Allergi?

Dette kan du spare på allergimedisinene

1 million nordmenn bruker medisiner mot allergi. Det er en prisforskjell på over 1000 prosent på de mest solgte allergitablettene. Se hva du kan spare i apotek, på butikken eller på nett.

BILLIGSTE ALLERGIMEDISIN? Zyrtec er den mest solgte reseptfrie allergimedisinen, men det finnes rimeligere alternativer som virker på akkurat samme måte. Og det aller billigste er å få en resept fra legen. Foto: Kristin Sørdal
BILLIGSTE ALLERGIMEDISIN? Zyrtec er den mest solgte reseptfrie allergimedisinen, men det finnes rimeligere alternativer som virker på akkurat samme måte. Og det aller billigste er å få en resept fra legen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Pollensesongen er over oss, litt avhengig av hvor i landet du bor. Du kan følge utviklingen på pollenspredningen med Pollenvarselet til Norges Astma- og allergiforbund.

Du kan få allergimedisiner som reseptbelagt medisin - eller som reseptfrie varer i butikken. Dette kan også være de samme medisinene.

Og her bør du passe på, for det er mye penger å spare på å sjekke prisene før du handler - eller å ta en telefon til legen først.

Det er nemlig prisforskjeller både fra apotek til apotek eller butikk - og mellom medisiner som gjør det samme, men som er fra ulike produsenter.

Og får du resept fra legen, slipper du mye billigere unna:

Det er en prisforskjell på 1080 prosent mellom billigste medisin med Zyrtec-virkestoffet cetirizin, sammenliknet med dyreste. Men da må du ha resept fra legen.

Zyrtec mest solgt

Du kan kjøpe allergimedisiner både fysisk i apotek og på butikken eller i kiosken og på bensinstasjonen - og du kan kjøpe dem på nett, fra nettapotekene.

Ifølge de siste statistikkene fra Statens legemiddelverk, er allergimedisiner blant de mest solgte reseptfrie legemidlene i Norge, samen med smertestillende medisiner som paracetamol og ibuprofen.

Zyrtec er den mest solgte medisinen med virkestoffet cetirizin:

Det er den 6. mest solgte legemiddelet av alle de reseptfrie medisinene som selges både i apotek og dagligvarehandelen.

Her er prisene

Selv om Zyrtec er mest solgt, er det ikke dermed sagt at det er det eneste alternativet - eller det billigste.

Den samme medisinen med samme virkestoff produseres også av andre produsenter - og selges under andre merkevarenavn.

Vi har sjekket prisene på Zyrtec eller cetirizin i apotek og butikk.

Du kan se noen eksempler på priser nedenfor.

Som du kan se av prisene og lese mer om nedenfor:

  • Det er prisforskjeller butikkene og apotekene i mellom, på samme vare. Dette bunner ut i at det er opp til butikkene og apotekene selv å bestemme pris på reseptfrie varer.
  • Du kan få samme medisiner både reseptfritt og på resept fra legen. Det er mye billigere å kjøpe legemidler på resept.

Husk: Har du plager med allergi, kan du få resept på medisiner fra legen. Hun kan også hjelpe deg med å finne den beste medisinen for akkurat dine plager.

Fra 0,75 kroner per stykk til 8,85 kroner

Som du kan se av prisene i tabellen nedenfor:

  • En 30-pakning med Zyrtec koster fra 99 kroner til 209 kroner - for samme pakken med likt antall tabletter, i ulike apotek
  • Går du for et annet merke med samme virkestoff, kan du slippe unna med eksempelvis 185 kroner i stedet for 210 kroner - i ett og samme apotek
  • Laveste stykk-pris ved reseptfritt kjøp er 3 kroner per stykk for Cetirizin sandoz eller 3,30 kroner per stykk for Zyrtec
  • Dersom du har resept på cetirizin-tabletter, kan du slippe unna med å betale 74,60 kroner for 100 tabletter. Det er en stykk-pris på 0,75 kroner
  • Det er 1080 prosent prisforskjell mellom absolutt billigste mulighet (0,75 kroner/stk) og dyreste (8,85 kroner/stk)
  • Zyrtec er dyrest i butikken (pris fra Kolonial.no)

Cetirizin tabletter, 10 mg

Legemiddel Kolonial Farmasiet Vitus Apotek Boots Apotek1
Zyrtec21stk/ 185,90 kr (8,85/stk)30stk/ 99 kr (3,30/stk)30stk/ 209,90 (7/stk)30stk/ 209,90 (7/stk)30stk/ 99 kr (3,30/stk)
Cetrizin Norfri30stk/ 185,50 kr
Cetirizin sandoz30stk/ 89 kr (3/stk)30stk/ 184,90 (6,20/stk)30stk/ 185 kr (6,20/stk)

Prisene er innhentet på nett 12. april 2021. Vi tar forbehold om prisendringer. Priser i parentes er stk-pris.

Betaler med enn nødvendig

Fra kunnskap om salg av reseptbelagte medisiner vet vi at mange betaler mer enn nødvendig for medisinene sine:

Ifølge Apotekforeningen, kjøpte norske apotekkunder 3,2 millioner legemiddelpakninger til en høyere pris enn de trengte. Til sammen kostet dette pasientene 129 millioner kroner mer enn om kunden hadde valgt det rimeligste alternativet.

Ved kjøp av reseptmedisiner skal du alltid få tilbud om den billigste medisinen dersom det finnes en likeverdig medisin med samme virkestoff som gir samme funksjon. Dette kalles «generisk bytte».

Apotekenes bransjestatistikk viser videre at det er eldre pasienter som oftest avslår å bytte til et likeverdig legemiddel. Av de 129 millionene betaler pasienter over 60 år hele 78 millioner kroner.

Og det er kvinner som oftest sier nei til bytte: 63 prosent av de som velger et dyrere alternativ, er kvinner.

ikke opplyse om billigere reseptfrie alternativer

Apotekene er altså forpliktet til å opplyse kunden om det billigste alternativet dersom det finnes en billigere variant av den medisinen som legen har skrevet ut resept på.

Men denne opplysningsplikten gjelder ikke for reseptfrie varer - selv om det er anbefalt:

- Apotekene bør gi informasjon om billigere alternativer også når det gjelder reseptfrie legemidler, hvis det er en prisforskjell av betydning. Dette er regulert i en egen forskrift, men det er altså «bør» som gjelder, ikke «skal», forteller Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, til Vi.no.

Som nevnt ovenfor, betalte norske apotekkunder millioner av kroner mer enn nødvendig for reseptmedisiner.

Når det kommer til salg av reseptfrie legemidler og hva vi betaler mer enn nødvendig fordi vi velger dyreste merkevare stedet for en rimeligere byttemedisin, vet ikke apotekbransjen:

- Vi har ikke oversikt over prisene på reseptfrie legemidler, slik vi har for reseptlegemidler. Men som et eksempel ser vi at det i fjor var flere som kjøpe allergimedisiner med merkenavnet Cetirizin enn av den tidligere mest brukte Zyrtec, sier Soldal til Vi.no.

Butikkene og apotekene bestemmer prisen selv

Legemiddelverket bestemmer prisen på de reseptbelagte byttemedisinene.

Men for reseptfrie legemidler er det fri prissetting og priskonkurranse, på lik linje med munnbind, melk og dopapir.

- Apotekene konkurrerer seg imellom, og med andre salgskanaler som matbutikker. Så da er det markedet som bestemmer prisen, forteller Soldal.

Slik finner du billigere varianter

Det er Legemiddelverket som avgjør hvilke legemidler som er likeverdige, og som det dermed kan byttes mellom.

Du kan selv finne billigste variant av legemiddelet du er ute etter:

- Når du skal kjøpe legemidler reseptfritt, må du se på virkestoff-navn og styrke, sier fagsjef Lisa Grinaker i nettapoteket Farmasiet, og legger til at du kan ta kontakt med kundeservice for hjelp.

Virkestoffet og styrken er tydelig angitt på pakken og i informasjonen på nett ved netthandel.

SJEKK HER: Du kan finne alternativer til en merkevare ved å se etter andre medisiner med samme virkestoff og styrke. Dette er tydelig angitt på pakken. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK HER: Du kan finne alternativer til en merkevare ved å se etter andre medisiner med samme virkestoff og styrke. Dette er tydelig angitt på pakken. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Soldal understreker at du kan være like trygg på at en reseptfri «byttevare» har samme virkning som «merkevaren», som du kan for reseptmedisiner.

- De samme strenge kravene fra legemiddelmyndighetene gjelder for reseptfrie legemidler som for reseptlegemidler. Så de ulike merkene med samme virkestoff, som Ceterizin/Zyrtec og Paracetamol/Paracet, har samme virkning, sier han.

Billigst med resept

Grinaker i Farmasiet sier til Vi.no at det er en god del reseptfri behandling av pollenallergi.

- Mistenker du pollenallergi, kan du godt forsøke reseptfri behandling. Forsøk gjerne med lokalbehandling med nesespray eller øyendråper avhengig av hvor du har symptomer. Har du symptomer flere steder, for eksempel også i hals og svelg, kan allergitabletter være et alternativ, sier Grinaker og oppfordrer til å kontakte lege dersom du har prøvd reseptfrie allergimedisiner og hatt liten effekt av dem.

Dersom du har allergisymptomer og bruker reseptfrie allergimedisiner - og synes at de hjelper - er det sannsynlig at du vil kvalifisere til å få resept på allergimedisiner fra legen.

Og som du kan se av prisoversikten: De samme medisinene er billigst med resept.

- Har du en påvist allergi, kan du få resept på allergimedisin for det, fra legen, understreker Anna Bistrup, seniorrådgiver for helsefag i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Hun sier at det viktigste, som NAAF er opptatt av, er at pasienten må være klar over at det finnes flere behandlingsalternativer; at det er forskjellige typer allergimedisiner og behandlinger.

- Derfor er det viktig at man snakker med legen sin om allergien sin og om medisinen funker eller ei - for det finnes alternativer dersom den ene medisinen ikke funker, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.