Hvordan søke om pensjon

Dette må du vite om overgangen fra AFP til alderspensjon

Mange tror alderspensjonen kommer automatisk ved 67 år.

SØKE PÅ NETT: Det enkleste er å søke om alderspensjon på nett. Søker du ikke i tide, får du heller ikke utbetalt pensjonen. Foto: Lisa WIsløff
SØKE PÅ NETT: Det enkleste er å søke om alderspensjon på nett. Søker du ikke i tide, får du heller ikke utbetalt pensjonen. Foto: Lisa WIsløff Vis mer

(Vi.no): Avtalefestet pensjon, eller AFP, er for deg mellom 62 og 67 år som enten ønsker å trappe ned arbeidet eller slutte å jobbe helt.

Har du tatt ut AFP og nærmer deg 67 år, må du selv søke om alderspensjon fra folketrygden.

Du vil nemlig fort merke om du har glemt å søke, ved at pengene uteblir.

Du kan ta ut alderspensjonen fra folketrygden tidligst ut fra måneden etter du fyller 62 år, men du har alt å tjene på å vente så lenge som mulig.

Les også: Slik skattlegges pensjonen

Få glemmer å søke

Det er anbefalt å søke tre måneder før du vil at utbetalingen skal starte.

Ifølge Nav er det få som faktisk glemmer å søke om pensjon i tide.

- Vi har ikke statistikk på dette området, men vi ser ikke mange slike saker. Hovedsakelig gjelder dette pensjonister som har tatt ut alderspensjon ved fylte 62 og senere satt uttaksgraden for alderspensjon ned til 0 prosent i forbindelse med AFP, sier Anette Wahl, fungerende avdelingsdirektør i NAV Familie- og pensjonsytelser.

Les også: Så mye uførepensjon har du krav på

Dette skjer hvis du glemmer å søke

Blant dem som klager til NAV har flere gitt uttrykk for at de trodde de automatisk ville få tilbake alderspensjon ved 67 år, sier Wahl.

Siden pensjonen fra folketrygden øker jo senere du starter uttaket, mister du heller ingen penger dersom du skulle glemme å søke.

- Det er ikke slik at pensjonister som ikke søker i tide taper pensjon. Fra 2011 ble det innført fleksibelt uttak av alderspensjon, som betyr at pensjonen blir beregnet både på grunnlag av opptjente rettigheter og på grunnlag av forventet levealder.

- Ettersom pensjonen utbetales etter nøytrale prinsipper vil den bli høyere ved senere uttak. Det vil derfor ikke oppstå noe tap for pensjonisten dersom uttak utsettes, sier Wahl.

Les også: Sent karrierebytte? Du kan tape både pensjon og AFP

Slik søker du om pensjon

  • Det kan være smart å finne ut hvor mye du får i pensjon på forhånd, ved å benytte deg av en pensjonskalkulator.
  • Det enkleste når du søker om alderspensjon er å søke på nettet, ved å logge den inn på «Ditt NAV». Du må bruke BankID eller MinID.
  • Unntaket er hvis du allerede har 100 prosent uføretrygd.
  • Da omregnes pensjonen automatisk fra uføretrygd til alderspensjon når du fyller 67 år.

Les flere saker om pensjon her

Les også: Du sparer tusenvis ved å vente fem år med pensjonsuttaket

Gå til Vi.no-forsiden