Hva innebærer det å sitte i uskiftet bo?

Dette har du lov til når du sitter i uskiftet bo

Mange som mister sin ektefelle blir sittende i uskiftet bo. Hva innebærer dette? Du har stor handlefrihet til å bruke penger på deg selv. Men begrensninger når det gjelder å gi bort verdier.

KOSTBAR FERIE? Du har lov til å bruke så mange penger du vil på ferietur eller andre ting selv om du er enke og sitter i uskiftet bo. Det kan ikke arvingene hindre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
KOSTBAR FERIE? Du har lov til å bruke så mange penger du vil på ferietur eller andre ting selv om du er enke og sitter i uskiftet bo. Det kan ikke arvingene hindre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): I et ekteskap er det ofte uklare skiller mellom hvem som eier hva. Når en ektefelle dør, må den gjenværende ta stilling til et viktig praktisk spørsmål, nemlig om gjenlevende ektefelle vil foreta arveoppgjøret med en gang (skifte) eller om han/hun vil utsette arveoppgjøret og sitte i såkalt uskiftet bo.

Men hva innebærer det egentlig å sitte i uskiftet bo?

La oss bruke et eksempel på et ektepar ved navn Erik og Aina. De har tre felles barn.

Om Aina dør, må Erik ta stilling til om han ønsker å sitte i uskiftet bo. Det betyr at han får lov til å disponere over alle eiendelene til Aina, inkludert felles bolig, bil og kontanter. Erik står i utgangspunktet fritt til å gjøre hva han vil med de tingene Aina eide, også bruke pengene hennes.

Barna må da vente med å få sin arv fra Aina til Erik dør eller til han velger å skifte boet.

Særkullsbarn må være enige

Men hva hvis Aina i tillegg til de tre barna hun har med Erik, også har to barn fra et tidligere ekteskap? I dette tilfellet må Ainas barn fra det tidligere ekteskapet (særkullsbarna) samtykke til at Erik kan sitte i uskiftet bo. Hvis et særkullsbarn er død, må Erik ha samtykke fra eventuelle barn til det avdøde særkullsbarnet. Gir de ikke sitt samtykke til at Erik kan sitte i uskifte, har de krav på å få sin del av arven etter sin mor.

Erik kan da velge å fordele hele arven til Aina (skifte) eller sitte i uskifte med den delen av arven som skulle tilfalle deres tre felles barn. Det innebærer at særkullsbarna får sin del av arven, men at de felles barna må vente til deres far også faller fra.

Hvis Erik sitter i uskifte og altså kan disponere over begges eiendeler og midler, har han likevel noen begrensninger. Erik kan for eksempel ikke uten samtykke fra Ainas arvinger gi bort fast eiendom eller selge det til en lavere pris enn markedsverdi.

Erik kan heller ikke uten samtykke fra arvingene gi gaver som «står i misforhold til boet». Dette uttrykket rammer gaver som har en verdi på mer enn rundt ti prosent av boets samlede verdi. Hvis Erik trosser forbudet, kan arvingene gå til søksmål for å kreve gaven tilbakeført.

Ansvarlig for gjeld - men kan godt dra til Syden

Foruten disse begrensningene, står Erik fritt til å forbruke midlene - ved for eksempel utenlandsturer.

Dersom Erik begynner å spille bort alle pengene eller forbruker verdiene på en klanderverdig måte, kan arvingene etter omstendighetene kreve skifte av boet. Lovgiver har indirekte pålagt gjenlevende en plikt til å opptre lojalt overfør de øvrige arvingene, også med hensyn til forbruk.

Om man velger å sitte i uskiftet bo, overtar man også ansvaret for avdødes gjeld. Det er derfor ikke lurt å sitte i uskiftet bo hvis avdøde har mer gjeld enn formue. Før man tar avgjørelsen om man vil sitte i uskiftet bo, er det derfor viktig å få god oversikt over avdødes eiendeler og gjeld. Hvorvidt den enkelte bør sitte i uskiftet bo eller ikke, er en vurdering som en advokat kan hjelpe til med.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.