Pensjon fra Nav

Disse kan få avslag på søknad om pensjon

Rundt 5000 nordmenn får hvert år avslag på sin søknad om alderspensjon fra Nav. Her kan du se hvilke årsaker som ligger til grunn.

AVSLAG PÅ PENSJONSSØKNAD: I 2021 fikk 8 prosent av de som søkte på alderspensjon, avslag på sin søknad. Les mer om årsakene i artikkelen. Foto: NTB
AVSLAG PÅ PENSJONSSØKNAD: I 2021 fikk 8 prosent av de som søkte på alderspensjon, avslag på sin søknad. Les mer om årsakene i artikkelen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nærmer du deg pensjonsalder og ønsker å gå av må du, som vi har presisert tidligere, søke om dette fra Nav.

I 2021 fikk i alt 58 327 personer innvilget alderspensjon av Nav. Samtidig var det en del personer som fikk avslag på sin søknad, og i 2021 gjaldt dette 8 prosent av de som søkte. Dette utgjør 5140 personer totalt.

Men hva er årsakene til at enkelte får nei på søknaden sin? Lene Lied, fungerende avdelingsdirektør i Nav, sier til Vi.no at det kan være flere årsaker til at man får avslag.

Kan skyldes manglende inntekt

Alderspensjon fra folketrygden skal sikre deg inntekt når du blir pensjonist. Denne pensjonen er fleksibel og du kan starte uttak av alderspensjon fra måneden etter at du fyller 62 år.

Manglende opptjening kan være en årsak til at man får avslag på søknaden.

- Avslag på alderspensjon kan for eksempel skyldes at den som søker ikke har minst fem års trygdetid i Norge, at den som søker ikke har minst fem års samlet trygdetid i Norge og annet EØS-land eller annet land Norge har trygdeavtale med, eller at den som søker ikke har hatt inntekt som gir rett til inntektspensjon, forklarer Lied.

For eksempel er det egne krav til pensjonsopptjening for de født mellom 1954 og 1962, som du kan lese mer om her.

Må oppfylle vilkårene

En del av de som søker om alderspensjon og får avslag, er også personer som ikke oppfyller vilkårene for uttak av alderspensjon før fylte 67 år.

- I Din pensjon på nav.no/dinpensjon kan hver enkelt sjekke når de tidligst kan ta ut alderspensjon, og hva pensjonen blir avhengig av når og hvor mye som tas ut, forteller Lied.

Hun legger til at i tillegg får enkelte avslag fordi de allerede har avtalefestet pensjon (AFP) fra offentlig sektor, når de søker om alderspensjon før 67 år. Dette kan ikke kombineres med alderspensjon fra folketrygden.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Hvordan klage på avslag på alderspensjon?

Er du ikke enig i Navs vurdering når du får avslag på søknaden om alderspensjon, kan du sende inn en klage.

- Personer som har mottatt vedtak om alderspensjon kan klage på dette innen seks uker fra de mottok vedtaket. Klagen må være skriftlig og inneholde navn, fødselsnummer og adresse. Den må også være signert. Det finnes et skjema på nav.no, som klageren kan benytte seg av, sier Lied, og understreker at det i klagen må komme frem hvilket vedtak personen klager på, og hvilken endring det bes om.

- Det bør også komme frem hvorfor klageren mener vedtaket er feil, og informeres om hvilke erklæringer og andre dokumenter som er lagt ved klagen, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.