Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Drømmen er et lettstelt hus med en liten hage, som ligger litt utenfor byen. Jeg vil gjerne ha det stille og litt mørkt, slik at jeg kan jobbe derfra i lengre perioder om våren og høsten, sier Sverre Sandberg.
70-åringen er fortsatt yrkesaktiv, og er ganske typisk for nordmenn som planlegger å kjøpe feriebolig i utlandet: Godt voksen, med voksne barn, som vil ha et hus der det er plass til å ha besøk av storfamilie og venner.
Etter et pandemiår der kjøpelystne nordmenn har sittet på gjerdet, er det mange som nå vil gjøre alvor av drømmen om et feriehus i varmen. Men å kjøpe bolig i utlandet er noe helt annet enn å kjøpe bolig i Norge, og det er mange feller å gå i dersom du ikke vet hvordan kjøpsprosessen foregår. Visste du for eksempel at takst på eiendommen ofte må bekostes av kjøperen selv?
Les mer om hva du bør vite før feriedrømmen kan bli virkelighet i denne saken på Vi.no:

Kjøpe feriebolig i utlandet? Dette må du vite
Vi PlussI mars 2020 hadde Sverre Sandberg planlagt å reise til Kreta for å se på eiendommer til salgs, og kanskje kjøpe dersom han fant drømmestedet. I stedet ble han sittende i Bergen mens hele Norge stengte ned. Reisen ble utsatt til sommeren, deretter til høsten, deretter på ubestemt tid.
Nå håper han å kunne reise ned i september eller oktober. Kanskje kan han da endelig få sett på noen av husene han har drømt om det siste året.

Økt interesse
Tore Hamre, også han opprinnelig fra Bergen, er bosatt på Kreta og jobber som uavhengig eiendomsmegler for firmaet Dreamcatchers. Han har formidlet ferieboliger til kjøpelystne nordmenn i flere år, og kan melde om økende interesse denne våren.
- Jeg ser det på annonsene vi har på Finn, at antall annonsevisninger og folk som melder seg som interessenter endrer seg og vokser nå. Det er tydelig at mange er interesserte, men de holder litt igjen til de vet når de kan reise hit på visning, sier han.

Advarer mot sandaler som dette
Hamre formidler feriehus også til andre nasjonaliteter enn nordmenn. Det spesielle med nordmenn, mener han, er at vi gjerne venter med å ta kontakt til vi har bestemt oss for å reise til Kreta for å kikke på boliger.
- Det kan handle om at nordmenn er vant til at eiendommer blir solgt fort, og derfor tenker at det er liten vits i å diskutere eiendommer før like før de kommer hit.
Men det er en dårlig strategi, mener Hamre. Det er nemlig mye å sette seg inn i når det gjelder kjøp av eiendom i Hellas.
- Jeg synes det er viktig å gi ut så mye informasjon som mulig slik at når en velger å kjøpe så har en et skikkelig faktagrunnlag i bunn. Ikke bare om den spesifikke eiendommen, men om alt rundt kjøpet også, sier han.

Utsikt og fin uteplass
- Hva er det nordmenn ser etter i en feriebolig på Kreta?
- Øverst på ønskelista står utsikt, god plass og en fin uteplass der man kan være mye ute. Mange har også nærhet til stranda høyt på lista, men det blir gjerne mindre viktig når de til slutt kjøper. Ved strendene er det ofte trangt om plassen og mer kaotisk, så mange velger i stedet å trekke seg litt unna. Det er uansett aldri langt til sjøen her.

Gjør du dette hver morgen, kan du få det bedre både fysisk og mentalt
Det yngste paret Hamre har solgt feriebolig til på Kreta, var i slutten av 40-årene. Det eldste var over 80. Det store flertallet nærmer seg pensjonsalder, har voksne barn og grei økonomi, og drømmer om et sted der de føler seg hjemme.
- Du kan reise på veldig mange charterturer for det et hus koster. Samtidig er det noe helt annet å eie sitt eget sted, det gir en helt annen ro. De aller fleste sier også at de bruker det mye mer enn de i utgangspunktet hadde tenkt.
Med unntak for det siste året med pandemi, blir de fleste feriehusene brukt mye, opplyser Hamre.
- Husene blir gjerne brukt av hele familien, gjennom hele året. I tillegg er det mange som leier ut i de ukene de ikke er der selv. Du kan tjene mye på utleie hvis du har det rette huset, sier han.

Stor guide til hytteutleie: Slik blir hytta «gratis»
Vi PlussVenter økning
- Jeg tror det kommer en liten eksplosjon av nordmenn som vil kjøpe feriebolig i utlandet nå, sier kredittsjef Knut Øvreeide i DNB Luxembourg.
Han har hjulpet nordmenn med finansiering av boligkjøp i Spania, Portugal og Frankrike i en årrekke. I pandemien har det vært ganske stille, men nå ser han at det kommer en slags motreaksjon.
- Folk er lei og begynner å få utferdstrang. Vi har hatt en bra økning i forespørsler denne våren, og forventer at det vil fortsette, sier han.
Spania er utvilsomt mest populært blant nordmenn på jakt etter hytte i varme strøk. Og selv om prisene har stått relativt stille det siste året, kan du ikke forvente å gjøre et kupp nå, sier han.
- Du kan kanskje få en liten rabatt og gode priser, men ikke noe kupp, nei.

Vi investerte mer under corona enn noengang
Det har i mange år stort sett vært norske pensjonister som kjøper feriebolig i Spania. De siste årene har gjennomsnittsalderen på Øvreeiedes kunder gått noe ned, og stadig flere er i 50-årene og yngre når de bestemmer seg for å kjøpe.
- Folk har kanskje bedre økonomi tidligere i livet. Vi ser også en dreining mot at flere ønsker hus med egen hage og privat basseng, i stedet for en leilighet. Folk vil ha mer privatliv og god plass til å holde seg litt unna andre, sier han.

- Er det en god investering å kjøpe feriebolig i utlandet?
- Ja, det kan det være, men det er høye transaksjonskostnader så dersom du har planer om å tjene penger på kort sikt så skal du virkelig ha god kjennskap til markedet. Vi finansierer i hovedsak de som har en langsiktig horisont og som kjøper til eget bruk. Det kan være relativt høye omkostninger ved å eie bolig i utlandet, og du bør ha en grei økonomisk buffer. Må du strekke økonomien for å få det til, bør du ikke gjøre det, sier Øvreeide.

Norske 60-åringer nektes lån
Ikke skremt av corona
I Bergen forsøker Sverre Sandberg å planlegge når reisen til Kreta kan skje. Til sommeren eller høsten må det vel bli mulig? Kanskje vil han leie et hus i noen uker mens han kikker på eiendommer til salgs, så kan han se hvor godt han trives.
- Planen er ikke å flytte dit og bo på Kreta hele året, bostedet er fortsatt Norge. Men om det hadde vært mulig å utvide den bergenske sommeren litt, og være der i for eksempel fire til seks uker hver vår og høst, ville det vært fint, sier han.
Så kan heller storfamilien bruke huset i de varmeste sommermånedene, eller Sandberg kan leie det ut til andre solhungrige nordmenn. Finner han et hus med god plass, fin hage og gang- eller sykkelavstand til stranden, kan det være at han sitter der og jobber allerede til neste vår.
- Jeg tror det kan være fint å etablere seg der litt nå mens jeg fortsatt jobber, og så bo der i enda lengre perioder etter at jeg er blitt pensjonist.
For han har på ingen måte slått boligplanene fra seg.
- Nei, coronapandemien har ikke skremt meg til å skrinlegge planene, de er bare blitt utsatt. Nå er planen å kanskje kjøpe noe i løpet av det neste året, sier Sandberg.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.