Strøm og støtte fra Husbanken

Disse får mer i strømstøtte nå

Får du bostøtte fra Husbanken, får du nå mye mer i støtte til høye strømpriser.

DYR STRØM: Strømprisene er fremdeles høye - og nå får alle med rett på strømstøtte fra Husbanken ekstra støtte til å dekke strømregningen. Og husk: Inntektsgrensen for å få bostøtte er også endret - slik at flere kan ha rett på det. Så har du tidligere søkt og fått avslag, kan du likevel ha rett på støtte nå. Foto: Husbanken
DYR STRØM: Strømprisene er fremdeles høye - og nå får alle med rett på strømstøtte fra Husbanken ekstra støtte til å dekke strømregningen. Og husk: Inntektsgrensen for å få bostøtte er også endret - slik at flere kan ha rett på det. Så har du tidligere søkt og fått avslag, kan du likevel ha rett på støtte nå. Foto: Husbanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De høye strømprisene fortsetter, flere har behov for støtte til å betale strømregninga - og støtteordningene er midlertidig endret slik at flere faktisk kan få støtte:

- Flere minstepensjonister, uføre og andre med lave inntekter kan få bostøtte i vinter, opplyser Husbanken.

Inntektsgrensen er økt - slik at flere kan komme inn i ordningen.

Nå er også kronebeløpet til strømstøtte, som inngår i bostøtten, økt betraktelig for en periode. Og den økte støtten gjelder også for de som nå får midlertidig rett til bostøtte på grunn av midlertidig økte inntektsgrenser.

- Du som får bostøtte for desember, januar eller februar, får i tillegg ekstra støtte til strøm. For desember er støtten på 1500 kroner, mens for januar og februar er støtten på 2500 kroner. I tillegg får du 150 kr for hver ekstra person i husstanden. Tillegget utbetales samtidig som bostøtten, informerer Husbanken.

86 000 husstander fikk utbetalt bostøtte fra Husbanken i januar.

Du kan også få støtte til strøm som sosialhjelpsstøtte fra kommunene via Nav. Dersom du ikke kommer innenfor kriteriene for støtte fra disse ordningene, er eneste mulighet å be strømselskapene om en nedbetalingsplan som du kan klare å betjene. Her kan du lese mer om ordninger for strømstøtte.

Vil hjelpe flere minstepensjonister og uføre

Grensen for hvilken inntekt du kan ha for å få bostøtte blir høyere for utbetalingene i januar, februar og mars. Grensen for månedsinntekt øker med minst 2100 kroner per måned - og Hanne Krogh Lyng Sundbø, avdelingsdirektør for bostøtte i Husbanken, sier at dette kan gjøre at flere uføre eller minstepensjonister får støtte:

- Inntektsgrensen for enslige blir for eksempel høyere enn minsteytelsen i uføretrygden, slik at mange enslige uføre får rett til bostøtte i vinter. Det samme gjelder andre grupper med lave inntekter, for eksempel en del minstepensjonister, sier Lyng Sundbø.

  • Et par eksempler fra Husbanken:
  • En enslig ufør får økt grensen for månedsinntekt med mellom 2100 og 3480 kroner.
  • En barnefamilie med to voksne og fire barn i Oslo får økt inntektsgrensen med 9400 kroner per måned.
STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Dette bør du vite om bostøtte fra Husbanken

Søknadsperioden for bostøtte er midlertidig utvidet og du kan søke om bostøtte for desember, januar og februar helt fram til 1. april.

Du kan sjekke om du kan få bostøtte ved hjelp av Husbankens bostøttekalkulator. Men obs: Skal du søke om strømstøtte for tidligere måneder, må dette gjøres på papir (her er søknadsskjema).

Lavere egenandel og høyere inntektsgrenser: Dette er innført midlertidig for at flere skal få støtte. Inntektsgrensen for enslige er nå høyere enn minste uføretrygd. Du kan derfor ha krav på bostøtte nå, selv om du tidligere har fått avslag på grunn av for høy inntekt.

Inntektsgrensen er noe høyere i januar enn i desember. Hvis du i desember sjekket om du kunne få bostøtte og lå litt over inntektsgrensen, bør du sjekke igjen, oppfordrer Husbanken.

Formue? Formuestillegget som normalt vil ha innvirkning på om du kan få bostøtte, er midlertidig fjernet. Har du høy netto formue blir det vanligvis beregnet et formuestillegg som blir lagt til inntekten din. Det kan gjøre at selv om du har lave inntekter, så kan du få for høy inntekt til å motta bostøtte. For desember, januar og februar er formuestillegget fjernet. Det gjør at flere som eier boligen sin, kan ha rett til bostøtte.

Hvis du har problemer med å søke elektronisk må du henvende deg til kommunen der du bor.

Søknadsfristen for utbetalingen i februar er 31. januar, mens fristen for utbetalingen i mars er 25. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.