Folketrygden og inntekt

Dette må du vite om inntekt ved siden av folketrygden

- Du vil alltid tjene på å jobbe, sier pensjonsekspert.

FOLKETRYGD: Alderspensjon fra folketrygden kan du fritt kombinere med arbeidsinntekt. Foto: Scanpix.
FOLKETRYGD: Alderspensjon fra folketrygden kan du fritt kombinere med arbeidsinntekt. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pensjon er komplisert på grunn av ulike regler i ulike ordninger, sier Ole Christian Lien, seksjonssjef i Kunnskapsavdelingen i NAV.

Og ønsker du å jobbe etter at du har tatt ut pensjon, kan det derfor være vanskelig å finne ut av hva som gjelder for akkurat den pensjonsordningen som er omfattet deg.

Her får du forklaringen.

Jobb i tillegg lønner seg

- Jobber du i privat sektor kan du normalt fritt kombinere uttak av pensjon fra folketrygden, AFP og tjenestepensjon med lønnsinntekt. Jobber du i offentlig sektor kan du betrakte AFP og tjenestepensjon som en erstatning for tidligere lønnsinntekt. Du kan ikke ta ut hundre prosent lønn fra offentlig sektor sammen med full offentlig tjenestepensjon, oppsummerer Øyvind Røst, pensjonsøkonom ved Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

Lien legger samtidig til:

- Hovedkonklusjonen er alltid at du vil tjene på å jobbe.

Alderspensjon fra folketrygden

Alle får alderspensjon fra folketrygden. Det er NAV som forvalter og utbetaler alderspensjon fra folketrygden. Alderspensjon fra folketrygden kan du fritt kombinere med arbeidsinntekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.