VANSKELIGE AVGJØRELSER: Hanne Nerlands far fikk Alzheimers. Nerland og søsknene hadde ingen fremtidsfullmakt å følge da faren ble syk. Ifølge Nerland var det spesielt vanskelig å vite når faren skulle flytte på sykehjem. Foto: Privat
VANSKELIGE AVGJØRELSER: Hanne Nerlands far fikk Alzheimers. Nerland og søsknene hadde ingen fremtidsfullmakt å følge da faren ble syk. Ifølge Nerland var det spesielt vanskelig å vite når faren skulle flytte på sykehjem. Foto: Privat Vis mer

Dette bør du vite om fremtidsfullmakt:

Dokumentet alle over 50 bør ha i orden: - Like viktig som et testament

Hanne Nerlands far hadde ordnet mye før han fikk Alzheimers, men dokumentet som manglet hadde gjort det lettere for barna hans å ta avgjørelser på hans vegne.

Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sykdom kan bidra til at du en gang i framtida trenger hjelp til å få dine interesser ivaretatt. Ved å opprette en framtidsfullmakt sørger du for at noen du stoler på ivaretar dine interesser.

– Det er nesten et like viktig dokument som et testamente. En framtidsfullmakt er det dokumentet som gjelder så lenge du lever dersom du skulle komme i en situasjon hvor du ikke lenger er i stand til å ivareta dine økonomiske og personlige interesser på grunn av sykdom, demens eller annen alvorlig lidelse. Det er noe alle burde gjøre, sier Audhild Freberg Iversen, advokat i Senior Norge til Vi.no. Freberg Iversen holder også kurs om framtidsfullmakt ved Folkeuniversitetet, Pensjonistuniversitetet.

Ifølge advokaten gir en skrevet framtidsfullmakt deg større trygghet og mulighet til å bestemme over det du eier. Hun anbefaler alle å skrive framtidsfullmakt etter fylte 50. I denne alderen har man ofte en del verdier som man kanskje ikke vil klare å ta hånd om seinere.

Fullmaktsgiver kan gi pårørende fullmakt til å selge bolig og ta hånd om utgifter den dagen vedkommende ikke lenger kan bo hjemme. Det er ofte ektefeller og eventuelt barn som får framtidsfullmakt.

– Hvis du for eksempel kommer på sykehjem og ikke har skrevet framtidsfullmakt, kan det bli oppnevnt verge av fylkesmannen dersom du eier verdier som må ivaretas. Vergen kjenner deg ikke. Det er en uheldig situasjon, sier hun og understreker at det er viktig å gi fullmakten til en eller flere personer som du kjenner godt og som du har særlig tillit til.

Ifølge Freberg Iversen kom loven om framtidsfullmakt i 2013. Flere og flere blir klar over at muligheten finnes.

Vanskelig for pårørende uten framtidsfullmakt

– En framtidsfullmakt hadde gjort situasjonen for oss som pårørende enklere, forteller Hanne Nerland (40).

Nerlands far fikk Alzheimers som 79-åring og døde etter å ha hatt sykdommen i fire år. Før han ble syk hadde han kjøpt gravplass ved siden av kona og gjort datteren til disponent for kontoene hans slik at hun kunne betale regninger og handle mat, men det fantes ingen framtidsfullmakt som Nerland og brødrene kunne følge da han ble syk.

Søsknene har vært prisgitt at de kan snakke godt sammen. De har vært enige om når faren skulle på sykehjem og når de måtte selge farens bolig, men hun forteller at alle avgjørelsene var vanskelige å ta. Hun beskriver det som «den verste perioden» da de besluttet å flytte faren på sykehjem.

– Jeg var i full jobb da. Noen ganger blir man så sliten at man ikke klarer å se helt klart hva som er det beste for den man er glad i. Jeg var lettet da han fikk sykehjemsplass, men jeg har tenkt mye på om det var det beste for ham. I en framtidsfullmakt kunne han selv ha lagt føringer på hvilket tidspunkt i sykdomsforløpet han skulle på sykehjem, sier hun.

Som pårørende ble de også bedt om å ta stilling til om de ønsket gjenoppliving av faren hvis noe skulle skje med ham.

– Vi klarte ikke å ta noen avgjørelse og overlot ansvaret til sykehjemmet. Detaljer om når en person vil gjenopplives eller ikke kan også stå i en framtidsfullmakt. Det kan også være at barna er uenige i dette spørsmålet, forteller Nerland.

GODT FORHOLD: Hanne Nerland og faren hadde et nært forhold. Hanne forteller at hun og brødrene var enige om avgjørelser de måtte ta på vegne av faren da han ble syk. Foto: Privat
GODT FORHOLD: Hanne Nerland og faren hadde et nært forhold. Hanne forteller at hun og brødrene var enige om avgjørelser de måtte ta på vegne av faren da han ble syk. Foto: Privat Vis mer

Kan unngå splid i familien

Nerland jobber som likeperson i Nasjonalforeningen for folkehelsen, sitter i styret i Oslo demensforening og holder foredrag om demens. Hun hører stadig historier om familier som går i oppløsning grunnet uenighet om hva som er best å gjøre for en person de er glad i. Uenighet gjelder både helsespørsmål og økonomi.

– Med en framtidsfullmakt vet man hvordan den man er glad i vil at ting skal være. Ofte vet man hva forelderen vil, men ikke alltid. Familierelasjoner er også forskjellige, sier hun.

Mangel på framtidsfullmakt kan også hindre den eldre forelderen å gi verdier til sine barn.

– Jeg har sett at pårørende er blitt lovet forskudd på arv, men at dette ikke er blitt mulig fordi forelderen er blitt for dement. Foreldre mister da muligheten til å hjelpe barna sine, sier Nerland.

Etter at Nerlands far hadde bodd på sykehjemmet et år ble søsknene enige om å selge boligen.

– Hadde vi hatt forskjellige meninger hadde vi ikke fått gjort noe som helst. Det er veldig ofte det som skjer. Noen hus står tomme og forfaller i årevis mens eieren er på sykehjem. Det er når pårørende ikke er enige at man skulle hatt en framtidsfullmakt, sier hun.

Viktig med grundig dokument

Skriver du en framtidsfullmakt har du anledning til å gi forskudd på arv dersom for eksempel boligen blir solgt og du sitter med et stort overskudd, men:

– Det er viktig at det brukes riktige formregler i dokumentet slik at framtidsfullmakten er gyldig. Fylkesmennene har en del standardformuleringer som må inn, men framtidsfullmakten må skreddersys til den enkeltes familie. Gir man framtidsfullmakt til sine barn må man være påpasselig med ordningen slik at man ikke seinere skaper problemer mellom søsken, understreker Freberg Iversen.

Hvis fullmektigene skal kunne selge boligen må det også spesifiseres grundig med blant annet boligens bruksnummer i dokumentet. Det må også presiseres hvem som skal ha fullmakt til bankkonti for å kunne dekke utgiftene som måtte påløpe på vegne av fullmaktsgiver.

Malen for framtidsfullmakt finnes på fylkesmannens hjemmesider. Fylkesmannen har en liste over punkter som må være med i fullmakten. Du kan skrive framtidsfullmakten selv, men Freberg Iversen anbefaler at du får en advokat til å kvalitetssjekke formuleringer og eventuelle mangler i dokumentet.

– Det er også viktig at dokumentet er undertegnet med vitner til stede samtidig. På grunn av alder kan det være lurt å legge ved en datert legeerklæring som stadfester at fullmaktsgiver er klar i hodet på tidspunktet framtidsfullmakten ble skrevet.

Les deg opp på reglene

– Vi anbefaler at du først leser deg opp på reglene for framtidsfullmakt. Dersom du ikke bruker advokat er det særlig viktig at du setter deg inn i formkravene og anbefalingene til fylkesmannen, sier Mona Choon Rasmussen, seksjonssjef ved Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Les alt om framtidsfullmakt på Fylkesmannens hjemmeside.

Choon Rasmussens råd er å tenke nøye over hva du ønsker fullmektigen skal gjøre av oppgaver for deg og eventuelt hvilken fullmektig som skal gjøre hva.

– Dette er din mulighet til å skreddersy hvem og hvordan dine ulike interesser skal ivaretas. Det er også viktig å tenke over og skrive ned hva som skal skje dersom fullmektigen ikke lenger kan påta seg oppgaven eller skulle gå bort. Det er lurt å ha ting i orden før du kommer i en helsetilstand som kan medføre tvil rundt gyldigheten av fullmakten, understreker hun.

Krav til fremtidsfullmakt

 • Fullmaktsgiver: personen som oppretter en fremtidsfullmakt.
 • Fullmektig eller fremtidsfullmektig: Personen du velger til å ivareta interessene dine.
 • Ordningen er gratis. Du kan selv skrive fremtidsfullmakten. Velger du å få hjelp av en advokat må du betale advokaten for arbeidet.
 • Den må være skriftlig.
 • Det må komme tydelig fram at den skal gjelde etter at du er blitt fysisk og/eller mentalt svekket slik at du ikke lenger greier å ivareta egne interesser.
 • Fremtidsfullmakten skal underskrives av vitner godkjent av fullmaktsgiveren.
 • Vitner må ha fylt 18 år.
 • Fullmektigen, fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn kan ikke undertegne som vitne.
 • Unngå valg av vitne som kan ha egeninterese i at du oppretter fullmakt.
 • Fullmaktsgiver må undertegne fullmakten mens vitnene er til stede.
  Kilde: Fylkesmannen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.