VERDENS MEST VERDIFULLE FRIMERKER: Mauritius Post Office i blå og rød versjon er to av verdens mest verdifulle frimerker. Per i dag har de to frimerkene en estimert verdi på nærmere 50 millioner kroner. Foto: Stampworld.com.
VERDENS MEST VERDIFULLE FRIMERKER: Mauritius Post Office i blå og rød versjon er to av verdens mest verdifulle frimerker. Per i dag har de to frimerkene en estimert verdi på nærmere 50 millioner kroner. Foto: Stampworld.com. Vis mer

Verdi på frimerker

Dette brevet er verdt flere millioner kroner

Har du gamle frimerker liggende i skuffen? Slik sjekker du hvor mye de er verdt.

Publisert

(Vi.no): Noen brev og postkort har større emosjonell verdi for oss enn andre, og de tar vi gjerne godt vare på. Men det kan også hende at frimerkene som er festet på konvoluttene og postkortene har en viss økonomisk verdi.

Er du nysgjerrig på om frimerkene du har liggende i skuffen er verdt noe? Her får du tipsene.

Les også:
Så mye er sølvtøyet ditt verdt
Dette er de gamle myntene verdt

Dette øker verdien

Men først må vi spørre: Hvorfor er det slik at enkelte frimerker er så verdifulle?

De som er villige til å betale for gamle frimerker, er de som bare liker å samle, lokalhistorisk interesserte, eller de som har andre motiver, mener Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund.

FRIMERKEENTUSIAST: Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund. Foto: Privat.
FRIMERKEENTUSIAST: Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund. Foto: Privat. Vis mer

- Det er, som med alt annet, snakk om etterspørsel. Et frimerke det ikke finnes mange av er selvfølgelig mer verdt enn det det er trykket titalls millioner av, forklarer Muggerud.

Så er det selvfølgelig slik at enkelte ting samles det mer på enn andre.

- Etterspørselen etter gamle frimerker er gjerne høyere enn nyere da mange samler bare frem til et visst årstall. I tillegg er kvalitet, sjeldenhet på stempler, postbehandling av brev og så videre, av betydning, sier Muggerud.

Verdens dyreste frimerker

Før utgivelsen av frimerker hadde man sporadisk brukt frimerkelignende papirstrimler og brevomslag med påtrykt frankeringsverdi flere andre steder i verden. Før frimerkene kom, var det kun en liten andel av brev som ble forhåndsbetalt. Resten måtte postfunksjonærene kreve innbetalt av adressaten, ifølge Samlerhuset.no.

De mest verdifulle frimerkene i verden, er ekstremt høyt priset i dag, kan Muggerud fortelle.

VERDENS FØRSTE FRIMERKE: «One Penny Black». Foto: Wikipedia.
VERDENS FØRSTE FRIMERKE: «One Penny Black». Foto: Wikipedia. Vis mer

- Enkeltfrimerker har blitt omsatt for flere millioner. Eksempler på dette, er verdens første frimerke, «One penny Black», sier han.

I 1840 ga Storbritannia ut to frimerker og ble dermed verdens første nasjon til å utgi kvitteringslapper for forhåndsbetalt porto. Det dreide seg om verdiene 1 og 2 penny som var henholdsvis sorte og blå. «One Penny Black» satte standarden for andre lands frimerkeutgivelser både når det gjelder utforming og motiv. Det ble vanlig å avbilde regjerende monark eller rikssymboler på de første frimerkene. «One Penny Black» bærer motiv av Storbritannias Dronning Victoria.

Det ble trykket i alt cirka 69 millioner av dette merket, ifølge Wikipedia. På en auksjon i 2011 ble et slikt frimerke solgt for over 50 millioner kroner, ifølge Pennyblackadvisers.com.

Frimerkene som kalles «rød og blå Mauritius», er et annet eksempel på frimerker av ekstremt kostbar verdi. I 2011 ble det berømte Bordeaux-brevet som er stemplet med frimerkene anslått en verdi på over 40 millioner kroner, opplyser nettsiden Artdaily.com.:

VERDIFULLT BREV: Bordeaux-brevet som er stemplet med «rød og blå Mauritius». Foto: Artdaily.com.
VERDIFULLT BREV: Bordeaux-brevet som er stemplet med «rød og blå Mauritius». Foto: Artdaily.com. Vis mer

Sjeldnest er blå Mauritius, som ble trykket i den britiske kolonien i 1847 og på den tiden solgt for 2 pence. Den røde utgaven ble solgt for 1 pence - og hadde i likhet med den blå et opplag på 500 eksemplarer.

RØD OG BLÅ MAURITIUS: Blant de mest verdifulle frimerkene i verden. Foto: Wikipedia.
RØD OG BLÅ MAURITIUS: Blant de mest verdifulle frimerkene i verden. Foto: Wikipedia. Vis mer

Frimerkene ble berømt på grunn av en trykkfeil. Istedenfor «Post Paid», altså porto betalt, ble de trykket opp med påskriften «Post Office», postkontor.

De to mest kjente, norske frimerkeobjektene har hver for seg en omsetningsverdi på 1,5 til fire millioner kroner:

NORGES FØRSTE FRIMERKE: Norges første frimerke, 4 skilling blå, ble utgitt 1. januar 1855. Merket har riksvåpenet som motiv, og er det eneste norske frimerket som ikke har tagger. Taggemaskinen var ikke oppfunnet, og frimerkene måtte klippes fra hverandre med saks. I en tid da vi fortsatt var i union med Sverige falt det ikke i god jord at frimerket manglet landenavnet «Norge». Mange mente at det enkle merket med riksvåpenet var direkte stygt. – Hvordan kan man tro at noen vil slikke på en slik heslig liten papirbit, skrev en Oslo-avis i en krass kommentar, ifølge Samlerhuset.no. Denne sammenhengende 39-blokk av Norges første frimerke, stemplet i Trondheim, ble første gang vist frem i 1930. Foto: Kopi fra Utstillingskatalogen.
NORGES FØRSTE FRIMERKE: Norges første frimerke, 4 skilling blå, ble utgitt 1. januar 1855. Merket har riksvåpenet som motiv, og er det eneste norske frimerket som ikke har tagger. Taggemaskinen var ikke oppfunnet, og frimerkene måtte klippes fra hverandre med saks. I en tid da vi fortsatt var i union med Sverige falt det ikke i god jord at frimerket manglet landenavnet «Norge». Mange mente at det enkle merket med riksvåpenet var direkte stygt. – Hvordan kan man tro at noen vil slikke på en slik heslig liten papirbit, skrev en Oslo-avis i en krass kommentar, ifølge Samlerhuset.no. Denne sammenhengende 39-blokk av Norges første frimerke, stemplet i Trondheim, ble første gang vist frem i 1930. Foto: Kopi fra Utstillingskatalogen. Vis mer

Vil du ta en nærmere titt på frimerkene? Da kan du ta turen til den nordiske frimerkeutstillingen i Sarpsborg i august 2019, hvor disse skal stilles ut. Les mer om det her.

Hva er dine frimerkene verdt?

Realistisk sett er sjansen for at du har liggende et frimerke av ekstremt høy verdi, lik null. Men om du har samlet opp en hel del gjennom mange år, kan det jo være artig å sjekke om de er verdt en liten slant?

Slik går du frem:

Selge gammel frimerkesamling

  • Du summer katalogverdien for alle merker som har en katalogverdi på mer enn kr. 50,-.
  • Alle disse merkene skal være i orden: rene med alle tagger eller hvis de er utakkede med rand rundt om merket, uten rifter eller flekker osv.
  • Merkene som ikke er i orden skal du vurdere til 0,- kr.
  • En samlede katalogverdi kan tjene som utgangspunkt for en vurdert salgspris – salgsprisen for samlingen vil så være maksimalt 10%.
  • Bedre enkeltmerker (dyre) kan selges enkeltvis til en langt høyere prosentandel av katalogverdien. Men dette er kun hvis du selv står for salget.
  • Hvis du skal bruke andre til at selge samlingen for deg, skal disse ha betalingen for dette. Pengene du sitter igjen med blir tilsvarende mindre.
  • Husk at kvaliteten er alfa og omega. God kvalitet gir bedre priser, dårlig kvalitet gir lavere priser.

Råd fra Norsk Filatelistforbund

(Kilde: Norsk Filatelistforbund)

God investering?

På spørsmålet om frimerker er noe man bør begynne å samle på nå, som en potensiell, økonomisk investering for fremtiden, er Muggerud delt i sitt svar:

- Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden, men sannsynligvis vil sjeldent materiale fortsatt stige i verdi mens ordinært materiale vil synke. Med gode kunnskaper kan dette være en investering, men uten er det neppe det, avslutter han.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.