ut på at du tilbys noe som selges inn som «tepper av høy kvalitet for en lav pris», men teppet du ender med å kjøpe er i realiteten av dårlig kvalitet. Gjerningsmennene er svært pågående, og det er som regel eldre mennesker som blir oppsøkt, forteller Aasvangen.

Svindelmetoden er ikke ny, det har blitt advart mot i flere år, i forskjellige varianter.

- Hvor høye summer kan det være snakk om at folk blir svindlet for?

- Det varierer, men ofte dreier det seg om mye penger. Vi snakker ikke om tepper til 500 kroner. En ting er likevel teppeprisen, det egentlige målet til gjerningspersonene er å komme seg inn i hjemmet ditt. Da risikerer du å bli rundstjålet.

Ettersom de som er gjerningspersonene er mobile og reiser rundt i landet, er dette et spredt problem, bekrefter Aasvangen, selv om det for øyeblikket er begrenset i omfang.

- Foreløpig er det ikke så utbredt, men vi regner med å se mer av det utover høsten. Denne typen svindel er ofte sesongbetont.

- Vet dere noe om hvem disse gjerningspersonene er? Bor og opererer de i Norge, eller kommer de utenfra?

- Begge deler. Vi så ikke så mye av dette da grensene var stengt, nå når de er åpne igjen kan vi forvente at det tiltar. Det er derfor vi går ut med en advarsel på dette tidspunktet, sier Aasvangen.

- Politiet har i sosiale medier opplyst om at teppesvindelen er organisert. Har dere oversikt over hvor mange som kan være involvert?

- Det har vi ikke.

Vi er ikke nødvendigvis mer lettlurte nå enn før, mener Aasvangen, men det hender at politiet advarer mot svindelen mange ganger uten at folk får det med seg.

SKOTYV: En mystisk skotyv ble tatt på fersken på et overvåkningskamera i Tønsberg. Video: Privat / Ole Håkon Nordby. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Det er derfor vi går ut i forkant denne gangen, slik at alle kan ta sine forholdsregler. Vi ønsker at folk skal føle seg trygge, og at de unngår å bli lurt.

- Hva er politiets beste råd i så måte?

- Vær våken, ikke slipp inn folk du ikke kjenner, og gå heller i en butikk hvis du har lyst på et persisk teppe, avslutter Aasvangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.