Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Krigspensjon kan gis til de som har fått men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger under sjøtjeneste, militær tjeneste, motstandsarbeid eller politisk fangenskap under krigen 1939-1945. Også andre som er påført skade som følge av krigsulykke eller hendinger som skyldes krigen, kan ha rett til krigspensjon.
Per mars 2022 var det 1300 personer som mottok krigspensjon.
Blant disse fikk 23,1 prosent utbetalt krigspensjon som følge av skade (invalidepensjon) etter andre verdenskrig. Men den største andelen krigspensjoner går til etterlatte:
76,9 prosent av mottakerne er etterlatte som får gjenlevendepensjon etter en krigspensjonist.
Etterlatte etter krigspensjonister kan nemlig også ha rett til etterlattepensjon beregnet ut fra avdødes krigspensjon.

Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi Pluss
Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi PlussMottakerne blir eldre - og det er flest kvinner
Tallene vi viser til her er fra en helt ny oversikt fra Nav, som gjelder per 31. mars 2022. Ettersom det er snakk om ytelser i forbindelse med hendelser under 2. verdenskrig, er det ganske naturlig at mottakerne av krigspensjon har høy alder.
- Den gjennomsnittlige alderen er 89,5 år.
- Hele 92,0 prosent av mottakerne er 80 år eller eldre.
- Det er klart flest kvinner som mottar krigspensjon: Kvinneandelen er 87,8 prosent.
Nav forklarer at noe av årsaken til den høye andelen kvinner er at mange av mottakerne er etterlatte (gjenlevende) ektefeller etter en krigspensjonist som har gått bort.
Med høyere alder faller også antallet mottakere: Det er 17,3 prosent færre mottakere av krigspensjon nå enn for et år siden.

Pensjonsretten kan forsvinne: Dette må du vite om ektefellepensjon
Vi Pluss
Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi PlussMange i utlandet
Ifølge Navs statistikker, bor de aller fleste av de som får krigspensjon i dag, i Vestland fylke. Men det er også en større andel som bor i Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark.
Og så er det en god del som får utbetalingen i utlandet:
Det er 147 mottakere av krigspensjon i utlandet - mot 251 i Vestland.
Ifølge statistikken er det totalt 1343 mottakere av krigspensjon per 31. mars 2022.
Nav opplyser at krigspensjon ikke er en folketrygdytelse - og at det dermed ikke skjer noen endringer i krigspensjonen hvis du flytter ut av landet.

Slik kan du få med pensjoner og Nav-ytelser til utlandet
Vi Pluss
Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi PlussTidligere ektefelle kan få alt
Etter reglene om krigspensjon er det slik at tidligere ektefelle kan få deler eller all gjenlevendepensjon etter avdøde som hadde krigspensjon:
- En fraskilt ektefelle har rett til enkepensjon fra krigspensjoneringen dersom ekteskapet varte i minst 10 år og hun var minst 45 år gammel ved skilsmissen.
- Inngår den fraskilte nytt ekteskap før den skadede dør, faller retten til pensjon bort.
- Såfremt pensjonen til fraskilt eller gjenlevende ektefelle bortfaller ved dødsfall eller nytt ekteskap, tilfaller hele pensjonen den andre berettigede ektefellen.
Full pensjon for enke utgjør 2/3 av den fulle invalidepensjon som svarer til mannens pensjonsgrunnlag.
Og som nevnt innledningsvis i dette avsnittet, tidligere ektefelle kan få alt, dersom ny ektefelle ikke oppfyller kravene:
Dersom ekteskapet er inngått etter at avdøde ble skadet - og ekteskapet har vart kortere enn fem år, har ikke gjenlevende ektefelle rett til enkepensjon.

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.