Statsbudsjett 2023

Dette sier budsjettforliket om helse og sosiale ytelser

- Det gis forsvinnende lite til de som har minst.

HVA BETYR BUDSJETTFORLIKET? Arbeiderpartiet, Sp og SV er enige om et budsjettforlik - som omfatter blant annet bevillinger til uføre, minstepensjonister og AAP-mottakere. Men AAP-aksjonens Elisabeth Thoresen mener det monner for lite. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HVA BETYR BUDSJETTFORLIKET? Arbeiderpartiet, Sp og SV er enige om et budsjettforlik - som omfatter blant annet bevillinger til uføre, minstepensjonister og AAP-mottakere. Men AAP-aksjonens Elisabeth Thoresen mener det monner for lite. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi i AAP-aksjonen er skuffet over statsbudsjettet. Det gis forsvinnende lite til de som har minst, kommenterer leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, i en artikkel i Dagsavisen og på AAP-aksjonens gruppe på Facebook.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti er i havn med budsjettforliket for statsbudsjettet 2023. Blant tingene de har blitt enige om, som er rettet mot de som har minst, er at:

  • uføre på minstesats får engangsutbetaling 3.000 kroner
  • minstepensjonene øker med 4.000 kroner
  • økning i barnetillegget for personer på arbeidsavklaringspenger (AAP)
  • økt bostøtte ved høye strømpriser

– I enigheten om statsbudsjett for 2023 leverer vi på det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest: Sosial rettferdighet. Derfor øker vi bostøtten og barnetrygden, styrker matsentralene, gir et løft til minstepensjonistene og øker barnetillegget til mennesker på arbeidsavklaringspenger og dagpenger. Regjeringens budsjettforslag var det mest omfordelende på mange tiår, sier finanspolitisk talsperson i Ap, Eigil Knutsen.

Thoresen kommenterer at det er svært lite en enslig på minstesats AAP vil få, med dette forliket. Og hun er kritisk til engangssummen på 3000 til uføre på minstesats:

- Her må vi håpe at supplerende økonomisk sosialhjelp og bostøtten da holdes utenfor, for om ikke blir denne engangsstøtten spist opp ved trekk i sosialstøtten eller bortfall av bostøtten.

AAP-støtten: - De fleste er fra 50 år - da hjelper dette lite

Et av forlikene er også økning i barnetillegget for personer på AAP. Men som Thoresen kommenterer:

- De aller fleste som mottar AAP og uføretrygd er i aldersgruppen fra 50 år og oppover. De aller fleste er også kvinner, mange er enslige og kan ha barn som er flyttet ut for lengst. Det hjelper ikke stort da å snakke om økt barnetrygd, gratis kjernetid i barnehagen eller billigere SFO plass. Dette gir ikke de over 50 år noe mer å leve av, uttaler Thoresen til og på Facebook.

Her er flere av punktene som berører helse og sosiale ytelser som regjeringen har foreslått i statsbudsjettet 2023 - og som budsjettforliket omtaler:

Økte egenandeler til lege etc.? Regjeringen har foreslått å øke egenandelstaket på frikort for helsetjenester til 3040 kroner i 2023, en økning på 119 kroner. I tillegg har de foreslått å øke egenandelsbetalingen for legemidler fra 39 prosent til 50 prosent.

  • Dette sier budsjettforliket: Stortinget ber regjeringen i løpet av 2023 utrede om og hvordan medisinske kostnader knyttet til egenandelstaket kan fordeles ut over kalenderåret, skriver partiene i en uttalelse om budsjettforliket.

Bostøtte? I regjeringens forslag til bostøtte foreslår de en samlet bevilgning på 3,2 milliarder kroner til bostøtte - og de skriver at i 2023 forventes det at gjennomsnittlig 81 700 husstander hver måned vil motta en bostøtte som tilsvarer 36 400 kroner per husstand per år.

  • Budsjettforliket: - Vi øker ytelsene og satsene for dem som har aller minst, blant annet økt bostøtte, barnetillegg og økt støtte til matsentraler, skriver Ap.

Strømstøtte? I forslag til statsbudsjett skeiver regjeringen at de foreslår 44,7 milliarder kroner til å forlenge den midlertidige strømstøtteordningen ut desember 2023. Ordningen skal bidra til en reduksjon av utgiftene til strømforbruk i den månedlige strømregningen for private husholdninger tilknyttet distribusjonsnettet, når strømprisen overstiger fastsatt terskelverdi. Terskelverdien for støtte er satt til en gjennomsnittlig månedlig strømpris på 70 øre per kWt før avgifter.

  • Budsjettforliket: - Vi vil fortsette å hjelpe folk med høye strømregninger så lenge strømpriskrisen varer.

Minstepensjonistene: I budsjettforliket er partiene enige om at enslige minstepensjonister får 4000 kroner mer i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.