Streik, Nav og trygdeoppgjøret

Dette kan LO-oppgjøret bety for pensjoner og andre Nav-ytelser

Lønnsoppgjøret påvirker økningene av pensjon og trygd. Men selv om streiken er over og LO jubler over oppgjøret, er det ikke dermed sagt at det er jubel i vente for pensjoner og andre på Nav-ytelser.

MER I PENSJON OG TRYGD? Lønnsoppgjøret påvirker også trygdeoppgjøret og justeringen av Nav-ytelser som uføretrygd og arbeidsavklaringspenger. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MER I PENSJON OG TRYGD? Lønnsoppgjøret påvirker også trygdeoppgjøret og justeringen av Nav-ytelser som uføretrygd og arbeidsavklaringspenger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik omtaler årets lønnsoppgjør som et historisk godt resultat. LO og NHO har kommet til enighet og streiken er avblåst. Også YS har avsluttet streiken. Nå venter lønnsoppgjør i øvrige bransjer.

Men oppgjøret som nå er i havn får ikke betydning kun for arbeiderne som fagforbundene representerer: Det vil også påvirke deg som mottar pensjon og andre trygdeytelser fra Nav.

- Lønnsoppgjøret påvirker økningene av pensjon og trygd, sier Sindre Farstad, seniorrådgiver pensjon i Pensjonistforbundet, til Vi.no.

Nedenfor kan du lese hvordan dette henger sammen.

Trygdeoppgjøret omhandler inntekten til over 870 000 alderspensjonister, 320 000 uføre og en rekke andre grupper. Det gjennomføres i siste halvdel av mai. Her kan du lese mer om når du kan forvente å få resultatet av oppgjøret på konto.

Lønnsoppgjøret, pensjonene og Nav-ytelsene

Det er nemlig slik at lønnsoppgjøret henger sammen med trygdeoppgjøret, som i neste omgang handler om reguleringen av ytelser fra folketrygden - altså Nav.

Pensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon øker med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten.

Hvor høy lønnsveksten blir vil derfor påvirke beregningen av pensjonsøkningen. I et tilfelle med en høyere lønnsvekst vil derfor også pensjonistene dra nytte av dette.

Også andre ytelser påvirkes direkte av lønnsoppgjøret:

- For eksempel skal uføretrygd og arbeidsavklaringspenger øke i takt med den gjennomsnittlige lønnsveksten, forklarer Farstad.

I et tilfelle der lønnsoppgjøret ender med høyere lønn, vil de trygdede også få høyere ytelser som følge av dette.

- Selve streiken ble imidlertid kortvarig, og det ble tilsynelatende ingen endringer av selve rammen på 5,2 prosent, sier Farstad til Vi.no.

Lønnsoppgjøret best for lavtlønte

Lønnsoppgjøret i det såkalte frontfaget, altså industrien der NHO, YS og LO befinner seg, blir viktig for hvor mye mer lønn andre grupper i Norge vil få i år.

Rammen ble landet på 5,2 prosent. Årets prisvekst er beregnet til 4,9 prosent. I fjor økte lønnen til vanlige arbeidstakere med 4,4 prosent i 2022, mens prisveksten endte på 5,8 prosent.

Men det som LO-lederen jublet mest over da løsningen ble offentliggjort, var tilleggene for de lavtlønte. - Det er de med lavest lønn som vil få reallønnsvekst etter årets lønnsoppgjør, ifølge Følsvik.

Så hvordan slår dette ut på trygden, lurer du kanskje?

- Lavlønnstillegg får ingen særlige konsekvenser for trygdeoppgjøret

Farstad påpeker overfor Vi.no at selve streiken ble kortvarig, og at det tilsynelatende ble ingen endringer av selve rammen på 5,2 prosent.

- Det ble noen justeringer innenfor rammen, med noe økt andel som skulle gis som sentrale tillegg, og lavlønnstillegg, sier han, og understreker:

- Disse endringene får ikke noen særlige konsekvenser for det kommende trygdeoppgjøret for pensjonistene og de trygdede, hvor det er selve rammen som er mest avgjørende.

Han understreker at det er regjeringens anslag på lønnsveksten fra revidert nasjonalbudsjett som skal legges til grunn i trygdeoppgjøret.

- Men det er rimelig å anta at det blir det samme eller svært nær rammen på lønnsoppgjøret, uttaler Farstad.

Det er imidlertid også slik at regjeringens anslag kan avvike noe fra rammen i lønnsoppgjøret - men Farstad forteller at dersom regjeringen legger lavere anslag til grunn enn hva den faktiske lønnsveksten blir, så skal de uføretrygdede kompenseres for dette i neste års oppgjør.

- I år er det for eksempel et etterslep på 0,6 prosentpoeng fra i fjor, noe som skal legges til i beregningen av årets trygdeoppgjør, forklarer han.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Økning i ytelser utover trygdeoppgjøret

Det er flere som har tatt til orde for økte ytelser for uføretrygd og alderspensjon, økte satser for sosialhjelp og økt barnetrygd - utover det som vil følge av trygdeoppgjøret.

Nå skal også Støre ha åpnet for å se på tillegg utover det generelle trygdeoppgjøret, etter noe som omtales som «et veritabelt trygdeopprør under oppseiling i Arbeiderpartiet».

– Jeg er ikke prinsipielt imot noe av det. Vi må se dette samlet, sier Støre ifølge NRK.

Også stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson har etterlyst ekstraordinære økninger i de minste ytelsene, både når det gjelder pensjon, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger.

- Det holder ikke med bare et godt trygdeoppgjør, sier Kristjánsson til Vi.no i denne artikkelen.

- Opprinnelig ønsket vi å framskynde trygdeoppgjøret. I praksis har staten brukt pensjonister og trygda som en slags bank, fordi deres ytelser først blir justert opp i ettertid. Dermed går folk et helt år og blir fattigere og fattigere for hver måned som går. Men dette ble dessverre avvist av de andre partiene på Stortinget, sier han her.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.