Pensjon fra Nav

Disse kan få avslag på søknad om pensjon

Rundt 65 000 nordmenn får hvert år avslag på sin søknad om alderspensjon fra Nav. Les mer om årsakene til at man ikke får innvilget pensjon.

SØKE OM ALDERSPENSJON: Mange tusen får avslag på sin søknad om alderspensjon fra Nav hvert år. Foto: NTB
SØKE OM ALDERSPENSJON: Mange tusen får avslag på sin søknad om alderspensjon fra Nav hvert år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alderspensjon fra folketrygden skal sikre deg inntekt når du blir pensjonist. Denne pensjonen er fleksibel og du kan starte uttak av alderspensjon fra måneden etter at du fyller 62 år.

Husk og at du selv må søke om å få utbetalt alderspensjon - det skjer ikke automatisk.

Samtidig bør du være klar over at du kan få avslag på søknaden din:

Navs årsrapport for 2020 viser at 65 263 personer fikk avslag på sin søknad om alderspensjon i fjor. Antallet avslag var tilsvarende i 2019.

Hvorfor kan man få nei på søknaden?

Vi.no har spurt Nav på hvilke grunnlag det gis avslag på søknad om alderspensjon. Liv Tove Espedal, fungerende avdelingsdirektør i Nav, sier til Vi.no at det kan være flere årsaker til at man får avslag.

- Avslag på alderspensjon kan for eksempel skyldes at den som søker ikke har minst fem års trygdetid i Norge, at den som søker ikke har minst fem års samlet trygdetid i Norge og annet EØS-land eller annet land Norge har trygdeavtale med, eller at den som søker ikke har hatt inntekt som gir rett til inntektspensjon, forklarer Espedal.

For eksempel er det egne krav til pensjonsopptjening for de født mellom 1954 og 1962, som du kan lese mer om her.

Ikke rett på pensjon før fylte 67 år

En del av de som søker om alderspensjon og får avslag, er også personer som ikke oppfyller vilkårene for uttak av alderspensjon før fylte 67 år.

- I Din pensjon på nav.no/dinpensjon kan hver enkelt sjekke når de tidligst kan ta ut alderspensjon, og hva pensjonen blir avhengig av når og hvor mye som tas ut, forteller Espedal.

I tillegg får enkelte avslag fordi de allerede har avtalefestet pensjon (AFP) fra offentlig sektor, når de søker om alderspensjon før 67 år. Dette kan ikke kombineres med alderspensjon fra folketrygden, forklarer Espedal.

Hvordan klage på avslag om pensjon?

Er du ikke enig i Navs vurdering når du får avslag på søknaden om alderspensjon, kan du sende inn en klage.

- Personer som har mottatt vedtak om alderspensjon kan klage på dette innen seks uker fra de mottok vedtaket. Klagen må være skriftlig og inneholde navn, fødselsnummer og adresse. Den må også være signert. Det finnes et skjema på nav.no, som klageren kan benytte seg av, sier Espedal.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Hun understreker at det i klagen må komme frem hvilket vedtak personen klager på, og hvilken endring det bes om.

- Det bør også komme frem hvorfor klageren mener vedtaket er feil, og informeres om hvilke erklæringer og andre dokumenter som er lagt ved klagen, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.