Skattekort

Disse bør sjekke skattekortet ekstra nøye

Hvis det skjer eller har skjedd store endringer i livet ditt er det ekstra viktig å endre skattekortet ditt, om du ikke vil betale for mye skatt i 2023. Blant annet gjelder dette ferske pensjonister.

NYTT SKATTEKORT: Sjekk tallene, ikke minst hvis det er større endringer på gang i din privatøkonomi - eller det har vært store endringer i løpet av det siste året. Skattekortet for 2023 er nemlig basert på skattemeldingen for 2021. Foto: NTB
NYTT SKATTEKORT: Sjekk tallene, ikke minst hvis det er større endringer på gang i din privatøkonomi - eller det har vært store endringer i løpet av det siste året. Skattekortet for 2023 er nemlig basert på skattemeldingen for 2021. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Torsdag 15. desember får nordmenn tilgang til skattekortet sitt ved å logge inn på skatteetaten.no. Der kan du se hva Skatteetaten har beregnet at du skal betale i skatt i 2023.

Og for enkelte er det ekstra viktig å sjekke at grunnlaget for det nye skattekortet, er riktig - nærmere bestemt for de som har hatt eller får større endringer i privatøkonomien.

Skattekortet er basert på et estimat

– Vi lager et estimat på hva den enkelte kommer til å tjene i løpet av 2023, hvordan de viktigste fradragene dine endrer seg og beregner skatten basert på denne informasjonen. Men det er viktig å vite at vi baserer oss på tall fra 2021 og at skattekortet du får nå ikke nødvendigvis er en fasit. For mange kan privatøkonomien ha endret seg det siste året, og derfor er det ekstra viktig å sjekke at opplysningene er korrekte og korrigere eventuelle feil, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten i en pressemelding.

Fersk pensjonist? Pass på skatten

Dei siste årene har det vært store endringer i økonomien på grunn av pandemi, krig og rentehevinger.

– Mye er usikkert før 2023, ikke minst gjelder det privatøkonomien din. En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din, vil kunne påvirke skattetrekket. Det er bedre å se over tallene i skattekortet en gang for mye og gjøre eventuelle endringer slik at opplysningene er riktige, forklarer Gjengedal, og legge til at de ofte ser at større livsendringer gjør at det er behov for å justere opplysningene i skattekortet.

- Det å gå fra å være student til å arbeide eller det å bli pensjonist har stor innvirkning på både privatøkonomi og skatt, sier Gjengedal.

Også Skattebetalerforeningen skriver på sine nettsider at det er ekstra viktig å sjekke skattekortet om 2023 er det første året du er alders- eller uførepensjonist.

Sannsynlig at skattekortet er feil

Ifølge Skattebetalerforeningen er det stor sannsynlighet for at skattekortet som du har mottatt er feil dersom du kan hake av på ett eller flere av punktene under.

For disse er det ekstra viktig å sjekke skattekortet og gjøre eventuelle endringer innen utgangen av 2022:

  • Første året du er alders- eller uførepensjonist.
  • Første året du er i full jobb.
  • Hvis du har store endringer i lån – eller høye lån.
  • Første år med skattepliktig utleie av bolig
  • Kjøp eller salg av bolig.
  • Hvis du har arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
  • Hvis du har store endringer i lønnsinntekt, kombinert med overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
  • Jobbskifte – endringer i reiseavstand/pendlerstatus.
  • Endring i livssituasjon som samlivsbrudd eller dødsfall.
  • Blitt permittert eller fått oppsigelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.