Nav og pensjon

Dette får pensjonister i månedslønn nå

Har du mer eller mindre i alderspensjon enn andre i din aldersgruppe? Det kan du se av den ferske lønnsoversikten fra Nav.

PENSJON FRA NAV: Kvinner får mindre i alderspensjon enn menn - og de jobber også lenger. Se hva andre alderspensjonister på din alder har i månedslønn fra Nav. Foto: Kristin Sørdal
PENSJON FRA NAV: Kvinner får mindre i alderspensjon enn menn - og de jobber også lenger. Se hva andre alderspensjonister på din alder har i månedslønn fra Nav. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det blir stadig flere alderspensjonister:

Nå er det 1 009 700 som mottar alderspensjon, 17 300 flere alderspensjonister enn på samme tidspunkt i fjor (tom. juni) - og det er ventet at antallet alderspensjonister vil passere 1,1 millioner i løpet av 2026.

Ifølge en rykende fersk rapport om alderspensjonister, er det endringer på flere områder:

  • Flere mottar pensjon i utlandet
  • Flere har gradert uttak av alderspensjon
  • Det er flere minstepensjonister
  • Det er nær dobling av alderspensjonister med lav pensjon som følge av kort botid i Norge
  • Og det er flere fra «overgangskullet» som har startet uttak av pensjon. Overgangskullet får beregnet alderspensjonen som en kombinasjon av «gamle» og «nye» regler, som følger av Pensjonsreformen fra 2011.

Men tilbake til innledningen: Hva har andre alderspensjonister i din aldersgruppe, i pensjon nå?

Dette får alderspensjonistene nå

I 2021 fikk alderspensjonister utbetalt 258 700 kroner i gjennomsnittlig årlig alderspensjon fra folketrygden (før skatt). Dette er altså gjennomsnittet for alle aldersgrupper.

Du kan se gjennomsnittlig månedslønn fra for alderspensjonistene fordelt på aldersgrupper, litt lenger ned i teksten. Lønningene er per juni 2022 og vi oppgir utbetalingen fra folketrygden, for menn og kvinner hver for seg - fordi det skiller mye mellom kjønnene. Kjønnsforskjeller forekommer i alle aldersgrupper, men er mindre i de yngste aldersgruppene.

Merk også at gjennomsnittlig månedlig alderspensjon er lavere i aldersgruppen 62-66 år, enn i eldre aldersgrupper.

- Tidlig uttak innebærer at man mottar alderspensjon i flere år i løpet av livet, men med lavere årlig pensjon, påpeker Bjørn Halse i Nav i den siste Nav-rapporten om alderspensjon.

Han forklarer videre at de eldste aldersgruppene ikke har hatt mulighet til uttak fra 62 år alder, kun ved 67 år.

- Et annet forhold som påvirker gjennomsnittlig alderspensjon, er at de yngste aldersgruppene har høyere forekomst av gradert uttak av alderspensjon – altså at man tar ut en andel av full alderspensjon.

62-66 år: Gjennomsnittlig månedlig utbetaling for kvinner: 16 600 kroner - og 20 200 kr til menn

67-69 år: Kvinner: 20 800 kroner, menn: 23 400 kroner

75-79 år: 21 100 til kvinner, 27 400 til menn

80-84 år: 20 400 kroner til kvinner, 27 000 til menn

85 år pluss: Menn får gjennomsnittlig 25 400 kroner - kvinner får 20 300 kroner.

Dette er nivået på alderspensjonen uten etterbetalinger. Utbetalinger fra eventuelle andre pensjonsordninger/tjenestepensjon kommer i tillegg.

Gradert uttak av pensjon

Som Halse nevner ovenfor, påvirker muligheten for gradert uttak månedslønningene spesielt for de yngre aldersgruppene.

I juni 2022 var det totalt 17 400 personer som tok ut delvis alderspensjon - såkalt gradert uttak.

Dersom man oppfyller kravene til opptjening for å starte det som også omtales som «tidlig uttak av alderspensjon», kan man velge å ta ut 20, 40, 50, 60 og 80 prosent av full alderspensjon. Man står fritt til å jobbe fullt eller delvis i tillegg - og det er også mulig å ta ut alderspensjon i kombinasjon med uføretrygd.

Ifølge Navs ferske rapport, er gradert uttak mest vanlig i alderen 62-66 år.

- I denne aldersgruppen var det 14 600 alderspensjonister med delvis uttak av alderspensjonen. Det utgjør 17,0 prosent av alle alderspensjonistene i denne aldersgruppen, skriver Halse i rapporten.

Andelen i juni 2021 var 15,5 prosent, for samme aldersgruppe, og det har dermed vært en økning av de med gradert uttak.

Det er også flere kvinner enn menn som velger å ta ut gradert alderspensjon: 27,2 prosent av de kvinnelige alderspensjonistene mellom 62-66 år mottok gradert pensjon ved utgangen av juni 2022, men kun 12,7 prosent av mennene i samme aldersgruppe.

I aldersgruppen 67-69 år er det mindre vanlig med gradert uttak av alderspensjonen.

Du kan også velge å endre uttaksgrad eller å stoppe utbetalingene underveis, etter visse regler.

Ifølge Nav er det det flere som har endret uttaksgrad i løpet av første halvår i 2022, sammenliknet med samme periode i fjor: Fra januar til juni i 2022 ble det foretatt i alt 9 900 endringer av grad, i 2021 var antallet var 8 900.

Personer født før 1943 har ikke hatt mulighet til gradert uttak.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Menn tar ut pensjon tidligere

De fleste tar ut alderspensjon ved 62 eller 67 år, men ifølge Nav er det tydelige forskjeller mellom kvinner og menns første uttak av alderspensjon:

Menn velger i større grad enn kvinner å begynne sitt uttak ved 62 års alder, mens kvinner oftere enn menn starter sitt uttak ved 67 år.

- Noen eksempler på momenter som henger sammen med den observerte forskjellen mellom kjønnene, er at en høyere andel kvinner mottar uføretrygd og avtalefestet pensjon i offentlig sektor, som går over til alderspensjon ved 67 års alder. Samtidig er det en høyere andel menn enn kvinner som har nok opptjening til å fylle vilkårene for tidlig uttak, forklarer Halse i den ferske Nav-rapporten.

Gjennomsnittlig alder for uttak av alderspensjon er 65,6 år, første halvår 2022. For kvinner er gjennomsnittsalderen 66,1 år, mens den er 65,0 år for menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.