Nav 2022

Disse Nav-stønadene endres nå

Flere stønader og tillegg til pensjoner fra Nav endres i 2022 - eller skal fases ut de kommende åra.

ENDRINGER I NAV-STØTTE: Forsørgingstillegg og gravferdsstønad er noen av stønadene som har fått endringer fra 1. januar 2022. Foto: NTB
ENDRINGER I NAV-STØTTE: Forsørgingstillegg og gravferdsstønad er noen av stønadene som har fått endringer fra 1. januar 2022. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Med nytt år kommer det også endringer for deg som får pensjon, stønader eller andre ytelser fra Nav.

Noen av endringene er innført fra nyttår 2022 - men det er også noen stønader du skal være oppmerksom på at skal fases ut og fjernes i løpet av de nærmeste åra.

Gravferdsstønad er en av stønadene som har fått nye satser i 2022 - men som er en av flere tilleggsytelser eller stønader fra Nav som du selv må vite om og søke for å få. Les mer om tilleggsytelsene du kanskje ikke visste om, i denne artikkelen på Vi.no (for abonnenter):

Gravferdsstønad

Gravferdsstønad er en behovsprøvet ytelse, som på visse vilkår kan dekke utgifter til gravferden inntil et fastsatt beløp. Fra 1. januar 2022 endres satsen for full behovsprøvd gravferdsstønad fra 25 377 kroner til 26 011 kroner.

Satsen gjelder for dødsfall som inntreffer fra og med 1. januar 2022.

Egenandelen for stønad til båretransport over 20 km er 10 prosent av satsen, og endringene vil dermed medføre at denne egenandelen øker fra 2538 kroner til 2601 kroner. Ifølge Nav, kan begravelsesbyråene hjelpe med søknadene.

Forsørgingstillegg til pensjon

Forsørgingstillegg er et behovsprøvd tillegg som kan gis i tillegg til pensjonen:

Pensjonsmottakere som forsørger ektefelle eller barn under 18 år og som har en samlet inntekt under et visst nivå, kan få forsørgingstillegg. Forsørgingstillegg omfatter barnetillegg og ektefelletillegg.

Nå kommer det imidlertid store endringer som gjelder både for forsørgingstillegg til alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor:

Dette skal nå fases ut gradvis - og første skritt på veien har virkning fra nyttår. Fra 1. januar 2022 gis det ikke lenger nye forsørgingstillegg. Utfasingen gjelder både barnetillegg og ektefelletillegg.

Nav understreker imidlertid at barnetillegg til uføretrygd, ikke skal fases ut.

  • Om forsørgingstillegg til alderspensjon: Ifølge Nav.no, innvilges det ikke lenger nye forsørgingstillegg til alderspensjon fra 1. januar 2022.
  • Om ektefelletillegg til AFP fra Statens pensjonskasse: Fra 1. januar 2022 innvilges det ikke lenger nye ektefelletillegg til AFP. Men merk deg dette: Du kan søke om ektefelletillegg til AFP tilbake i tid, innenfor en foreldelsesfrist på 3 år. Ifølge Nav, kan foreldelsesfristen også være lengre.

Utfasingen av forsørgingstillegg

For deg som allerede har fått godkjent forsørgingstillegg, vil dette bli gradvis utfaset fra 2023:

  • Fra 1. januar 2023 får du 67 prosent forsørgingstillegg
  • Fra 1. januar 2024 får du 33 prosent forsørgingstillegg
  • Fra 1. januar 2025 får du ikke lenger forsørgingstillegg

Økonomisk stønad til livsopphold

Økonomisk stønad til livsopphold fra Nav har vært omtalt som en mulighet for hjelp med de høyere boutgiftene.

Ifølge en fersk pressemelding fra Nav er statlige veiledende satser for økonomisk stønad til livsopphold slik fra 1. januar 2022:

Satsene er økt fra 6450 kroner for enslige (2021) til 6550 kroner. For ektepar og samboere er det økt fra 10 800 kroner til 10 950 kroner.

Pensjon fra første krone

En stor pensjonsendring fra nyttår er også innføringen av pensjon fra første krone fra private tjenestepensjonsordninger:

Det er et krav at alle private tjenestepensjonsordninger må spare minst 2 prosent av medlemmenes inntekt fra første krone.

Merk deg at dette nye kravet gjelder private tjenestepensjonsordninger.

For pensjonsopptjening hos folketrygden/Nav, er det allerede pensjonsopptjening fra første krone:

For hvert år du har pensjonsgivende inntekt blir 18,1 prosent lagt inn i pensjonsbeholdningen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.