Virtuelle reiser:

Drømmer du om å reise? Nå kan du oppleve verdens kulturarv fra sofaen

Vi nekter å gi opp håpet om at vi en dag skal reise igjen. I mellomtiden dukker det stadig opp nye muligheter til å reise over hele verden fra sofaen. Her er våre favoritter!

LA SAGRADA FAMILIA: Den kjente katedralen i Barcelona er et evighetsprosjekt påbegynt i 1882 som etter planen skulle stå ferdig i 2026. Nå står arbeidet på vent på grunn av pandemien. Vi kan likevel besøke katedralen hjemmefra. Foto: AFP/NTB
LA SAGRADA FAMILIA: Den kjente katedralen i Barcelona er et evighetsprosjekt påbegynt i 1882 som etter planen skulle stå ferdig i 2026. Nå står arbeidet på vent på grunn av pandemien. Vi kan likevel besøke katedralen hjemmefra. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi er mange som trenger å drømme litt nå! Hva med en reise til Barcelona for å oppleve Gaudis fantastiske arkitektur eller en reise til Paris med en tur til Louvre og Mona Lisa som et viktig punkt på programmet?

Den gode nyheten er at det faktisk finnes en mengde muligheter for å oppleve reise og kultur. Helt trygt for smitte og hjemme i egen sofakrok. La fjernkontrollen til fjernsynet hvile, tenn et lys og sett deg godt til rette for virtuelle reiser nesten hvor du måtte ønske. Du trenger bare en smarttelefon, nettbrett eller datamaskin.

Her får du en oversikt over hvor du finner steder du kan besøke. Hva med å gjøre opplevelsen en del av planleggingen av neste reisemål? Kanskje kombinere drømmen med å lære språket i landet du vil reise til? For én dag må vi jo få muligheten igjen!

Antoni Gaudis Barcelona

Du kan utforske Barcelonas berømte arkitektur med en virtuell guide som tar deg med til La Sagrada Familia og Park Güell tegnet av arkitekt Antoni Gaudi.

Viator.com tilbyr en rekke virtuelle turer gjennom Barcelona. Blant annet en times guidet online tur gjennom Antoni Gaudíś Barcelona. Guiden snakker engelsk og det er også mulig å stille spørsmål underveis. Du velger selv når du ønsker å starte omvisningen. Viator.com lover at omvisningen vil gi deg innsikt du ikke hadde funnet på egen hånd. Omvisningen koster rundt 95 norske kroner. Viator.com tilbyr også matklasser, språkklasser og en rekke andre spennende virtuelle reiser.

BLI MED INN: Taket i katedralen La Sagrada Familia i Barcelona. Foto: AFP/NTB
BLI MED INN: Taket i katedralen La Sagrada Familia i Barcelona. Foto: AFP/NTB Vis mer

Hemmeligheten bak Mona Lisa

Er du kunstinteressert og savner å besøke museer? Det finnes et stort antall store museer over hele verden du kan besøke hjemmefra. Blant annet på hjemmesiden til Louvre-museet finner du en rekke interessante omvisninger du kan følge digitalt.

Hva med å få en dypere forståelse av Mona Lisa, Da Vincis mest berømte verk? Få en virtuell opplevelse med appen «Mona Lisa Beyond the glass» (tjenesten er gratis og tilgjengelig i App Store og Google Play) Du vil også få innsikt i Da Vincis arbeider, kreative prosess og maleteknikker. Her får du en oversikt over Louvre-museets online-tilbud mens museet er coronastengt.

MYTEOMSPUNNET: Verdens mest besøkte museum, Louvre-museet, har også verdens mest berømte portrett: Mona Lisa malt av Leonardo Da Vinci. Foto: AP/NTB
MYTEOMSPUNNET: Verdens mest besøkte museum, Louvre-museet, har også verdens mest berømte portrett: Mona Lisa malt av Leonardo Da Vinci. Foto: AP/NTB Vis mer

Verdens største museer

Google Arts & Culture gir deg muligheten til å oppdage museer og verden på uendelig mange måter. The British Museum i London, Van Gogh Museet i Amsterdam og Guggenheim museet i New York er bare en promille av stedene du kan besøke for å lære og oppleve kunst, historie og vitenskap. Du kan være oppdager på PC-skjermen eller få tilgang til appen gratis via App Store eller Google play.

Edvard Munchs angst

Vi må ikke glemme mulighetene vi har til opplevelser hjemme i Norge, selv om vi heller ikke her kan oppsøke alle fysisk.

Edvard Munch skrev om en skjelsettende opplevelse han hadde hatt en kveldstur der han ble bergtatt av flammende skyer, den blåsvarte byen og fjorden. Han stoppet skjelvende av angst. Senere ble opplevelsen til maleriet «Skrik». Vil du vite mer om historien bak maleriet «Skrik»? Da hjelper Munch-museet deg.

«Vi bringer Munch hjem til deg» skriver museet på sin hjemmeside. Her får du digitale samtaler og omvisninger. Dyktige kunstformidlere og utvalgte gjester belyser viktige nøkkelverk og tema fra Edvard Munchs kunstnerskap.

Munchmuseets Facebook-side får du også direktestrømmede omvisninger og små og store historier om Edvard Munchs kunst og liv. Ikke minst får du følge Munchmuseets flytteprosess fra Tøyen til Bjørvika og sett alt arbeidet som skal til for at et museum fylt av uerstattelig kunst kan flyttes i sin helhet.

MUNCH: Publikum så på «Skrik» og «Livets dans» av maleren Edvard Munch på Nasjonalgalleriet før dørene ble stengt. Foto: Heiko Junge NTB
MUNCH: Publikum så på «Skrik» og «Livets dans» av maleren Edvard Munch på Nasjonalgalleriet før dørene ble stengt. Foto: Heiko Junge NTB Vis mer

Astrup Fearnley

Astrup Fearnley- museet i Oslo har laget en lang rekke digitale omvisninger som ligger tilgjengelig på Youtube. Her kan du få guidet omvisning gjennom Tjuvholmen skulpturpark, om Damien Hirst eller en popkunstomvisning for å nevne noe.

Henie Onstad

På sin Facebook-side har Henie Onstad Kunstsenter blant annet lagt ut en digital Picasso-omvisning. Blant de mest populære videoene på denne siden er også Håkon Blekens egen presentasjon av sin store utstilling som ble stilt ut på Henie Onstad februar 2019.

Turist i eget land

Tenk deg at du er ute på tur for å få frisk luft og samtidig har en fortellerstemme på øret som forteller deg historien om stedene du går forbi.

Med appen Voice of Norway får du informasjon om stedet du er på. Når du åpner appen kan du for eksempel søke på byen du befinner deg i. Søker du på Oslo, får du innblikk i nye og gamle historier fra Oslo og om personene som har formet byen. Fortellerstemmen aktiveres når du beveger deg fra punkt til punkt på kartet. Her får du vite om blant annet Blüchers Anker, Hønselovisas hus og Sinnataggen i Vigelandsparken.

HOVEDSTADEN: Det kongelige slott i Oslo. Foto: NTB
HOVEDSTADEN: Det kongelige slott i Oslo. Foto: NTB Vis mer

Med appen kan du også gå langs Akerselva og få 90 industrihistorier langs den 8 kilometer lange turveien. Langs Akerselva ble det produsert hatter, papir, børster, radio, spiker og Solo blant annet. Her får du vite hvorfor elva kunne bli blå og om barnearbeidet vi hadde før i Norge. Nb! Appen har ikke lydfiler til alle byer.

Med appen Voice-map kan du blant annet utforske Oslo med guide på øret. Turen starter ved Rådhuset hvor det går en rute til Slottet. Gåturen avsluttes i Bjørvika med utsikt mot Operaen. På veien vil du få høre norsk historie, om vår kongefamilie og berømte forfattere.

Vikingskipshuset (Kulturhistorisk museum) har sin egen audioguide. Appen «The Viking Ship Museum» (Google Play Store og App Store) gir tilgang til lydfiler som veileder deg rundt i bygget som huser Vikingskipene. Her får du blant annet høre om Ingstadparet, Vikingskipene, utgravingene og gjenstandene. Du trenger ikke å være fysisk på museet for å få utbytte av den da audioguiden også byr på tekst, bilder og kart over Vikingskipshuset. Du trenger kun mobiltelefon eller nettbrett for å bruke appen. Du kan også laste ned lydfilene fra Vikingskipsmuseets nettsider: Audioguider ved Vikingskipshuset - Kulturhistorisk museum

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.