Søke om uføretrygd

Dokumentert sykdom er ikke nok for å få uføretrygd

Å ha dokumenterte helseplager holder ikke - for å få innvilget uføretrygd fra Nav må følgende kriterier være på plass, viser denne saken fra Trygderetten.

JA TIL UFØRETRYGD? For å bli innvilget uføretrygd må du i tillegg til å ha dokumenterte helseplager, ha prøvd hensiktsmessig behandling for helseplagene og gjennomført arbeidsrettede tiltak. Foto: Berit B. Njarga
JA TIL UFØRETRYGD? For å bli innvilget uføretrygd må du i tillegg til å ha dokumenterte helseplager, ha prøvd hensiktsmessig behandling for helseplagene og gjennomført arbeidsrettede tiltak. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De generelle vilkårene for å få innvilget uføretrygd, er at sykdom eller skade er hovedårsaken til at du har nedsatt arbeids- og inntektsevne med minst 50 prosent, i tillegg til å være mellom 18 og 67 år og ha vært medlem av folketrygden de siste fem åra før du ble syk eller skadet, ifølge Nav.

I tillegg sier reglene at mulighetene dine til å være i arbeid må også være avklart. Det betyr at du må ha gjennomført hensiktsmessig behandling som kan bedre arbeidsevnen din, og arbeidsrettede tiltak for å bedre inntektsevnen din og avklare hvor mye du kan jobbe.

Dette er krav som står beskrevet i Folketrygdloven, som Nav baserer seg på når de fatter vedtak.

Disse to siste punktene er svært viktige dersom du søker om uføretrygd. For dersom du ikke oppfyller behandlingsvilkåret eller tiltaksvilkåret, holder det ikke å ha dokumentasjon på at du er syk for å få innvilget uføretrygd, noe denne saken fra Trygderetten er et eksempel på.

Gjenstår behandling for kvinnens helseplager

Saken gjelder en kvinne med sammensatte helseplager som har søkt om uføretrygd i januar 2020 - og fått avslag fra Nav. Hun klagde derfor til Nav Klageinstans uten å nå fram. Saken er deretter behandlet i Trygderetten.

Kvinnen er blant annet diagnostisert med migrene med aura, artrose, søvnapné, overvekt, depresjon og utbrenthet, og har fått ulik behandling for sine helseplager.

Da Nav Klageinstans vurderte klagen, viser de til at kvinnen er i behandling for flere av sine helseplager, og at hun ikke er ferdig behandlet. Dermed mener de at behandlingsvilkåret ikke er oppfylt - og at det derfor er for tidlig å si om hun bør gjennomføre arbeidsrettede tiltak.

Som allerede nevnt krever innvilgelse av uføretrygd at man både har vært gjennom hensiktsmessig behandling, og arbeidsrettede tiltak.

Trygderetten påpeker at hensiktsmessige behandlingstiltak skal være forsøkt før uføretrygd kan gis. Retten er enig med Nav Klageinstans om at det gjenstår behandling for kvinnens helseplager. De understreker samtidig at det er viktig at kvinnen gjennomgår hensiktsmessig behandling før man setter i gang med arbeidsrettede tiltak.

Altså var behandlingsvilkåret ikke oppfylt, og det er for tidlig å ta stilling til om tiltaksvilkåret var oppfylt, skriver Trygderetten i sitt vedtak.

Derfor får man avslag på uføresøknaden

Vi.no har tidligere skrevet om at mange tusen nordmenn får avslag på sin uføresøknad hvert år.

- De vanligste årsakene er avslag fordi et eller begge vilkårene i folketrygdlovens paragraf 12-5 om hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak ikke er oppfylt, og avslag fordi inntektsevnen ikke er nedsatt i kvalifisert grad, som står i folketrygdlovens paragraf 12-7, uttalte fungerende seksjonssjef i Nav, Mona Kagnes, til Vi.no i oktober.

Hun forklarer videre at det er flest avslag på grunn av det første punktet, typisk ved at det ikke er gjennomført tilstrekkelig medisinsk behandling og/eller arbeidsrettet utprøving for å avklare arbeidsevne.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.