Søke om uføretrygd

Dokumentert sykdom er ikke nok for å få uføretrygd

Å ha dokumenterte helseplager holder ikke - for å få innvilget uføretrygd fra Nav må følgende kriterier være på plass, viser denne saken fra Trygderetten.

JA TIL UFØRETRYGD? For å bli innvilget uføretrygd må du i tillegg til å ha dokumenterte helseplager, ha prøvd hensiktsmessig behandling for helseplagene og gjennomført arbeidsrettede tiltak. Foto: Berit B. Njarga
JA TIL UFØRETRYGD? For å bli innvilget uføretrygd må du i tillegg til å ha dokumenterte helseplager, ha prøvd hensiktsmessig behandling for helseplagene og gjennomført arbeidsrettede tiltak. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De generelle vilkårene for å få innvilget uføretrygd, er at sykdom eller skade er hovedårsaken til at du har nedsatt arbeids- og inntektsevne med minst 50 prosent, i tillegg til å være mellom 18 og 67 år og ha vært medlem av folketrygden de siste fem åra før du ble syk eller skadet, ifølge Nav.

I tillegg sier reglene at mulighetene dine til å være i arbeid må også være avklart. Det betyr at du må ha gjennomført hensiktsmessig behandling som kan bedre arbeidsevnen din, og arbeidsrettede tiltak for å bedre inntektsevnen din og avklare hvor mye du kan jobbe.

Dette er krav som står beskrevet i Folketrygdloven, som Nav baserer seg på når de fatter vedtak.

Disse to siste punktene er svært viktige dersom du søker om uføretrygd. For dersom du ikke oppfyller behandlingsvilkåret eller tiltaksvilkåret, holder det ikke å ha dokumentasjon på at du er syk for å få innvilget uføretrygd, noe denne saken fra Trygderetten er et eksempel på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.