Hvordan gi bort formuen

Du kan gi hytta som gave i stedet for å la den bli arv

Her er reglene som gjelder hvis du vil gi bort formuen før den blir arv.

ARV ELLER GAVE: Du har full mulighet til å gi bort hytta mens du lever. Såfremt du ikke sitter i uskiftet bo.
ARV ELLER GAVE: Du har full mulighet til å gi bort hytta mens du lever. Såfremt du ikke sitter i uskiftet bo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Du har kanskje hørt om livs- og dødsdisposisjoner. Det er greit å vite hva som er forskjellen.

Les også: Mal på testament

Du er ikke forpliktet til å etterlate arv

I teorien kan du gi bort hele formuen din så lenge dette skjer mens du er i live, og du ikke sitter i uskifte (sitter du i uskifte kan du f.eks. ikke gi bort fast eiendom).

Du er ikke forpliktet til å etterlate arv. Du har full frihet til å gi bort for eksempel hus, hytte eller smykker til ett eller flere av barna dine – eller andre hvis du foretrekker det.

Avgjørende for om en gave er en dødsdisposisjon som må følge arvelovens regler – eller en livsdisposisjon der man står fritt – er hvorvidt gaven er ment å ha realitet mens giveren fremdeles lever.

Livsdisposisjon betyr:

For å være en livsdisposisjon må gaven i utgangspunktet oppfylles før giverens død. Gaven må, mens giveren er i live, innebære realitet for giveren og mottakeren.

Dette vil normalt være tilfellet dersom gaven er gjennomført formelt og faktisk før giveren døde.

Ønsker du f.eks. å gi hytta i gave til det barnet som er mest knyttet til hytta, bør blant annet eierskiftet tinglyses. I enkelte tilfeller vil imidlertid en gave også kunne være en livsdisposisjon selv om gaven først ytes etter at giveren er død.

Dette vil være tilfellet dersom gaven bærer preg av en motytelse og gjensidig forpliktelse mens giveren var i live. Har ditt barn f. eks. pleiet deg i flere år og du ønsker at barnet skal motta en gave som takk, kan gaven kreves oppfylt av barnet etter din død hvis det var en likevekt mellom gaven og pleien. Dette vil altså ikke være en dødsdisposisjon som må følge arvelovens regler.

Dødsdisposisjon betyr:

Gaver som skal oppfylles først etter giverens død, vil normalt være en dødsdisposisjon. Et eksempel på en dødsdisposisjon er dersom du etter din død vil gi bilen til det barnet som trenger bilen mest.

Også gaver som ytes på dødsleiet, vil som hovedregel være en dødsdisposisjon som må følge arvelovens regler. Dette gjelder selv om gaven skal ha realitet umiddelbart og giver fremdeles er i live.

For å være «på dødsleiet» må det foreligge en betydelig risiko for død i nærmeste framtid, giveren må ha innsett at døden var nær forestående, og giveren må i utgangspunktet ikke ha mer enn ca. seks måneder igjen å leve.

Dersom en gave er å anse som en dødsdisposisjon – og reglene i arveloven ikke er fulgt – kan gaven bli kjent ugyldig. Gaven vil da bli en del av dødsboet som arvingene skal få i henhold til arveloven, eller eventuelt testament.

Dersom man ønsker å gi en gave, er det derfor svært viktig at gaven enten har realitet før man dør eller befinner seg på dødsleiet, eller at arvelovens regler følges.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.