Nav

Disse får fremdeles krigspensjon fra 2. verdenskrig

Det utbetales fremdeles krigspensjon til de som ble utsatt for skade eller påkjenninger under 2. verdenskrig - men de fleste som får det i dag, er etterlatte etter en krigspensjonist.

KRIGSPENSJON FRA NAV: De som fikk men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger i tjeneste under krigen 1939-1945, kunne ha rett på krigspensjon. I dag utbetales det fremdeles krigspensjon, men de fleste mottakerne i dag er etterlatte etter krigspensjonister. Foto: NTB
KRIGSPENSJON FRA NAV: De som fikk men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger i tjeneste under krigen 1939-1945, kunne ha rett på krigspensjon. I dag utbetales det fremdeles krigspensjon, men de fleste mottakerne i dag er etterlatte etter krigspensjonister. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Krigspensjon kan gis til de som har fått men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger under sjøtjeneste, militær tjeneste, motstandsarbeid eller politisk fangenskap under krigen 1939-1945. Også andre som er påført skade som følge av krigsulykke eller hendinger som skyldes krigen, kan ha rett til krigspensjon.

Per mars 2022 var det 1300 personer som mottok krigspensjon.

Blant disse fikk 23,1 prosent utbetalt krigspensjon som følge av skade (invalidepensjon) etter andre verdenskrig. Men den største andelen krigspensjoner går til etterlatte:

76,9 prosent av mottakerne er etterlatte som får gjenlevendepensjon etter en krigspensjonist.

Etterlatte etter krigspensjonister kan nemlig også ha rett til etterlattepensjon beregnet ut fra avdødes krigspensjon.

Mottakerne blir eldre - og det er flest kvinner

Tallene vi viser til her er fra en helt ny oversikt fra Nav, som gjelder per 31. mars 2022. Ettersom det er snakk om ytelser i forbindelse med hendelser under 2. verdenskrig, er det ganske naturlig at mottakerne av krigspensjon har høy alder.

  • Den gjennomsnittlige alderen er 89,5 år.
  • Hele 92,0 prosent av mottakerne er 80 år eller eldre.
  • Det er klart flest kvinner som mottar krigspensjon: Kvinneandelen er 87,8 prosent.

Nav forklarer at noe av årsaken til den høye andelen kvinner er at mange av mottakerne er etterlatte (gjenlevende) ektefeller etter en krigspensjonist som har gått bort.

Med høyere alder faller også antallet mottakere: Det er 17,3 prosent færre mottakere av krigspensjon nå enn for et år siden.

Mange i utlandet

Ifølge Navs statistikker, bor de aller fleste av de som får krigspensjon i dag, i Vestland fylke. Men det er også en større andel som bor i Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark.

Og så er det en god del som får utbetalingen i utlandet:

Det er 147 mottakere av krigspensjon i utlandet - mot 251 i Vestland.

Ifølge statistikken er det totalt 1343 mottakere av krigspensjon per 31. mars 2022.

Nav opplyser at krigspensjon ikke er en folketrygdytelse - og at det dermed ikke skjer noen endringer i krigspensjonen hvis du flytter ut av landet.

Tidligere ektefelle kan få alt

Etter reglene om krigspensjon er det slik at tidligere ektefelle kan få deler eller all gjenlevendepensjon etter avdøde som hadde krigspensjon:

  • En fraskilt ektefelle har rett til enkepensjon fra krigspensjoneringen dersom ekteskapet varte i minst 10 år og hun var minst 45 år gammel ved skilsmissen.
  • Inngår den fraskilte nytt ekteskap før den skadede dør, faller retten til pensjon bort.
  • Såfremt pensjonen til fraskilt eller gjenlevende ektefelle bortfaller ved dødsfall eller nytt ekteskap, tilfaller hele pensjonen den andre berettigede ektefellen.

Full pensjon for enke utgjør 2/3 av den fulle invalidepensjon som svarer til mannens pensjonsgrunnlag.

Og som nevnt innledningsvis i dette avsnittet, tidligere ektefelle kan få alt, dersom ny ektefelle ikke oppfyller kravene:

Dersom ekteskapet er inngått etter at avdøde ble skadet - og ekteskapet har vart kortere enn fem år, har ikke gjenlevende ektefelle rett til enkepensjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.